Технология на Sony обещава още по-добри снимки със смартфон

Sony обяви разработката на нова пикселна структура за сензори за мобилни телефони, която би трябвало да доведе до получаването на още по-добри снимки. Технологията се нарича 2х2 On-Chip Lens Solution (OCL) и развива съществуваща концепция, при която върху пикселите се поставя миниатюрна леща. Такава може да се сложи и върху четири съседни пиксели от един цвят в структурата quad bayer.

При конвенционалните технологии разликата в чувствителността на отделните пиксели в 2х2 подредба е била голям проблем. За да се справи с това, Sony е успяла да разработи високопроизводителен сензор с високо качество на изображението, като е оптимизирала структурата му и е създала нова технология за обработка на сигнала.

Това позволява отчитането на фазата да се извършва върху всички пиксели за разлика от конвенционалните методи, при които за тази цел се ползват ограничен брой пиксели без фотографска функция. Заради възможността фотографските пиксели да се ползват при фазовата детекция в метода 2х2 OCL, разликата между фазата може да се определи върху всички пиксели от сензора, а така може да се постигне фокус с висока точност дори и върху малки обекти.

Така може да се постигне стабилен фокус дори при намалена осветеност. В допълнение технологията на Sony подобрява фокусирането в хоризонтална посока, което досега беше предизвикателно за конвенционалните решения. И накрая ползването на филтър с quad bayer структура, който поставя 4 пиксела с един цвят един до друг, води до повишена чувствителност, висока резолюция и възможност за правене на HDR снимки в реално време.

Засега няма информация кога ще видим телефоните с новите сензори на Sony, но няма да се изненадаме, ако това стане още догодина.

Източник: Sony