Telegram вече поддържа гласови разговори

Telegram вече поддържа гласови разговори

Популярното приложение за защитена комуникация Telegram разшири функционалността си с добавянето на възможност за провеждане на гласови разговори. Според компанията засега опцията е достъпна само в Западна Европа и много скоро ще е налична и в останалата част на света, но открихме, че работи и в нашите телефони. Функцията разчита на технологията за криптиране в секретните чатове на Telegram, а за да се уверите, че разговорът е защитен, трябва да сравните четирите emoji изображения, които се показват в горния десен ъгъл на екрана – ако отсрещната страна вижда същите картинки, значи всичко е наред.

Когато е възможно, разговорите ще преминават през peer-to-peer връзка, като се ползват най-добрите кодеци за осигуряване на максимално качествен звук при намален трафик на данни. Ако такава връзка не може да се осъществи, Telegram ще ползва най-близкия от сървърите на компанията. Гласовите разговори ще се оптимизират чрез технология за изкуствен интелект, която ще следи за различни мрежови параметри и ще подобрява качеството на бъдещите разговори през съответната мрежа или устройство. Параметрите ще се променят динамично според качеството на връзката – например ако устройството се свърже към Wi-Fi мрежа по време на разговор, качеството на звука ще се увеличи.

Ако не искате да бъдете притеснявани с гласови обаждания, ще може да изключите напълно тази възможност в приложението. По подразбиране разговорите се адаптират според скоростта и типа на връзката, за да се генерира по-малко трафик, но има опция за допълнителна редукция с 25-30% на използваните данни чрез специална опция в настройките. Другата нова добавка в Telegram 3.18 осигурява директен контрол над качеството на видеото, което споделяте с отсрещната страна. С нея може да изберете степента на компресия и да видите какъв ще бъде крайният резултат, преди да изпратите файла.

Източник: Telegram