Telegram започва да блокира канали на Ислямска държава

След терористичните атаки в Париж медийното внимание отново се фокусира върху начините за комуникация, която използват членовете на Ислямска държава. През месеците, последвали разкритията на Едуард Сноудън за възможностите и практиките на американската Агенция за национална сигурност за масирано подслушване се появиха немалко приложения, които направиха криптирането на съобщенията на потребителите си основен свой приоритет. Това обаче ги направи предпочитани и за други, които искат да запазят в тайна размяната разменените съобщения – престъпници и терористи.

Едно от предпочитаните приложения за членовете на Ислямска държава се оказва Telegram. Базираната в Берлин компания е създадена от основателя на най-популярната руска социална мрежа Vkontakte Павел Дуров с помощ от брат му Николай, след като контрола над нея отиде в близък до Владимир Путин бизнесмен. Telegram има около 60 милиона активни потребители (повече от ползващите другите криптирани приложения Signal, Silent Circle и Wickr) и според създателите му сред целите му никога не е било търсенето на печалба. Приложението бързо спечели потребители с възможността за защитено споделяне на видео, снимки и гласови съобщения. За да се разбие криптирането им, експертите трябва да получат физически достъп до устройството на потребителя.

Според анализатори, преди около два месеца новата функция на Telegram за публично разпространение на информация е станал предпочитания начин на Ислямска държава да споделя клипове на военни победи и религиозни служби и да изпраща съобщения за привличане на нови последователи. През него терористите поеха отговорността за атаките в Париж, в които загинаха 129 души и за свалянето на руския самолет в Египет, което погуби 224. Междувременно Telegram обяви, че компанията е успяла да идентифицира и блокира 78 канала на 12 езика, които са свързани с ИД. Някои от каналите са имали над 10 000 абоната. От Telegram обаче уточняват, че са за свободата на словото и няма да блокират никой, който изразява мнението си мирно.

Източник: Guardian, Reuters

 • Телеграм е най-доброто приложение за чат създавано някога. За съжаление късно се появи, и хората ги мързи да се преместят от малоумния ограничен и шпионски WhatsApp.
  kpo
 • 10$ за барел при международна цена 50$ добре ли е...
  Вито
 • Много пари има в тази работа, много много пари. Естествено, че могат за 24 часа да ги затрият- просто не искат.
  Holon
 • Не мога да разбера защо направо не им спрат интернета! Какви са тези качвания на клипове с екзекуции, заплахи и агитации. Спира се интернета на целия район или държава допускаща подобни неща и край. Всичкия този тормоз трябва да спре.
  LegolasElf
 • ГЂГ§ Г±ГєГ№Г®. ГЋГІ 600 êîíòàêòè 10-15 èìàò òåëåãðàì, ïîâå÷åòî çàðàäè ìåí...
  Вито
 • Аз също. От 600 контакти 10-15 имат телеграм, повечето заради мен...
  Вито
 • Аз! Но нямам много контакти
  mishobehar