Telia проведе първите тестове с обществена 5G мрежа в Европа

Следващото поколение мобилни технологии вече чука на вратата, а в най-различни части на света оператори вече усилено тестват най-различни варианти на 5G. Към момента все още няма утвърден единен стандарт за новите мобилни услуги, но операторите и производителите на оборудване са обединили усилия върху осигуряване на по-високи скорости на преноса на данни, както и намаляването на латентността при връзката, която е сериозен проблем при мобилния интернет.

Шведският мобилен оператор Telia е сред пионерите, след като обяви, че е провел първи успешни тестове в столицата на Естония Талин, като е била използвана реална тестова обществена 5G мрежа. Демонстрацията, която бе организирана с подкрепата на Ericsson и Intel, е включвала доставянето на високоскоростен интернет през Wi-Fi на над 2000 пътници на туристически кораб. Много по-интересният тест бе дистанционното управление на багер, което е осъществено чрез AR (Augmented Reality) модул, използващ само мобилна връзка.

Целта на демонстрацията е да се покажат възможните индустриални приложения на мобилните технологии, които в момента са затруднени именно от високата латентност на мрежите. Според изпълнителния директор на Telia за Естония Кирке Саар амбицията на компанията е да изгради първата 5G мрежа в Талин още през следващата година, като същото е планирано и за шведската столица Стокхолм. Паралелно с това стана ясно, че китайският телекомуникационен концерн ZTE планира масирани 5G тестове в Индия, като целта е азиатската държава да разполага с работещи мрежи от следващо поколение до 2020 година.

Източник: Mobile World Live