Tesla достави първите електромобили от фабриката си в Китай

Tesla достави първите електромобили от фабриката си в Китай

Една година след старта на строежа на първата си фабрика в Китай, която се намира в Шанхай, Tesla осъществи и първите доставки от нея. Първите електромобили бяха получени от 15 служители на компанията, а доставките към клиенти започват на 25 януари. Произвежданите в Китай седани Model 3 са с цена 355 800 юана (45 510 евро) преди субсидии.

За сравнение вносният вариант на автомобила с по-голям обхват струва 439 000 юана (56 159 евро), а в САЩ моделът е на цена 48 990 долара (43 781 евро). Очаква се през идната година местната цена да намалее, тъй като ще бъдат използвани повече компоненти местно производство.

В началото на годината производственият капацитет на фабриката би трябвало да достигне 3000 автомобила седмично, а до две или три години този брой може да скочи до близо 10 000 електромобила седмично. Съоръжението в Шанхай ще засили присъствието на Tesla в най-големия пазар за автомобили в света и ще ограничи въздействието на търговската война между САЩ и Китай върху продажбите ѝ в региона. Това е и първата фабрика за коли в страната, която е изцяло собственост на чуждестранен инвеститор.

Източник: Reuters