Tesla подвежда потребителите с името autopilot, реши германски съд

Tesla подвежда потребителите с името autopilot, реши германски съд

Твърденията на Tesla за възможностите на функцията за подпомагане на движението autopilot в нейните автомобили са подвеждащи, реши германски съд. Ползването на думата и маркетинговите материали на компанията подсказват, че автомобилите могат да се движат сами, но въпреки това технологията изисква шофьорът да бъде нащрек по всяко време. Сега Tesla няма право да повтаря подвеждащите твърдения.

Германското законодателство не разрешава ползването на напълно автономни автомобили, а иначе делото срещу Tesla започна през миналото лято по инициатива на местната организация за честна конкуренция Wettbewerbszentrale, която се противопостави на твърденията в сайта на компанията за наличието на "пълен потенциал за автономно движение" включително самостоятелно движение по магистрали.

В сайта на Tesla се посочва, че до края на годината нейните автомобили ще могат да разпознават светофарите и ще са в състояние автоматично да тръгват и спират в населените места. Според решението на съда "чрез ползването на термина autopilot и други описания ответникът намеква, че неговите автомобили технически са в състояние да се управляват напълно автономно".

В Twitter Илон Мъск написа, че функцията autopilot носи името на термин, който от години се ползва и в авиацията. Той обърна внимание и на немската дума за магистрала autobahn, но тя включа думата за автомобил autо. Преди време американски потребителски организации също се оплакаха от името autopilot, защото според тях то е измамно и подвеждащо.

Източник: BBC