Tesla ще представи Model Y на 14 март

Tesla ще представи новия си кросоувър SUV електромобил Model Y на 14 март в Лос Анджелис. За това научаваме от публикация в Twitter на главния изпълнителен директор на компанията Илон Мъск. Това ще бъде петият електромобил на Tesla от основаването ѝ през 2003. Model Y споделя около 75% от частите с Model 3, но ще е с 10% по-голям от него и също с толкова процента по-скъп. Защото Model Y е с по-големи размери се очаква да предложи и по-малък пробег с един заряд на батерията.

Model Y няма да разполага с популярните врати тип Falcon Wing, които са типични за предложенията от по-висок клас на компанията. Tesla ще произвежда новия модел в завода Gigafactory в близост до Рено, Невада. Очаква се масовото производство да започне през 2020. Планира се в бъдеще моделът да бъде произвеждан и в Китай.

В други новини около компанията миналата седмица стана ясно, че Tesla ще премине към онлайн модел на продажби и ще закрие голяма част от магазините си в световен мащаб. Освен това се очаква тази седмица да заработи и първата Supercharger зарядна станция от трето поколение. Version 3 ще може да зарежда електромобилите с мощност от 350kW или повече. Настоящите Superchargers станции достигат до максимална мощност от 145kW, а електромобилите приемат до 120kW.

Източници: Twitter, The Verge