Texas Instruments с нов двуядрен чип от серията OMAP

Texas Instruments с нов двуядрен чип от серията OMAP
Развитието на мобилните процесори продължава с темпове, които производителите на електроника не могат да следват достатъчно бързо, но не се оплакваме от това, тъй като в противен случай ще трябва да купуваме нови джаджи много по-често. Все пак трябва да съобщим, че Texas Instruments анонсира сериозен ъпдейт на линията си system-on-a-chip решения под формата на OMAP4440. Разработката включва двуядрен процесор ARM Cortex-A9 MPCore с честота 1.5GHz, PowerVR 3D ускорител, две ядра ARM Cortex-M3 за изпълнение на други задачи и други чипове на TI за работа с видео, снимки и др.

Всичко това трябва да позволи на OMAP4440 да поддържа възпроизвеждането на 1080p видео, включително и в 3D режим, като за последното е добавена и съвместимост със стандарта HDMI 1.4 за работа с 3D телевизори. Разработката поддържа едновременна работа с две 12МР камери и предлага 50% по-висока цялостна производителност, 33% по-бързо зареждане на уеб страници и 25% по-добра работа с 3D.

Първите мостри от OMAP4440 ще са достъпни през първото тримесечие на 2011 г., а масовото производство ще започне през втората половина на следващата година. Междувременно в началото на 2011 до пазара трябва да достигнат и първите продукти с OMAP4430, който има двуядрен процесор на 1GHz.

http://www.ti.com/omap4440