Thunderbolt 4 няма да предложи по-високи скорости от Thunderbolt 3

Thunderbolt 4 няма да предложи по-високи скорости от Thunderbolt 3

Наред с редица други продукти, които Intel представи по време на CES, компанията анонсира и новото поколение процесори за преносими компютри Tiger Lake. Те включват ИИ ускорител (AI accelerator), вграден графичен ускорител Xe, произвеждат се по 10 нанометров+ (10nm+) процес и предлагат поддръжка за Thunderbolt 4.

Макар на този етап да липсват детайлни характеристики за новия стандарт, изглежда той няма да предложи по-високи скорости на трансфер на данни спрямо настоящия Thunderbolt 3. Според Intel, Thunderbolt 4 ще е четири пъти по-бърз от USB 3.1, който достига до 10 гигабита (10Gbps), което означава, че максималната скорост на трансфер ще е 40 Gbps, колкото е и при Thunderbolt 3.

Освен това новият стандарт ще използва същия USB Type-C конектор, който е наличен към момента. Засега не е ясно дали Thunderbolt 4 е базиран на интерфейса PCIe 4.0, или подобно на Thunderbolt 3 използва PCIe 3.0.

Трябва да отбележим, че Thunderbolt 3 се използва и за основа на предстоящия стандарт USB 4.0, който би трябвало да постига посочените по-горе скорости на трансфер. Освен това той ще е безплатен за прилагане за разлика от Thunderbolt, който има най-широко разпространение сред продуктите на Apple.

Източник: Intel