Tizen е поредната платформа, базирана на Linux

Tizen е поредната платформа, базирана на Linux
След като Nokia се отдръпна от проекта MeeGo, в който си партнираше с Intel, въпросите около бъдещето на проекта започнаха да стават все повече. Наскоро се появиха слухове, че MeeGo може да бъде слят с платформата LiMo, като с разработването ще се занимават Intel NEC, Panasonic и Samsung. Оказа се, че те не са съвсем безпочвени, тъй като Linux Foundation обяви, че започва работа по нов проект с отворен код, който ще носи името Tizen. Основната движеща сила в него ще бъдат Intel и Samsung, а сред партньорите ще са консорциумът LiMo Foundation, в който участват ACCESS, Panasonic Mobile, NEC Casio, NTT DoCoMo, Samsung, SK Telecom, Telefonica и Vodafone. Основният акцент на новата платформа ще е използването на HTML5 приложения и съвместимостта с широк кръг продукти като таблети, телефони, телевизори и автомобилни системи.

На практика това означава край на MeeGo - платформа, която беше създадена от сливането на Maemo и Moblin. Сайтът на MeeGo вече приканва авторите на софтуер да преминат към Tizen, а Имад Сусу от Intel пише, че бъдещето принадлежи на HTML5 приложенията и компанията е убедена, че трябва да насочи инвестициите си към тях. Intel ще поддържа Tizen в програмата си Intel AppUp, както и в софтуер за разработчици, базиран на HTML5 и стандартите на групата WAC, а със съществуващите приложения ще продължат да работят и нетбуците с новата платформа. Очаква се първото издание на Tizen да се появи в началото на следващата година, а първите устройства да достигнат пазара в средата й.

Интересното в случая е бъдещето на bada. Samsung очевидно търси начин да намали зависимостта си от Android и Tizen осигурява удобна възможност за това. Възможно е bada да остане за телефоните от по-нисък клас на компанията, но е любопитно, че bada 2.0 SDK наскоро добави поддръжка за HTML5 и WAC, което подсказва, че платформата може да интегрира елементи от Tizen или пък изцяло да й преотстъпи мястото в телефоните на корейците.

https://www.tizen.org