Toshiba обяви разработването на 0.85-инчов хард диск с капацитет от 2 до 4 GB

Toshiba обяви разработването на 0.85-инчов хард диск – първия, който предлага мултигигабайтово съхранение на информация на площ, по-малка от 1 инч. От Toshiba очакват да направят мостри (образци) до лятото на 2004 и да започнат масово производство есента същата година при първоначален месечен капацитет триста хиляди бройки.
Новите дискове биха могли да се използват в клетъчните телефони като заместители на мемори картите.
Toshiba е пионер в областта на висококапацитетните, малки по размер твърди дискове. Настоящият 1.8-инчов HDD (избор на някои от най-горещите портативни играчки на пазара) позволи на производителите да предложат безпрецедентна функционалност на съществуващите мобилни развлекателни продукти, включително дигитални асистенти (PDA, palmtops, handheld), notebook PC и GPS.
С новия диск, само ¼ от размера на 1.8-инчовия драйв, Toshiba постига по-малък, по-лек диск с голям капацитет, при който малката консумация на енергия е допълнена с високо качество на работа. Дискът ще има първоначален капацитет от 2 до 4 GB и ще предоставя подобрена съхраняваща функция на информация в по-малки и по-леки устройства. От Toshiba очакват новият твърд диск да подобри функционалността и гъвкавостта на широк кръг от електронни устройства, включително мобилни телефони, цифрови камери и външни устройства за съхранение на данни, както и да последва примера на предшественика си – 1.8-инчовия HDD, вдъхновявайки производителите да разработват нови видове приложения.
Работата върху диска е възложена на компанията Ome Operations-Digital Media Network. Очаква се разработваният диск да има капацитет от 2 до 4 GB, но в Toshiba очакват постижения в близко бъдеще с дори още по-голяма значимост.