Това устройство може да отключи всеки iPhone

Това устройство може да отключи всеки iPhone

Както е известно, властите в САЩ отдавна търсят бърз и сигурен метод за отключване на iPhone. В последно време ФБР отбеляза успехи в това отношение и се считаше, че се използват услугите на израелската компания Cellebrite. Проблемът с тяхното решение е, че таксата за отключване на телефон е 5000 долара, а освен това самото разбиване на защитата трябва да се извърши от служител на Cellebrite, който не споделя детайли за използваните методи. Експерти предполагаха, че израелците са намерили различни пробойни в сигурността на iOS, които използват за постигане на задачата.

В края на миналата година се появи информация за ново хардуерно устройство за разбиване на защитата на iPhone. То се нарича GreyKey и се произвежда от американската компания Grayshift. Огромната разлика с решението на Cellebrite e, че GreyKey е предназначено за употреба от самите агенти на службите за сигурност и не изисква присъствието на представител на компанията. Уредът е оборудван с два Lightning кабела и може да хаква по два телефона едновременно. Телефоните се свързват с устройството за около две минути за инсталиране в тях на специален софтуер и след това се изключват.

След известно време цялото съдържание на устройството е достъпно за службите като то се записва в GreyKey, а след това се достъпва през уеб интерфейс. Според информацията точното време зависи от използваната парола и варира между два часа и три дни. Уредът за хакване се предлага в два варианта. Първият струва 15 000 долара на година, изисква интернет свързаност и може да бъде използван само в мрежата, в която първоначално е активиран. Вторият е на цена от 30 000 долара годишно и няма никакви ограничения.

Източник: Malwarebytes