Центърът за обслужване на Huawei продължава да е без аналог в страната

Центърът за обслужване на Huawei продължава да е без аналог в страната

В края на ноември 2016 година Huawei отвори в София собствен център за обслужване на клиенти, който почти две години по-късно продължава да е без аналог на родния пазар и показва амбициите на компанията да продължи да поддържа клиентите си и след като им е продала своите продукти.

Разположен в самия център на столицата на ул. "Леге" 6, обектът би трябвало да е първата спирка за притежателите на таблети или телефони с марките Huawei и Honor, които търсят съвети за употребата им, искат да ги оборудват с оригинални аксесоари или пък желаят да се възползват от бързо гаранционно или извънгаранционно обслужване.

Качеството на първо място

Междувременно компанията продължава да подобрява качеството на предлаганите в центъра услуги, сподели в интервю Христо Стойчев, който отговаря за сервизното обслужване на Huawei за България и Македония. Според него една от преследваните цели е да се намали още повече времето за сервизиране, така че потребителите да могат да получат устройствата си максимално бързо.

Дори и да имате закупени от оператори или търговски вериги продукти, най-бързото обслужване със сигурност ще се извърши в центъра на Huawei, посочва Христо Стойчев, защото така се спестява време (няколко дни), което иначе се губи за логистика между различните звена по веригата между сервиза и крайния клиент.

Добра подготовка и бърза реакция

Служителите в центъра преминават през редовни обучения, които ги запознават с новите продукти, така че нивото на обслужване да остане на висота. Вътрешната цел на компанията е всяка повреда да бъде отстранена в рамките на няколко дни, но на практика нейните служители се опитват намалят този срок до не повече от 24 часа.

От интервюто стана ясно, че в центъра постоянно има на склад необходимите резервни части за много от телефоните на компанията за седмици напред, което допълнително помага за по-бързото обслужване. Понякога диагностиката може да отнеме повече време заради естеството на някои дефекти, но ако проблемът е ясен, той ще бъде отстранен много бързо.

Работата е малко

Ако необходимите части не са налични, компанията ги поръчва от своите складове в Словакия или Холандия, а доставката им отнема няколко работни дни. Като цяло експертите на Huawei нямат много работа, защото според Христо Стойчев степента на дефектиране на продуктите й е най-ниска спрямо останалите производители, което се дължи и на високия контрол на качеството в заводите в Китай.

Засега няма планове за откриване на подобни центрове в други градове на страната, но компанията иска да отвори в големите населени места пунктове, в които потребителите ще могат да оставят устройствата си и те ще бъдат изпратени директно в сервиза на компанията.

Специалните предложения

Huawei има и други предложения, с които се надява да привлече потребителите. VIP обслужването, което се предлага с някои премиум продукти, дава допълнителна трета година гаранция и други екстри, а удобната услуга „От врата до врата“ (например за флагманите P10 и P10 Plus, Mate 10 Pro, P20 и P20 Pro) позволява на клиентите да изпратят устройствата към сервиза с куриер безплатно и след това да ги получат пак с куриер на удобно за тях място.

За тазгодишните модели от P-серията има и специална Premium услуга, която покрива едно счупване на дисплея или задния панел в рамките на 3 месеца след закупуване. Христо Стойчев споделя, че този период е избран след глобално проучване, което е показало, че най-често клиентите чупят новите си телефони през първите три месеца от притежание.

Нови начини за поддръжка

Директна връзка с компанията може да се осъществи и чрез специалния колцентър за обслужване чрез безплатно обаждане на телефон 080018818 . Той също осигурява поддръжка за различни потребителски проблеми, а ако не успее да отговори на запитване, то се препраща към центъра за поддръжка, който трябва да отговори в рамките на 24 часа. Христо Стойчев призовава да се ползва и другия канал за контакт, който предлага приложението HiCare, инсталирано в телефоните на Huawei.

В него могат да се намерят детайли за връзка с поддръжката за България, да се направи диагностика на телефона, да се видят адресите на сервизните центрове, да се получат отговори на често задавани въпроси, да се получи информация за различните функции на устройствата и много други. През него става и записването в програмите за ранни тестове на следващите софтуерни ъпдейти.

Повече от обикновен сервиз

Както споменахме, центърът за поддръжка предлага и изобилие от оригинални аксесоари за предлаганите в страната продукти на Huawei, което осигурява друго основание на клиентите да го посетят. В тази връзка аксесоарите на компанията са с едни от най-ниските цени сред големите производители, което определено е приятна изненада за всички, на които се е налагало да купуват аксесоари за продукти на други производители.

Друга причина да наминете през обекта на ул. "Леге" 6 е, че в него можете да видите на едно място пълна гама от мобилните продукти на компанията (телефони, часовници и таблети), които иначе трудно биха могли да се открият в магазин от търговската мрежа, защото не всички търговци зареждат всички модели.

Още екстри

Ако при посещение на центъра заради проблем с устройството ви, има възможност да изчакате, ако казусът може да се реши за минути (стандартната диагностика отнема около 5 минути), да се освежите с вода или кафе или да разгледате изложените продукти и аксесоари. Има дори опция да направите резервно копие на данните от телефона чрез предоставения компютър, ако се налага да оставите телефона или таблета в сервиза, уточнява Христо Стойчев.

И не на последно място в центъра за обслужване се уважава гаранцията на всички устройства Huawei и Honor, които са закупени от територията на ЕС, което е голям плюс, ако сте закупили телефона или таблета си в рамките на някоя атрактивна европейска промоция. В крайна сметка всичко това показва различните начини, по които Huawei се грижи за клиентите си и ни се иска и другите производители да последват примера на компанията.