Ubuntu ще има и версия за таблети. Софтуерът ще е достъпен на 21 февруари

Ubuntu ще има и версия за таблети. Софтуерът ще е достъпен на 21 февруари
Както писахме вчера, Canonical представиха версия на Ubuntu за работа с таблети, с което вече имаме четири версии на платформата - за смартфони, телевизори, настолни компютри и таблети. Засега можете да се запознаете с платформата в приложеното видео, но софтуерът ще бъде достъпен за изтегляне още в четвъртък заедно с версията за смартфони. По-любопитните ще могат да се запознаят с платформата благодарение на Nexus 7 и Nexus 10, като не става дума за десктоп версията на Ubuntu, с която може да бъде пуснат да работи Nexus 7, а за съвсем нов софтуер, за който Canonical ще осигури и инструкции. Засега не можем да очакваме таблети с Ubuntu преди късната 2014 г., но с първия смартфон би трябвало да се запознаем в началото на 2014 г., като има възможност това да стане и още през октомври 2013 г. Няколко месеца след това пък можем да очакваме и телефон от висок клас с достъп до магазин за приложения и режим за работа с докинг станция.

Ако се чудите какъв е смисълът от още една мобилна платформа на пазара, имайте предвид, че Ubuntu ще е универсална платформа, но не по начина, по който Microsoft предлага различни версии на Windows - за таблети, за телефони и за настолни компютри. При версия 14.04 на Ubuntu се очаква платформата вече да може да работи с един и същи код, независимо от хардуера, като авторите на софтуер обаче ще продължат да имат възможност да добавят специфични функции, свързани с различните устройства.

 • [Youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FwRe59SdRMY[/Youtube]
  sirgeorge
 • писах от тел. и сам натиснал 2 пати СОРИ
  evir
 • Дай ощ. веднъ. че нещ. не ти са получ. :D
  AVKansazov
 • Нaй нa крaя дойде моятa мечтa. Отворен соф.без огр. чист линукс. Тези рaзбихa всчки моб. плaтформи. Супер (beer)(beer)(beer)(beer)
  evir