В Китай са доставени близо половината от всичките 5G смартфони през 2019

По данни от най-новото пазарно проучване на Counterpoint Research за развитието на пазара за 5G смартфони, 46% от всички такива устройства, доставени през 2019, са реализирани в Китай. Huawei заедно с филиала си Honor държат пазарен дял от 74% в страната, а в световен мащаб лидер е Samsung с дял от 40%.

Анализаторите отчитат, че високата степен на зависимост, която Huawei има от домашния си пазар, представлява сериозна слабост. Това е така заради епидемията от коронавируса COVID-19, който засегна сериозно страната и се очаква да доведе до значителен спад на доставките на смартфони през първото тримесечие.

Проблемите, породени от вируса, ще засегнат сериозно Lenovo и Motorola, които имат фабрики в региона на Ухан. Samsung от друга страна реализира 99% от продажбите си на смартфони извън Китай през последното тримесечие на миналата година. Това означава, че на този етап корейците няма да бъдат засегнати значително от разпространението на коронавируса. Международните продажби на Honor и Huawei са съответно 30% и 42% от общите им.

Като цяло продажбите на смартфони в Китай през търговските вериги спадат с 8% през 2019 на годишна база. Всички основни производители с изключение на Huawei и Honor отбелязват сериозен спад на доставките в страната. При Apple той достига 26%, докато при Xiaomi, Oppo и Vivo е съответно 22%, 12% и 6%. Huawei заедно с филиала си Honor отчитат ръст от 28% на годишна база.

От Counterpoint предричат спад на доставките на смартфони от 5% в Китай, като се очаква овладяване на заразата до март. Ефектите от нея обаче ще продължат и през второто тримесечие.

Източник: Counterpoint Research

Финтех революцията е вече факт. Разбери как да сложиш целия си портфейл в смартфона.