В началото на 2012 г. са били продадени 144,4 милиона смартфона

В началото на 2012 г. са били продадени 144,4 милиона смартфона
Gartner публикуваха данните си за продажбите на мобилни телефони през първото тримесечие на 2012 г., според които през периода са били реализирани 419,1 милиона устройства, което е с 2% по-малко, отколкото година по-рано. Това е вторият път след второто тримесечие на 2009 г., в който анализаторите отчитат спад в продажбите на мобилните устройства. Като причина за спада компанията посочва намаленото търсене в Азия заради малкото продуктови премиери - много от потребителите са решили да изчакат с покупката на телефон с надеждата да видят по-добри предложения по-късно през годината. Това е засегнало всички производители в различна степен, но Gartner посочва, че най-уязвени са се оказали малките китайски компании, които не са успели да реагират навреме.

Най-големият производител, както показаха данните на IHS Suppli и Strategy Analytics, и според Gartner е Samsung. Компанията е продала 86,6 милиона телефона през първите три месеца на годината, което е с 25,9% повече, отколкото година по-рано. Това отрежда на компанията пазарен дял от 20,7%. Nokia, след като оглавяваха класацията 14 години, вече са втори с 83,2 милиона продадени телефона и 19,8% от пазара. Apple са трети с 33,1 милиона телефона, продадени през тримесечието, което е с 96,2% повече, отколкото миналата година по същото време. Пазарният дял на компанията се е увеличил до 7,9%. От Samsung могат и да се похвалят, че 40% от общите продажби на Android за периода са с тяхната марка, докато никой от останалите партньори на Google не е успял да постигне повече от 10% дял.

Общият брой продадени смартфони през тримесечието е 144,4 милиона, или с 44,7% повече на годишна база. Общият пазарен дял на най-големите производители на смартфони - в момента Samsung и Apple, също се е увеличил съществено през периода до 49,3%, докато преди една година той е бил едва 29,3%. Nokia за съжаление продължава да бележи само спадове, като техният пазарен дял при смартфоните е достигнал 9,2%. В същото време продажбите на смартфони стават все по-важни. При Samsung те са представлявали 43,9% от общите продажби през периода, докато за Nokia са само 16%.

Класацията на мобилните операционни системи също не носи изненади. На първо място с 56,1% е Android, на второ с 22,9% е iOS, а на трето се нарежда Symbian с 8,6% от пазара. На четвърто е BlackBerry с 6,9%, а след това са bada с 2,7% и платформите на Microsoft с 1,9%. Последното е интересно, тъй като преди година американците са имали дял от 2,6%. Агенцията очаква през втората половина на годината положението в развитите страни да се промени съществено, тъй като на пазара ще се появят новите версии на всички основни мобилни платформи - Android, Windows Phone, iOS и BlackBerry.

http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=2017015