В рамките на година IKEA ще спре да продава обикновени алкални батерии

В рамките на година IKEA ще спре да продава обикновени алкални батерии

Шведският мебелен гигант IKEA обяви, че до октомври 2021 ще спре да предлага алкални батерии, които не подлежат на презареждане. Компанията посочва, че по този начин иска да стимулира потребителите, които често ползват батерии, да преминат към презареждащи се. С времето това може не само да им спести пари, но и да намали генерираните отпадъци.

IKEA изтъква, че няколко проучвания са показали, че алкалните батерии имат по-голямо влияние върху околната среда в сравнение с акумулаторните никел-металхидридни (NiMH), когато се ползват в обикновени устройства у дома, които имат висока консумация на енергия и трябва да се презареждат често като фотоапарати, фенерчета, играчки, портативни говорители и др.

Компанията посочва, че през миналата година е продала около 300 милиона алкални батерии ALKALISK. Според нейните изчисления ако всички потребители на IKEA преминат към акумулаторни батерии LADDA и ги заредят само 50 пъти, това ще доведе до спад с 5000 тона годишно на отпадъците в глобален мащаб. Самите батерии LADDA поддържат до 500 цикъла на презареждане. Засега компанията ще продължи да продава литиевойонните батерии тип "копче" PLATTBOJ, защото предлага продукти, които имат нужда от такива за работа.

Източник: IKEA