Вече можете да управлявате осветлението IKEA Tradfri с глас през Google Assistant

Вече можете да управлявате осветлението IKEA Tradfri с глас през Google Assistant

Няколко месеца след като системата за умно осветление IKEA Tradfri получи поддръжка за Apple HomeKit и Amazоn Alexa тя се сдоби със съвместимост и с екосистемата на Google, каквато беше обещана преди почти година. Това означава, че вече можете да управлявате осветителните тела Tradfri, които имате в дома си, и чрез гласови команди през Google Assistant – през вашия смартфон, през устройство от серията Google Home или през друг хардуер с виртуалния асистент.

Необходимо е първо да обновите приложението IKEA Tradfri до версия 1.5 и след това да активирате връзката с Google Assistant в секцията за интеграции. После в зависимост какъв начин ще ползвате за гласов контрол трябва да настроите Google Home или да влезете в настройките Home control на Google Assistant в телефона и да завършите добавянето на Tradfri като можете да разпределите отделните умни осветителни тела в различни стаи.

След това ще имате възможност с глас на някой от поддържаните езици (списък с команди на английски) да включвате и изключвате осветлението или да променяте неговата яркост и цвят (или цветна температура) ако имате съвместими крушки. По принцип IKEA Tradfri можеше да се управлява само ако се свързани към домашната Wi-Fi мрежа, но както проверихме сами, интеграцията на Google Assistant позволява да контролирате осветлението и докато се намирате и извън дома. Междувременно IKEA пусна ново устройство, което позволява безжично управление на до 10 други източника на светлина - например LED осветление за гардероби, кухни и етажерки.