Версиите на Samsung Galaxy S10+ със Snapdragon и Exynos са като две различни устройства

Версиите на Samsung Galaxy S10+ със Snapdragon и Exynos са като две различни устройства

По традиция Samsung предлага своите премиум модели от серията Galaxy S в два варианта според използвания в тях чипсет - за Европа и повечето други пазари е предназначено изданието с процесор Exynos, а в САЩ, Китай и няколко други страни се предлага версия с чипсет Snapdragon. Това продължава и с Galaxy S10, който се предлага със Snapdragon 855 и Exynos 9820. В миналото между двата чипсета имаше значителна разлика по отношение на производителност и енергопотребление и е интересно да разберем какво е положението в S10.

За щастие от AnandTech са готови с подробно сравнение между международната и американската версия на смартфона, което показва някои интересни неща. На първо място - тази година до голяма степен Samsung е успяла да намали разликата в производителността спрямо Snapdragon, но предложението на американците пак има преднина в някои отношения. При консумацията на енергия двата варианта са почти изравнени, но се посочва, че версията с Exynos не влиза коректно в режим на ниска консумация на енергия след приключване на гласов разговор във всяко приложение, което ползва повече от батерията до рестартирането на устройството.

Разлика между двата варианта има при калибрирането на дисплеите като се отчитат някои проблеми при модела с Exynos и по-специално при гамата в режим Natural. Измерванията на сайта намират сериозно разминаване и по отношение качеството на възпроизвеждания звук през жака за слушалки. И тук напред излиза версията със Snapdragon, чийто DAC Aqstic се представя отлично като осигурява чист звук с малко шум. В същото време Exynos разчита на DAC Cirrus Logic CS47L93, който се ползва в серията от Galaxy S8 насам и вече не може да достигне нивото на Aqstic. AnandTech посочва, че устройството с Exynos звучи по-топло в лошия смисъл и по-глухо, а това с Snapdragon възпроизвежда по-ясен звук с по-широка звукова картина.

Сериозна разлика между двете версии се отчита и по отношение на камерата. Според тестовете изданието със Snapdragon осигурява кадри с повече детайли, по-добро цветопредаване и по-контрастни текстури. Тази тенденция продължава и при HDR - макар и двата модела да имат значително по-голям динамичен диапазон версията със Snapdragon се справя по-добре, а снимките с нея имат повече детайли и са по-цветни. Разлики има при представянето на сензорите с телефото и широкоъгълна оптика в двата модела с преднина на този с Snapdragon.

Снимките в намалена осветеност не са сред силните страни на Galaxy S10 и това е нещо, на което Samsung трябва да обърне внимание в следващите си флагмани, защото Google и Huawei вече дръпнаха сериозно напред. И в това отношение двата варианта на S10 се представят различно - този с Exynos осигурява по-естествен шум и запазва повече детайли в сенките, а телефонът със Snapdragon се справя по-добре в ярките части. И все пак от AnandTech посочват, че и двата варианта на S10 правят кадри с почти перфектен цветен баланс и с много точна експозиция.

Източник: AnandTech

Препоръчани оферти

 • В Note9 го има, странно...
  vstorm
 • Galaxy S9+ има aptx съпорт.
  Mutanta
 • Версиите с exynos нямат е aptx кодек. Тва силно повлия на отказа ми от S9+ миналата година. Хм, защо си мисля, че поддържа aptX? Май няма aptX HD.
  chilko
 • Голяма простотия, значи, а и DAC-ът е по-лош явно. А Huawei дори разработиха собствен кодек LHDC(HWA), поддържа се от Fiio Btr3 приемника за жични слушалки, но не знам как им е DAC-a. Нещата отиват май към LG V40, ако човек държи на качествен звук.
  tzincbg
 • Версиите с exynos нямат е aptx кодек. Тва силно повлия на отказа ми от S9+ миналата година.
  Вито
 • Излиза, че сме си направо прецакани с Ексинос версията за Европа.
  Ванката