VIVACOM и Huawei ще си партнират в развитието на облачните технологии в полза на бизнеса

VIVACOM и Huawei ще си партнират в развитието на облачните технологии в полза на бизнеса

VIVACOM и Huawei станаха домакини на първото издание на новия Форум за облачни технологии, което събра над 300 представители на правителството и бизнеса и беше подкрепено от КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България). В рамките на срещата двете компании обявиха началото на своето стратегическо партньорство за развитие на облачните технологии в България, като заявиха, че на прага на ерата на свързаните устройства и интернета на вещите именно облачните решения ще са в основата на дигитализация на различните индустрии. В подкрепа на това сътрудничество застана и българското правителство в лицето на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Според него задачата на България е да се превърне в регионален център на цифровата икономика чрез внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0, което ще доведе до ресурсна продуктивност, ефективност и по-голяма гъвкавост на българската икономика. Индустрия 4.0 ще създаде благоприятни възможности за увеличаване на чуждестранните инвестиции в различни промишлени сектори. От страна на VIVACOM Спас Русев заяви, че облачните услуги вече не са част от бъдещето, а са настоящето и ще навлизат все повече в бизнеса. „VIVACOM и Huawei си поставят амбициозната цел да развият регионален облачен хъб. Това ще бъде първият подобен проект, който ще стартира от България и ще я утвърди като високотехнологичен център за региона”, допълни той.

Заместник-председателят на Huawei и ротационен изпълнителен директор Гуо Пинг посочва, че с навлизането в информационната ера почти всяка компания е започнала да изгражда свои собствени информационни системи, които съществуват във всякакви варианти и се поддържат от специализирани екипи. Пътят на развитието е постепенното им  преместване в облака, което прави информационните услуги много по-достъпни. Според него до 2025 г. всички ИКТ решения за предприятията ще използват облачна технология и облачни модели, а над 85% от корпоративните приложения ще бъдат разположени в облака.