Втората бета на Android Q показва нотификациите в балончета

Втората бета на Android Q показва нотификациите в балончета

Google пуснаха втората бета на Android Q. Софтуерът съдържа няколко нови функционалности, а може би най-интересната част е наличният емулатор на смартфони със сгъваем дисплей. Неговата задача е да подпомогне разработчиците при оптимизирането на техните продукти за новите модели като Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X. Видимата за потребителите промяна е добавянето на така наречените "балончета", които на пръв поглед изключително много приличат на познатите ни от Messenger балончета за чат.

Тяхната функция в Android Q е подобна - чрез тях потребителите могат да продъжат да чатят докато ползват други приложения. Добавката ще позволи и достъп до друга информация и системни настройки без да се напуска активното приложение. Google дава пример с Messages и Hangouts, но балончетата може да се ползват и за други цели като например бърз достъп до функции като бележки и преводи или да служат като визуално напомняне за задачи.

Сред другите новости са предварителен изглед на съдържанието при споделяне на връзки, настройка за това кой микрофон да се използва при запис на аудио (тази функция е налична само за устройства с повече от един микрофон) и нови публични версии на API-та с ограничен достъп. Бета 2 на Android Q е налична за всички смартфони на Google от серията Pixel и желаещите да изпробват още сега следващата версия на Android могат вече да изтеглят софтуера.

Източник: Google

Оферти на деня