WatchOS 5 добавя много нови функции към Apple Watch

Следващото пето издание на операционната система за умни часовници на Apple внася редица промени и подобрения. WatchOS 5 радикално подобрява възможностите за следене на физическата активност. Добавени са така наречените предизвикателства, чрез които можете да си организирате едноседмични състезания с приятели. По време на зададения период ще трябва да изпълнявате едни и същи задачи и ще можете да следите кой докъде е стигнал. Всичко това е оформено като игра, която включва и награди.

Въведени са и нови категории при отчитаните активности като йога и планински преходи. Измерването на бягането пък е с добавени допълнителни детайли. Apple Watch вече автоматично ще открива дали извършвате упражнения и ще ви дава нотификация с въпрос дали да измери това, което правите в момента. Другата голяма новост е приложението Walkie-Talkie, което ще ви позволява гласова комуникация с други притежатели на Apple Watch, като разговорите могат да бъдат осъществявани през Wi-Fi или мобилни мрежи.

Гласовият асистент Siri също е получил сериозен ъпгрейд. Вече не е необходимо да активирате асистента с "Hey Siri", а ще е достатъчно да вдигнете ръката си. Siri вече ще може да ползва и значително по-разширен набор от данни. Siri Shortcuts пък отваря възможност за ползване на информация от външни приложения. Въведени са и интерактивни нотификации, които ще могат да бъдат използвани и от приложения от външни разработчици. От Apple обявиха също така, че WatchOS 5 вече има Web Kit интеграция, което позволява отварянето на голяма част от линковете директно на часовника. Друга нова екстра е възможността да се прослушват подкастове.

Източник: Apple