WhatsApp блокират връзки към Telegram

WhatsApp със сигурност е едно от най-популярните приложения за чат в много части от света, но изглежда, че екипът зад приложението не се чувства достатъчно уверен в преднината си. Оказва се, че с последния ъпдейт за Android с номер на версията 2.12.367 връзките към Telegram, което на практика е конкурентно приложение, вече са неактивни и не могат да бъдат копирани. Подобна практика не е чужда за Facebook, които купиха WhatsApp миналата година, но е интересно да видим дали блокирането ще продължи на фона на потребителското недоволство.

Източник: Reddit

 • Да, видях го в сайта им. Ако имаше толкова големи баровци щяха да се похвалят с 300 хилки, не да казват кой кога бил на линия щото това и сам мога да го видя, има си го като опция...
  Вито
 • Ами Телеграм преди няколко месеца вдигнага наградата за хакване на протокола им на криптиране от 200 хил. на 300 хил. долара.
  kpo
 • А някъде да се види това проникване може ли? Иначе си остава плюене по програмата от някой си... Всъщност сега като се замислих това не е никакво хакване. Някой щял да види кога съм на линия и евентуално да уцели с кой си чатя. Какво става обаче с хора като мен които са настроили да не се вижда от никой кога съм или съм бил на линия? И в крайна сметка никой не казва, че е разбил криптирането на съобщенията и ги е прочел, така че сигурността в телеграм не е за подценяване, поне според мен. :)
  Вито
 • [Quote]а касаят сигурността на абонатите[/Quote] :) :D :D Първо, това което си пейстнал няма общо с WhatsApp, отнася се за Telegram и не е вярно. Второ - вътре в самият WhatsApp e добавен код, който изрично да блокира всякакъв Telegram генериран линк http://www.androidpolice.com/2015/12/01/whatsapp-is-blocking-telegram-links-in-the-android-app/ Абсолютен гаднярски номер. WhatsApp изпуска кокала, хората не са толкова тъпи да са му роби.
  kpo
 • Нещата нямат нищо общо с "гаднярски номера", както казваш, а касаят сигурността на абонатите. [Quote]Популярното приложение за защитена комуникация Telegram, дело на Павел Дуров, създател на руската социална мрежа „Вконтакте” (ВК), се оказа не толкова сигурно, колкото бива рекламирано, алармират специалисти по информационна сигурност и криптография. Става дума за версията на приложението за Android.Някои от тях, като Матю Грийн, споделят, че криптозащитата не е наложена правилно, а други, като например The Grugq са се натъкнали на ред други проблеми, свързани с идентификационни маркери, възможност за кражба на списъка с контакти и други проблеми, сред които възможността за лесно извличане на метаданни (начало и край на комуникация, местоположения на разговора и под.). За последния от тези проблеми алармира и Ола Флисбек от Sony Mobile Communications, който демонстрира как може да бъде установено местоположението на отсрещната страна.Флисбек обяснява, че приложението за Android изпраща сигнал към всички контакти, когато минава на заден план или излиза „напред”. „Използвайки само тази информация е лесно да се предположи кой с кого говори, ако имате няколко общи контакти с „жертвата”. Атакуващата страна ще може да вижда как понякога „жертвата” и някои от контактите сменят положението на приложението от „активно” на „неактивно” в хода на взаимен обмен на съобщения”, обяснява Фолисбек.Нещата биват влошени от факта, че единственото, което трябва да знае атакуващата страна е телефонния номер на жертвата, за да се подключи към телефона му и да следи изтичащите метаданни.[/Quote]
  algor
 • ... Whatsapp е напред, защото идва преинсталирано в много страни. ... Аналогията, за която се сещам е Internet Explorer - принудително наложена технология за ползване
  kpo
 • Всичко е бизнес. Не е нещо ново Фейсбук да прави тея номера. Също както и Twitter спря да показва инстаграм снимки. Whatsapp е напред, защото идва преинсталирано в много страни. И е безплатно. Ако почнат да таксуват 1 долар годишно и Индия например, половината им юзър дата, ще замине.. Както се вижда и Теленор дават трафик към него.. С нищо не е по-добро от Телеграм и Вайбър, но хората имат вече голяма част от контактите си там и искат или не, трябва да го ползват. Най-доброто честно казано е Signal - тъй като е напълно криптирано: текст и разговори и е опън сорс, но пак много малко хора го ползват, защото тях ги интересуват стикери и не знаят нищо за сигурност.
  sladyrko