Windows 10 все още не може да задмине Windows 7 по пазарен дял

Windows 10 все още не може да задмине Windows 7 по пазарен дял

През последната седмица се появиха съобщения, че Windows 10 най-накрая е успяла да задмине по пазарен дял Windows 7. Те обаче бяха базирани на данни от посетителите на американски правителствени сайтове, което пък в голяма степен означава, че данните са валидни основно за САЩ. Според информация на агенцията NetMarketShare в световен мащаб нещата изобщо не са толкова розови за компанията от Редмънд и нейната актуална операционна система. Данните сочат, че през декември Windows 7 е загубил едва 0,04% от своя пазарен дял и все още е инсталиранa в 43,08% от компютрите.

В същото време Windows 10 е добавилa 0,98% към своя дял и вече държи 32,93%. Тук трябва да се има предвид, че NetMarketShare отчитат не само Windows, но и други настолни операционни системи. Според информация от StatCounter, която отчита само инсталациите на операционни системи на Microsoft, Windows 10 има дял от 41,69%, докато Windows 7 води със съвсем малко (41,89%) и вероятно ще бъде задмината в близките седмици. Трябва да се отбележи също, че според StatCounter античната платформа Windows XP все още е инсталирана в 5,18% от компютрите, а Windows 8.1 има дял от 5,71%.

Източник: WCCFTech

 • Apple безплатна ос :D(blush):(:D:D:D:D(woo):D
  mute_man
 • [Quote]Не знам кой още ползва 7-ца, честно.[/Quote] Аз бе, аз съм с [B]Windows 7 Ultimate[/B] и въобще нямам намерение да го сменям, работи си без грешка.
  Nik_21
 • Аз пък още не съм се наканил да мина от хр на 7.
  Mr_Atkinson
 • В офиса сме на 7-ца Ентърпрайз разбира се. Фирмата има няколкостотин хиляди служители в цял свят. Със сигурност не сме единствените големи дето дори и не помислят да сменят 7-цата с нещо с шарени плочки!
  iavorski
 • Windows 10 е пълна трагедия. Затова и сега ползвам Линукс, въпреки, че имам легална 10-ка. А, ако ти пука за сигурността на личните ти данни - най-голямата греда, всичко праща до Майкрософт, а те до NSA, дори и да нямаш какво да криеш, пак е греда, няма опция да се откажеш от споделяне на инфо, дори и за да ти предлагат реклами (като ти продават инфото). Windows 7 си е класика, нормално хората да си го държат. Най-добрия Windows правен някога. Windows 10 - Плащаш за Windows луди пари, а още при инсталирането ти добавят игри, приложения които не си искал (bloatware), при положение, че Apple ти дава безплатна ОС, Линукс - сумати видове - безплатно. Гнусна история. :)
  sladyrko
 • Може да се изненадаш но като гледам явно не знаеш че света не се върти около теб ;)
  AVKansazov
 • В офиса сме на W7 Enterprise (woo)
  Former n1