Windows имал само 20% пазарен дял

Windows имал само 20% пазарен дял
Goldman Sachs публикуваха прелюбопитен доклад за развитието на компютърния бизнес, според който пазарният дял на Microsoft при операционните системи се е сринал от 97% на 20% в последните 12 години. Причината за драстичната промяна не е появата на конкурентни операционни системи при компютрите, а масовото навлизане на мобилни устройства. Според Goldman Sashs Google са актуалните лидери при операционните системи като 42% от всички мобилни и настолни устройства по света ползват техни операционни системи.

На второ място се класира Apple благодарение на огромния успех на iPhone и iPad, а компанията от Редмънд остава на трето място. Според авторите на доклада тази ситуация няма да се промени особено в близките години и компанията, ръководена от Тим Кук ще запази втората си позиция поне до 2016. Според същия доклад пазарът на PC и лаптопи през следващата година ще остане на сегашните нива, а основният растеж ще бъде при таблетите.

Именно тук от Goldman Sachs виждат и причината за запазването на позициите на Apple, които вероятно ще успеят да задържат лидерската позиция на iPad спрямо конкурентите. Анализаторите също така си оставят отворена вратичка за нови видове устройства, които могат да променят картината. Като такива те изтъкват все по-популярните Smart TV и развлекателни устройства от типа на Apple TV, Google TV и XBox.

http://seattletimes.com/html/microsoftpri0/2019853243_goldman_sachs_microsoft_os_has_gone_from_more_than.html

 • Определено не говорим за кабели, безжичните мишки и клавиатури са измислени отдавна, а и безжичния mirroring постепенно набира сила и до някоя година ще е вградена функция във всеки нов телевизор, лаптоп и телефон. Така че спокойно може телефона ти да си стои в джоба или в другия край на стаята, а ти да си седиш пред телевизора или монитора и да си пишеш документи и мейли на клавиатурата, да браузваш или да гледаш филми. Ако не се лъжа си с S3, така че ако ти е интересно спокойно можеш да го пробваш с всяка клавиатура и мишка, а ако вземеш allshare cast кутийка и да го свържеш с всеки телевизор. Не че цялата процедура е толкова смислена, но ти зачекна темата за важността на клавиатурата и мишката. Но основната ми мисъл беше, че новината изобщо не е толкова безсмислена, защото всичките изброени машинки са си едни компютри. Разбира се по-големите са по-способни и производителни, а по-малките пък по-мобилни, но идеята им е да вършат сходни неща. И колкото телефоните и таблетите стават по-способни, и хората се отварят на тъч идеята, толкова по-малко домашни PC-та ще се купуват.
  board
 • Отговорът на въпроса ти за това дали смартфоните ще настигнат и задминат PC е много прост. Няма как да стане. Кутиите на компютрите са големи поради простата причина че частите трябв да се охлаждат. Затова и лаптопчетата издъхват когато се натоварят. Прегряват и си влошават производителността. Всеки човек трябва да прецени какво е най-добро за самия него. Аз имам Desktop, Laptop, Pad и Smartphone. Използвам всичко освен пада. Него съм го заровил някъде и не го вадя. На десктопа играя и върша кажи речи всичко. Лаптопа го използвам за дългите нощи в които си пиша с познати от леглото, а телефона го използвам когато съм извън нас, или ако е наблизо и ме мързи да мръдна до някое от другите устройства. Разбира се, към всяко IT устройство може да се закачи мишка и клавиатура, но това в общи линии обезмисля оригиналната идея вложена в него. Не мога да си представя да си закачам и откачам периферията всеки път когато реша да мръдна на някъде. А ако случайно телефона ти звънне докато го използваш като PC? Трябва да си закача микрофон и слушалки допълнително ли? Или да дърпам кабели на пожар. Да не говорим изобщо колко ще се скъси живота на хардуера ако се натоварва постоянно :X
  stefanicio
 • [Quote]Тези сравняват краставици с домати[/Quote] Има смисъл в едно такова сравнение, защото в крайна сметка всички тези устройства вършат доста сходни неща. Въпреки че продължаваме да ги наричаме телефони, машинките в джоба са си едни мобилни компютри. [Quote]Смартфони, таблети, падове и всевъзможни подобни устройства, са идеални за развлечение и свободното време. Браузване, социални мрежи, e-mail, разглеждане на снимки, видео и други подобни. [/Quote] Да, и именно това са нещата за които 80% от хората ползват домашните си компютри. [Quote]Опрели се обаче до вършене на работа, игране, гледане на филми и др. персоналният компютър е ненадминат.[/Quote] Не съм много сигурен за всички неща. Напоследък поне при мен телефона се очертава като по-удобната машинка за гледане на филми. Свалям си филми и сериалчета докато се излежавам в леглото и от там безжично си ги пускам на телевизора. А колкото и да е странно, аз по-често играя игри на телефона, не по друга причина, а защото нямам достатъчно време да седна на компютъра и да играя за по-дълго, а на телефона мога да уплътнявам времето буквално навсякъде. [Quote]Основната причина е съвсем проста. Системата за въвеждане: Мишка - клавиатура е гениална и без какъвто и да е аналог.[/Quote] Вярно е, за много неща са незаменими, но всъщност те не са част от компютъра а просто периферия. За това ще попитам следното нещо, защо трябва клавиатурата и мишката задължително да са вързани за огромната кутия на компютъра? А какво ще стане, ако са вързани за телефона? И какво ще стане ако телефона е свързан с монитор? Няма ли да се получи нещо като компютър, няма ли да можеш да си напишеш мейлите, документите или каквото и да е друго изискващо клавиатурата? Разбира се днес няма нужния софтуер, който да го превърне в пълноценно PC-то, но утре вероятно нещата ще се променят. Факт е, че хардуера в мобилните джаджи се развива с невероятно темпове и като производителност вече надминава компютрите от не толкова далечното минало. И когато софтуерно неща достигнат нужното ниво, една такава джаджа спокойно ще може да замени домашния компютър за много хора.
  board
 • В обозримо бъдеще, няма никакъв шанс таблетите да изместят PC базираните устройства. Основната причина е съвсем проста. Системата за въвеждане: Мишка - клавиатура е гениална и без какъвто и да е аналог. Причината за това е колкото проста, толкова и важна. При работа с мишка и клавиатура, тялото на човек може да е в седнало и облегнато положение, като ръцете са подпрени и почиват на работният плот. Я си представете само, ако трябва да се работи на Тъч - скрийн. Или ако трябва да стоиш прегърбен и да се звериш в някакъв таблет. Други основни причини PC устройствата да са господари на IT бранша е в изчислителните им възможности. За парите за които си взех утрепания смартфон, можех да си купя супер геймърски компютър, който да ми върши работа през следващите 3-4 години. Смартфони, таблети, падове и всевъзможни подобни устройства, са идеални за развлечение и свободното време. Браузване, социални мрежи, e-mail, разглеждане на снимки, видео и други подобни. Опрели се обаче до вършене на работа, игране, гледане на филми и др. персоналният компютър е ненадминат. Относно статията. Тези сравняват краставици с домати и е жалко за глупостите които са написали. Все едно да напишеш, че пазарният дял на Mtel се е сринал от 100% преди 15 години (когато бяха единствените оператори) до сегашните 30-40% примерно (налучквам)
  stefanicio
 • Не ми се мисли как се играе mmo на конзола. Те и без това са с все по - сериозен дял сред игрите, а за конзоли почти няма. Някой пробвал ли е да пише и редактира текст на таблет? - Аз се тормозих един път, повече няма да повторя. За текстообработка са нужни поне 15 инча и пълноразмерна клавиатура. Ако ги добавя към таблет ми излиза по - удобно да ползвам лаптоп. Също така следващата мъка е с печатането, а още по - голяма мъка е със сканирането. Обработването на текст е една от най - популярните (пък и първите) функции на компютрите, а таблетите не се справят добре с една толкова иначе проста и обикновена задача. Някой пробвал ли е да работи с електронни таблици на таблет? - Аз и това пробвах, отказах се на десетата минута. Освен това за winrt няма програма която да работи с odt, нито конвертор за odt към pdf, на нормален win си го има вградено в open office. Това е само част от тези изключително популярни дейности, които са мъка на таблет.
  vladovn
 • [Quote]не, не , обясни ми, понеже изглежда от всичко разбираш...какъв софтуер и колко софтуер се ползва в банки и телкоми, моля те осветли ме. по някаква случайност точно това работя, и повярвай ми нямаш си и бегла представа колко и какви видове софтуер се ползват в тези сфери...и голяма част е на уиндоус, колкото и да не ти се вярва, и то на всякакво ниво - от сървъри до юзър стейшъни. ;) [/Quote] Изморих се вече да обеснявам елементарни неща. Знаеш ли поне какво стои зад буквите РС? Дори да приемем workstation-ите и сървърите в общия брой на машините пак са капка в океана на десктоп машините, смартфоните, таблетите и прочие смарт устройства доставящи достъп до интернет. Разбирам, че ти е болна тема защото с това ти е свързана работата, но се опитай да си поне малко реалист. За игрите твоя бокс събира прахта, но конзолите на стотици милиони геймъри работят всеки ден и генерират милиарди приходи на гейминг компаниите за разлика от РС игрите, които ако излязат на печалба е успех. Опитай се да погледнеш малко по-далече от собственото си ежедневие и мисли малко по-глобално. Ти сам по себе си не си представителна извадка нито пък аз. Затова си има статистики и интернет дава информация за всичко. В крайна сметка моята теза в този спор е, че ще има драстична промяна в начина с който работим с компютрите(РС,таблети,смартфони и др) в близко бъдеще и това вече се случва.
  Nistel
 • [Quote]Изключвам софтуера за банки и мобилни оператори защото той не работи на РС (мислех, че поне това няма да има нужда да обеснявам). [/Quote] не, не , обясни ми, понеже изглежда от всичко разбираш...какъв софтуер и колко софтуер се ползва в банки и телкоми, моля те осветли ме. по някаква случайност точно това работя, и повярвай ми нямаш си и бегла представа колко и какви видове софтуер се ползват в тези сфери...и голяма част е на уиндоус, колкото и да не ти се вярва, и то на всякакво ниво - от сървъри до юзър стейшъни. ;) [Quote]Игри на РС се играят масово предимно по нашите ширини и то най-вече защото се теглят пиратки от торентите - ясно е, че това положение няма да продължава още дълго. Огромната част от гейминга в световен мащаб е на конзоли. И тенденцията е този процент да се увеличава. Плюсове и минуси на това няма да коментирам това е друга тема - просто констатирам фактите. [/Quote] хахаха, поредния бисер...имам ексбокс, събира прахта...имал съм и плейстейшън, е да ти кажа все още фаворит ми е пц-то и скоро не вярвам да го измести нещо, по ред причини, които не засягат темата(и без това се отклонихме достатъчно). игрите си ги купувам, когато ми харесват, и повярвай ми на запад има повече пирати отколккото можеш да си представиш ;) или искаш да ме убедиш,че сме толкова голям \"пазар\", че само заради нас хакват игрите :D и моля те не прави грешката да ми сравняваш глупостите които се играят на смартфони и таблети с игрите на пц, същото е като сравнението между ос за хладилник и смартфон ;)
  berserk
 • Напълно съм съгласен с теб, айпада ми замени на 90% работата от домашното ми pc. Последното го ползвам само за игри понеже не съм програмист и не качвам тежък софтуер, но таблета е страшно удобен и винаги под ръка.:)
  Ванката
 • fintaraBG поста ми не беше насочен към теб принципно. [Quote]а ти пък печелиш класацията по най-идиотско мнение, с извинение[/Quote] [Quote]както винаги си надценил само собствената си особа...[/Quote] Определенията ти умишлено не ги коментирам единствено те съветвам да внимаваш защото излизаш от добрия тон. [Quote]несериозно е да слагаш равен знак между ос на един телефон, таблет, пц и хладилник примерно, не мислиш ли? и каква огромна работа може да ми свърши таблета като в нас предимно играя игри? [/Quote] Игри на РС се играят масово предимно по нашите ширини и то най-вече защото се теглят пиратки от торентите - ясно е, че това положение няма да продължава още дълго. Огромната част от гейминга в световен мащаб е на конзоли. И тенденцията е този процент да се увеличава. Плюсове и минуси на това няма да коментирам това е друга тема - просто констатирам фактите. [Quote]или пък на работа, където и 2 монитора вече са ми малко??? и защо да изключим софтуера на банки и мобилни оператори след като не правим разграничение между телефони, таблети и пцта, реално е същото ;)[/Quote] Чакай малко аз твърдя, че ОС на таблети/телефони са по-добър избор за средностатистическия потребител а не същото като РС. Разбира се това става след съответното време на свикване. Когато 5/10/15/20 години си затвърждавал един навик например сядаш на стол, компютъра ти е на масата, държиш мишката с дясната ръка и клавиатурата на лявата и гледаш голям монитор е малко трудно да си помислиш, че има и по-добър начин. Моето мнение е че таблета/смартфона е по-доброто изживяване. А явно и не само аз след като продажбите на таблети/смартфони растат в геометрична прогресия за разлика от постоянно намалящите продажби на РС. Изключвам софтуера за банки и мобилни оператори защото той не работи на РС (мислех, че поне това няма да има нужда да обеснявам). [Quote]и ти ако си средностатистически юзър ок, аз явно не съм щото още таблета не може да ми замени лаптопа...[/Quote] В личния си живот съм средностатистически юзър и ползвам стандартни неща - skype, facebook, twitter, браузване, музика, филми и искам всичко това да ми е под ръка по всяко време без ограничения по най-добрия възможен начин. Съжалявам, но РС дава по-лошо изживяване за всяко едно от тези неща - единственото нещо за което е по-добро е за писане на по-дълги текстове. Нещо, което се решава с една просто блутут клавиатура. Като седна на РС особено с windows ми се струва, че се връщам назад във времето. В работата за съжаление ми се налага да използвам много и различни РС-та/лаптопи. Но това е точно изискване наложено от закостенелите мозъци, които ако имаше едно лесно цял живот ще ползват WindowsXP и работата със всяко touch базирано устройство им се струва нещо невероятно сложно. За справка държавната администрация.
  Nistel
 • [Quote]Явно съм надценил аудиторията и ще трябва да обеснявам все едно обеснявам на баба ми: Ползваш такъв софтуер на такива машини не защото ти си го избрал а защото така е наложено. Ако имаш поне малко визия за бъдещето ще ти е ясно, че сега е преходен момент и в края на този преход нищо няма да е така както е било сега или преди 10 години. За някои хора нищо не се е променило и са проспали мобилната и cloud революциите. Всичко е възможно на практика само закостенелите мозъци не могат да го проумеят. Устройства от тип таблет могат да вършат огромна част от работата на средностатистически РС юзър и то много по-бързо и удобно. За софтуери на банки и мобилни оператори никой не ти говори.[/Quote] както винаги си надценил само собствената си особа... то ако гледаме в бъдещето и телепортацията е реалност...ама в кое бъдеще?? несериозно е да слагаш равен знак между ос на един телефон, таблет, пц и хладилник примерно, не мислиш ли? и каква огромна работа може да ми свърши таблета като в нас предимно играя игри? или пък на работа, където и 2 монитора вече са ми малко??? и защо да изключим софтуера на банки и мобилни оператори след като не правим разграничение между телефони, таблети и пцта, реално е същото ;) и ти ако си средностатистически юзър ок, аз явно не съм щото още таблета не може да ми замени лаптопа...
  berserk
 • [Quote]Устройства от тип таблет могат да вършат огромна част от работата на средностатистически РС юзър и то много по-бързо и удобно. За софтуери на банки и мобилни оператори никой не ти говори. [/Quote] Само ще кажа - Nope.avi ;) Пък нека съм закостенял мозък... Чак толкова ли basic функции ползва средностатистическия юзър, че може да заменя PC със мобилно устройство (таблет) ?
  fintaraBG
 • Явно съм надценил аудиторията и ще трябва да обеснявам все едно обеснявам на баба ми: Ползваш такъв софтуер на такива машини не защото ти си го избрал а защото така е наложено. Ако имаш поне малко визия за бъдещето ще ти е ясно, че сега е преходен момент и в края на този преход нищо няма да е така както е било сега или преди 10 години. За някои хора нищо не се е променило и са проспали мобилната и cloud революциите. Всичко е възможно на практика само закостенелите мозъци не могат да го проумеят. Устройства от тип таблет могат да вършат огромна част от работата на средностатистически РС юзър и то много по-бързо и удобно. За софтуери на банки и мобилни оператори никой не ти говори.
  Nistel
 • [Quote]Извинен си ама ако смятяш, че класацията е нереална значи да не признаваш смарт революцията от последната петилетка. Забележи и източника на новината - аз по-високо ниво от това не мога да си представя. И ябълките и крушите са за ядене какъв е проблема с това. И двата типа ОС ти дават едно и също нещо, но по различен път. Единствената причина още да съществуват настолни ОС във вида в който са сега са т.нар нетехнологични хора свикнали с една стара концепция и заради огромния им брой все още съществуват настолните ОС. [/Quote] а ти пък печелиш класацията по най-идиотско мнение, с извинение ;) значи който ползва пц е нетехнологичен??!! Аз съм софтуерен консултант и цялата ми работа протича изцяло на пц, някак си самото ти изказване е лишено от смисъл и логика защото по тази логика аз нищо не разбирам от технологии??!! отделно че повечето софтуер с който работя е на пц или поне средата на разработване е на пц и то на уиндоус... нали ти е ясно какъв хаос ще настане ако всичкия софтуер на банки и мобилни оператори работи под иос или андроид и недай си боже на някой таблет??? тая простотия дето си я написал е по-абсурдна и от самата новина :DDD и какво за източника - голдман сакс?? те откога са известни с качествени анализи в ай ти сектора? понеже в тая сфера гартнър мисля са най-надеждния източник, ама те такива глупости няма да посмеят дори да прочетат :D
  berserk
 • [Quote]"нетехнологични хора свикнали с една стара концепция и заради огромния им брой все още съществуват настолните ОС"[/Quote] тоест... (следващите които изброявам са технологични хора) програмистите да програмират на таблети и смартфони, фотографите да си обработват снимките на таблети и смартфони... да заменим гейминга на 24+ инчов монитор, мишка и клавиатура и чудовищен хардуер с "гейминг" на таблет и смартфон? Или по-лошо - мобилна ОС на настолно PC? Сигурен съм че просто не съм разбрал какво си искал да кажеш.
  fintaraBG
 • Извинен си ама ако смятяш, че класацията е нереална значи да не признаваш смарт революцията от последната петилетка. Забележи и източника на новината - аз по-високо ниво от това не мога да си представя. И ябълките и крушите са за ядене какъв е проблема с това. И двата типа ОС ти дават едно и също нещо, но по различен път. Единствената причина още да съществуват настолни ОС във вида в който са сега са т.нар нетехнологични хора свикнали с една стара концепция и заради огромния им брой все още съществуват настолните ОС.
  Nistel
 • [B]berserk[/B], аз също съм потресен. Момчета, прочетете новината! Не става въпрос само за мобилни ОС! Това е все едно да сравняваш круши с ябълки... Плюс това, ако държеше 20% в мобилния сектор, Windows щяха да имат повод за празнуване, тъй като сегашния им процент е много много по-ниско от това.
  Parmenion
 • аз съм потресен че от 5 мнения само 2ма са прочели новината...това са само 40% и се чудя как коментирате без да сте прочели цялата новина, само по заглавието? или още по-зле - не сте разбрали съдържанието, но си коментирате за спорта :D
  berserk
 • Има hi-end у-во с WP8 и това е Lumia 920. Доста популярен модел на Nokia. Проблемът наистина е по-скоро в липсата на приложения.
  vixfix
 • Мойта преподавателка в УНСС казваше има: истина, полуистина, лъжа и статистика. Този новина доказва това твърдение
  GSMaster
 • ще ме извинявате ама по-тъпа статистическа простотия не бях чел... тука сравняват операционни системи като цяло - на телефони, пцата, хладилници и т.н.
  berserk