Windows Phone 8 споделя базови компоненти с Windows 8, ще е само за нови устройства

Windows Phone 8 споделя базови компоненти с Windows 8, ще е само за нови устройства
Microsoft обеща да ни запознае с бъдещето на Windows Phone и вече ни поднесе първата порция официална информация. Компанията все още пази в тайна някои от финалните възможности на платформата и се надяваме, че до есента ще ни запознае и с тях. Както очаквахме, WP8 ще остави ядрото Windows CE и ще го замени с много от възможностите на Windows 8. Става дума за споделено ядро, мрежови и мултимедийни възможности, файлова система, драйвери и т.н. Платформата поддържа нов хардуер и вече е оптимизирана за многоядрени процесори. През есента компанията ще се фокусира върху двуядрените чипове, а освен това ще добави и две нови поддържани екранни резолюции - 1280 х 768 и 1280 х 720 пиксела. Третата е 800 х 480 пиксела. Потвърдена беше и работата с флаш карти за съхранение на файлове като снимки, музика и видео, но освен това ще е възможно и инсталирането на приложения в тях.

В платформата влиза и Internet Explorer 10, който е с 4х по-бърз JavaScript интерпретатор в сравнение с Windows Phone 7.5 и с 2х пъти по-бърза работа с HTML5. Според Microsoft е по-бърз от iOS 6 и Android 4.0. Браузърът ще включва същия енджин като компютърната версия и ще предложи някои от неговите възможности като например филтрите SmartScreen. Друга от очакваните промени позволява създаването на нативни приложения (написани на C и C++) за платформата, от което най-добре ще могат да се възползват авторите на игри за осигуряването на впечатляващи заглавия. Тъй като с Windows 8 ще се споделят DirectX и графични драйвери, авторите на компютърен софтуер ще могат много лесно и с минимални промени в кода да направят и мобилни версии на приложенията си.

Не е пропусната работата с технологията NFC, която ще е допълнена от специален електронен портфейл за съхранение на различни електронни билети, купони за намаления и др. Компанията вече работи с мобилни оператори и тези, които ще поддържат NFC разплащания и ще предложат специални защитени SIM карти. Очаквано навигационната технология на Nokia Maps също ще е интегрирана в Windows Phone 8 и ще осигурява познати възможности като офлайн работа (предварително зареждане на картите) и подробни навигационни указания. Освен това и авторите на софтуер ще получат достъп до картите за интегриране в приложенията им. Това означава едно предимство по-малко за Nokia, с което да диференцира продуктите си от тези на останалите производители. Очакваме и по-сериозна интеграция на VoIP възможности, от които ще могат да се възползват приложения като Skype.

По отношение на бизнес възможностите - ще се поддържа криптиране на данни, дистанционно управление на устройствата от системните администратори, различни Office приложения и др. WP8 включва и нов начален екран, който дава повече възможности за персонализация. Потребителите ще могат да променят размера (три опции) на всяка една от плочките, което ще позволи върху екрана да се покаже повече информация. Добавени са и повече цветове за оцветяване на интерфейса. Освен това плочките вече ще изпълват изцяло екрана и съществуващата сега черна лента отдясно ще изчезне. Добра новина е, че ъпдейтите за WP8 вече ще се инсталират безжично и няма да изискват Zune. Освен това Microsoft поема ангажимента да осигурява ъпдейти в продължение на поне 18 месеца от премиерата на дадено устройство и обещава да даде ранен достъп до обновленията за ентусиастите, които искат това.

Джо Белфиоре демонстрира новата версия чрез двуядрен смартфон, произведен от Nokia, но както се очакваше, сегашните устройства няма да получат ъпдейт до нея. Основната причина за това е, че много от подобренията в WP8 са в области, които няма как да бъдат използвани от съществуващите устройства. Става дума и за хардуерни особености като двуядрени процесори, NFC възможности и т.н. Както се очакваше обаче, Microsoft ще осигури допълнителен ъпдейт до Windows Phone 7.8 за сегашните модели (най-вероятно тези от последното поколение като HTC Titan, Nokia Lumia 800, 710 и 900), който ще добави част от новите софтуерни подобрения като например новия начален екран.

Windows Phone 8 ще дебютира първо в устройства от Nokia, Samsung, HTC и Huawei с процесори от следващо поколение на Qualcomm. Става дума за чип Snapdragon S4 Plus, който комбинира S4 с подобрен графичен ускорител.

http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/windowsphone/

 • Защо? Имаш лични несгоди с операционната система или просто не те кефят квадратчетата?)
  fintaraBG
 • Радвам се че петимата ползватели на тази избушена ОС се радват. Дано се задоволят очакванията им. За съжаление или не, едва ли в близките 5 години ще изпитам "удоволствието" от ползването на тази ОС и вървящите с нея телефони.:D
  Kaiser Soze
 • За нас потребителите това е добра новина,е не за всички е на 100% добра новина : ) (хората с Лумии сигурно не са очаровани). Спам.Това доста ме развесели :D ПП/ Епъл например сметнаха за необходимо да се похвалят с цели три нови уолпейпъра, налични в iOS 6 (да напомним, че смяна на уолпейпър там е възможна от четвъртия сериозен ъпдейт). Ясно, че е далеч по-радикално, отколкото да добавят най-накрая истински мултитаскинг (междувпрочем наличен за WP8 ), но пък кой ли може да се сравнява с тях .. ..прост(о) пример..
  АйФоУнФен
 • [Quote]Добавени са и повече цветове за оцветяване на интерфейса.[/Quote] Явно и ти правиш аналог с новата версия на иФон... Не мисля, че ще е така. Ако беше само цветове, да са пуснали вече новата ОС.
  KOBRETI
 • Е недей така черногледо)
  fintaraBG
 • Твърде хубаво за да е хубаво. Що ли си мисля че финалния резултат няма да има нищо общо със сегашните обещания. Добре звучи засега ама да не стане накрая в името на "по- бързото" пускане на системата да остане само [Quote]Добавени са и повече цветове за оцветяване на интерфейса.[/Quote]
  AVKansazov
 • това казват от ms - 100% съвместимост на сегашните приложения. досега нямаше възможност за нативен код и изглежда във wp8 ще продължи да има поддръжка за xna и silverlight.
  chilko
 • Ще е интересно да се види докъде ще стигне, като популярност WP. Засега е много зле (като пазарен дял), а не знам защо но си мисля, че няма да може да разбие двуполюсния модел - iOS/Android. В момента положението е: Android - 50% - с тенденция ГОЛЯМО ПОКАЧВАНЕ iOS - 30% - с тенденция ПОКАЧВАНЕ RIM - 10% - с тенденция ГОЛЯМ СПАД И в останалите 10% са и WP и Symbian и всички други възможни мобилни OS-та. Като дори тенденцията е за СПАД в пазарния дял на WP.
  osama11
 • Като слушам тези новости и ми става смешен споменът от темата за новостите в иОС6...
  KOBRETI
 • В такъв случай подозирам, че си в сериозна грешка, тогава wp8 ще ползва сериозна част от win CE, само "мантията" ще е от nt, а като цяло ядрото ще е бъде хибридно.
  vladovn
 • Супер е (yes) Браво :)
  Stoicho_M4al
 • wp8 ще е съвместим на 100% със сегашните приложения.
  chilko
 • Това е абсурдно. Щото излизал нов WP трябва на ново да се пишат приложенията. Напомня ми за symbian и определено е много далече от iOS и android.
  vladovn
 • Много хубави промени в WP8, браво. Новите телефони вече ще стават за нещо, за разлика от сегашните предложения, които са осакатени отвсякъде. Излизаш например от прозореца на скайп и спираш да получаваш съобщения :D Не смешно, ами направо трагично. Но се развиват в добра посока. Ако Нокиа пренесе технологията за камерата от 808 в WP8 смартфоните, ще привлекат още потребители. Разбира се, ще мине още време, докато се появят всички актуални приложения и хитови игри за WP8. Според мен най-рано догодина пролетта ще си заслужава да си купи човек такъв смартфон, ако разбира се дотогава Андроид не предложи нови екстри, което е почти сигурно. И още нещо, специално за Нокиа-да намалят цените! Сегашните им цени са безумни, смешни и неадекватни и със сигурност няма да имат високи продажби с тях.
  milen888
 • Объркал съм, имах предвид lumia 800 и 900. От известно време си играя с една n9 и ми е влезнала в главата :)
  makeno
 • Разликата си е направо драстична и такова нещо не е имало до сега. Това е нещото, за което всеки мечтае.. Това е и моя сбъдната мечта. ;) [i]ПП/ Епъл например сметнаха за необходимо да се похвалят с цели три нови уолпейпъра, налични в iOS 6 (да напомним, че смяна на уолпейпър там е възможна от четвъртия сериозен ъпдейт). Ясно, че е далеч по-радикално, отколкото да добавят най-накрая истински мултитаскинг (междувпрочем наличен за WP8 ), но пък кой ли може да се сравнява с тях .. ..прост(о) пример.. ;) [/i]
  asenna5
 • А N8 и N9 какво общо имат с MP8? :D
  NickRey
 • В случая, поне на теория, би трябвало да има доста разлика WP8 ще остави ядрото Windows CE и ще го замени с много от възможностите на Windows 8
  mkpetrov
 • това е малка част от новите неща - другите ще бъдат анонсирани по-късно. същата работа и с ъпдейта до wp 7.8 - засега се комуникира само новия интерфейс, но ще има и други промени. ще има проблем когато започнат да излизат приложения, писани за wp8 тъй като почти сигурно няма да работят със старите устройства.
  chilko
 • За разлика от иОС или андроид, при уиндоус фоун няма нужда да си с последната версия, за да използваш почти всички приложения и възможности, които предлага уиндоус 8. Практически няма да има разлика, но психологически е малко тъпо за хората, които са си купили н8 или н9, да знаят, че не са с последната версия.
  makeno