Windows Phone, къде си?

Windows Phone, къде си?

Есента на 2017 година. Джо Белфиоре от Microsoft потвърждава притеснението на потребителите на Windows Mobile - компанията вече няма да разработва нови версии и хардуер за тази платформа. След години на трудности и незначителен пазарен дял, това е очаквано развитие. Белфиоре набляга, че поддръжката за съществуващите устройства ще продължи. Макар и нищожно малко на фона на Android и iOS, Windows 10 Mobile (последната версия на операционната система) има своите фенове. “Липсата на приложения е големият проблем. Искаме нови приложения, трябва да намерите начин да привлечете повече разработчици”, обяснява един от потребителите.

Отговорът на Белфиоре е проблемът на затворения кръг, до който се докара Microsoft - “Опитахме да привлечем разработчици. Платихме им, писахме приложения за тях, но количеството ни потребители е прекалено малко, за да убеди повечето компании да инвестират”. Логично - разработчикът на приложение не е готов да инвестира време и пари в платформа, която се ползва от 0.1% от смартфон потребителите през първото тримесечие на същата година според данни на Gartner. В края на тази година (10 декември) Microsoft ще преустанови изцяло поддръжката на Windows 10 Mobile.

Това беше тъжен момент, защото една интересна операционна система не успя да се пребори с конкуренцията по съвсем обективни причини, които ще разгледаме след малко. Трябва да се отбележи обаче, че за разлика от други, Microsoft не закъсня да се включи в мобилния сегмент. Windows Mobile беше една от първите операционни системи за телефони със сензорни екрани в началото на това хилядолетие и можеше да бъде открита в телефони на Motorola, Palm, HTC, Sony Ericsson, HP, Dell, Samsung и много други. Това, което обаче ѝ липсваше, беше елегантност, опростеност и някои функционалности, от които тогава още не подозирахме, че имаме нужда. Windows Mobile съществуваше в един свят, който се промени драстично с премиерата на iPhone, а година по-късно и с тази на Android.

 

Както казах, Microsoft, която тогава беше много по-различна компания от тази, която познаваме днес, имаше нюх и знаеше, че мобилните устройства ще са важен технологичен сегмент. Проблемът беше бавното осъзнаване, че капацитивната технология на сензорните екрани и всъщност пръстите на потребителите ще бъдат основният начин на взаимодействие с тези джаджи.

Все още си спомням първия ми смартфон със сензорен екран. HTC Touch Pro2 беше страхотен в много отношения, но беше с операционна система Windows Mobile 6.1 и стилус. Някои елементи от менюто не бяха приятелски към пръстите ми, а наличните приложения, извън тези на Microsoft, бяха мираж. След това имах безсмъртния HD2, при който подобренията не бяха значителни, макар да беше с WIndows Mobile 6.5, а стилусът да беше останал в миналото. Премиерата му беше в края на 2009 година - първият iPhone беше на година, Android прохождаше, а Microsoft все още нямаше подходящия интерфейс и по-скоро се опитваше да “пришие” удобства към това, което имаше.

Все пак промяната дойде. По време на мобилния конгрес в Барселона през 2010 година Microsoft обяви Windows Phone 7. Още тогава останах впечатлен от интерфейса на операционната система, а компанията доказа, че знае как да създаде нещо качествено и удобно. Отзвукът беше положителен, а от преработената операционна система се очакваха подвизи. Прогнозите бяха толкова смели, че през 2011 година от IDC дори предрекоха, че до 2015 година устройствата с Windows Phone ще изпреварят тези с iOS.

Проблемът беше, че въпреки бързата работа на системата, красивия и удобен интерфейс и някои големи партньори, Windows Phone нямаше достатъчно добра екосистема от приложения, а Microsoft продължаваше да таксува хардуерните производители, които използват мобилната ѝ система. Логично продължение на бизнес модела, но съществено подценяване на набиращата сила Android. Операционната система на Google по това време вече разполагаше с постоянно разрастващ се магазин за приложения, идваше с услугите на компанията и в същото време не струваше почти нищо на производителите. Базовата версия без допълнителните услуги пък беше напълно безплатна и се превърна във важен компонент за всеки телефон от Китай.

Премиерата на Windows Phone 8 дойде в края на 2012 година. Този път изградена върху платформата на WIndows NT, стратегията на Microsoft беше ясна - обединяване и улесняване на разработката на нови функции и имплементирането им в различните продукти на компанията. Може би най-лошата новина беше, че устройствата с Windows Phone 7 няма как да получат новия ъпдейт, което беше откровено лош ход спрямо и без това малкото потребители, които се бяха доверили преди това на платформата. Тяхната версия нямаше да се развива и реално трябваше да си купят нов телефон. Другият проблем беше, че преминаването към новата платформа не беше лесно начинание и сякаш отново не остана време за развиване на повече и интересни функции. Човек би предположил, че Балмър и компания ще са си взели поука и ще знаят върху какво да се фокусират, подобно на Android, но случаят беше друг.

Все пак през 2013 година Windows Phone завладя малко над три процента от пазара на смартфони по данни на Gartner. Тайното оръжие обаче не беше точно софтуерът, а Nokia. Ключовият партньор на Microsoft произвеждаше хардуерно впечатляващи модели, които драстично се отличаваха с камерите си - Lumia 1020 беше сред най-ярките примери. В същото време Windows Phone не беше толкова тежка система и вървеше отлично на по-достъпните модели. Този момент на радост обаче беше кратък.

През 2013 година Microsoft реши, че има нужда от нова тактика и ексклузивен хардуерен партньор, за да се справи с конкуренцията. Това доведе до покупката за 7.2 млрд. долара на мобилния бизнес на Nokia, която изпитваше трудности с оптимизирането на Symbian за сензорни дисплеи. Решението изглеждаше логично, особено при наличието на силния пример като Apple. Компанията на Стив Джобс произвеждаше и хардуера, и софтуера си, което означаваше по-добра интеграция, по-голям контрол и по-бързо развитие. Можеше ли и Microsoft да направи същото?

Краткият отговор е “не”. Преди пет години компанията просто не беше готова за тази стъпка. Моделите се бавеха, както и ъпдейтите. Хардуерът оставаше качествен, но в софтуерно естествено гигантът от света на десктопа просто нямаше нужните отговори, докато конкурентите правеха смели стъпки напред с всяка нова версия. Microsoft продължи да търси връзка между популярната си десктоп система и мобилната версия. Последва Windows Mobile 10, която трябваше да направи така, че приложенията да могат да работят едновременно върху двете версии на операционната система - за компютър и телефон.

Това беше един начин да се наруши порочният кръг, който описах по-рано. Подобно на скока към Windows Phone 8, ситуацията обаче се повтори. По-старите и все още актуални модели не получиха достъп до ъпдейта. Колко още можеха да изчакват и малкото фенове на операционната система, като в същото време конкурентите владееха пазара? Apple държеше високия клас, а Android беше в устройства от най-нисък до най-висок клас.

Самият аз по това време използвах Android на своя HD2, а след това продължих да съм в тази екосистема. Всеки път, когато имах възможност да тествам телефон с Windows Mobile, се вълнувах, защото обожавах интерфейса. Само ден по-късно обаче вече исках да се върна към телефона ми. Любимите ми приложения и много от функциите липсваха и понякога това дори пречеше на работата ми.

През 2015 година Сатя Надела, относително новият изпълнителен директор на Microsoft, обяви огромни съкращения в хардуерната дивизия на компанията, а сделката за Nokia - като огромен минус. От този момент до думите на Белфиоре през 2017 година ситуацията около платформата не се промени и краят беше предизвестен. Това оказа голямо влияние върху компанията като цяло, която днес прави отличен хардуер (Surface), но в рамките на 2-3 години имаше нужда да се отдръпне леко и да прецени позицията си.

Добрата новина от цялото нещо е, че Надела промени политиката и пътя на Microsoft. Днес компанията е в отлично състояние благодарение на фокуса си върху услугите и облака и има изключително стабилни пазарни позиции. Докато Microsoft по времето на Балмър имаше за цел да постави Windows на всяко едно устройство, днес идеята е услугите на Microsoft да са съвместими с всяко устройство. Това е ценният урок, който остана от Windows Mobile. Една платформа, която можеше да владее света, но в края на тази година ще изчезне безследно.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня

 • [url]https://technews.bg/article-118234.html[/url]
  Доколкото вече има значение
  n1
 • Случайно попаднах на тази тема и ми падна ченето като видях колко устройства с WM е имало на практика.
  [url]https://www.windowscentral.com/poll-what-was-best-windows-phone-all-time[/url]
  Някои хора са за разстрел :o
  n1
 • Е, на някои хора им беше достатъчен, наистина.
  tzincbg
 • Е, имало всичко необходимо, ама не. Hd audio player за аудиофилите? Няма губиш ги. Приложение за транспорта в София? Няма? Губиш я. Поръчка на такси? Телевизии? Много игри ги нямаше, Слушам музика само в колата, време покрай задръстванията бол. Специално за аудиофилите колите се предлагат с качествени аудио-системи, кеф ти b&o, b&w, harman kardon, моята е с bose. Не ползвам обществен транспорт, а дори не бих си помислил за телевизия на телефона. Имах проблем с приложенията за мобилно банкиране, но работих от лаптопа. ;)
  n1
 • Друго си е да го гледаш на картата с оставащите минути. Ако закъснява да се качиш на съседна спирка на друго. Ако таксито се е обърнал, да звъннеш и пренасочиш. Да оставяш отзиви... Досега н
  Е се е чуло от приложение официално да са откраднали данните, само от фалшиви клонинги.

  За звука - не знам колко са били добри дак-овете, но дори при евтините има разлика, особено с по-добри слушалки. Освен това при различните плеъри се чува различно, еквалайзерите им променят звука различно, добре е да имаш избор. Един харесва дълбок бас, друг ударен, един иска отрязани високи честоти, друг ярки и пр.
  tzincbg
 • Е това да има приложения за всичко не го разбирам.
  Може ли да слушаш музика на WP - може. Ама трябва да е точно Hd audio. То какво излиза през слушалките ... Като си аудиофил не е телефон това, от което ще слушаш. Какъв ти е проблема да набереш 1taxi и да си поръчаш такси??? Ама не - трябва приложение да има.
  И после се почва едно реване - ама откраднаха ми личните данни. Ами от много приложения до това се стига.
  tweeg
 • Е, имало всичко необходимо, ама не. Hd audio player за аудиофилите? Няма губиш ги. Приложение за транспорта в София? Няма? Губиш я. Поръчка на такси? Телевизии? Много игри ги нямаше,
  tzincbg
 • Terminator Генезис
  Like.Share.Follow
  :D
  Отделно бяха хванали всички служби в САЩ, ама каквото сам си направи човек...
  n1
 • Явно Стивън Макгарет не е достатъчен 😊
  tweeg
 • Е малко ли пари набиха за маркетинг през кино и телевизия?
  n1
 • Windows Phone загуби битката маркетингово, а не технически.
  Какво значение има колко голяма "екосистема" (каква хубава маркетингова думичка) има една OS? Хората масово ползват има няма 3-4 приложения извън това дето им идва с телефона. Смея да кажа, че всичко необходимо го имаше преинсталирано, че и отгоре - телефоните идваха с HERE с офлайн навигация. Имал съм 630, 950 (10-ката не ми хареса), а в момента това го пиша от 930. Единственото нещо дето съм инсталирал на тези телефони е било Adobe Reader.
  Не ми пука дали спират поддръжката - аз продължавам да си ползвам телефона!
  tweeg
 • Преди години след като ми беше омръзнал варианта на смартфон с андроид се насочих към Nokia Lumia 625 - бюджетен вариант. Носталгия към миналото, когато за пръв път имах възможност месеци наред да ползвам Motorola Q с Windows mobile. Беше ми интересно, какво е развитието на системата. Последва Nokia Lumia 1520, след това Microsoft Lumia 950. Жалко за спирането на развитието. Все още 950 си е в мен и работи прилично - като изключим бързо изтощаваща се батерия, липса на приложения и тяхното бавно зареждане ако са налични. Камерата си работи прилично и общо взето държа телефона, за да видя дали случайно няма нещо да се промени, но вероятно е дошъл края на windows phone. Жалко все пак беше приличен вариант за трета основна софтуерна система за мобилни устройства.
  Optimum82
 • Не бъркайте в почти зарасналата рана :roll:
  Lumia 950 си беше много добър за годината, в която излезе на пазара.
  Може би ако се бяха усетили година или две по-рано да пуснат устройства с Windows Mobile.
  Ако, ако....ама приключиха.
  n1
 • Конкуренцията е нужна и винаги полезна !
  Боби13
 • Още преди много години предрекох какво ще се случи с ВинМобайл, ако не се вземат мерки. От време на време си включвам едно Артемисче да се порадвам на забравения интерфейс, на първите стъпки на HTC Sense... ехххх какви времена бяха. Закачам телефона и първата ми работа да му прочета ром-а и да си сготвя нещо.... Красота. Всичко беше отключено файловата система си я правих каквото си исках.... Колко покетПС-та си заминаха заради изтрит буутлоадер. и после радоста от възстановяването, ми онзи сайт за покетПС-та, първите стъпки с ГПС навигациите, Томтом,Иго, Гармин, Как се радвахме на иГо-то като запона да се запълва картата на България, ми как ме гледаха като Бог разни автомафиоти, дето караха таралясници от Европа и ми заявяваха, че сам не мога да се оправя, а аз с едно HP 1950 минах с любимия Томтом цяла Европа от край до край.... Според мен, загубата на която и да е опрационна система е загуба за свободата ни и парите ни.... Нека не се забравя, че когато ВинМобайл държеше монопола цената на 1 покет ПС зпочваше от 1200 долара, което е същото и сега. Замиава си ВинМобайл, заминава си Блякбъри, замиава Симбиан и цените си скочиха до старите нива, а никога няма гаранция дали няма да се вдигнат и оше.... Още си спомням, че заради едно мнение в защита на тази опреционна система в тоя сайт ме пратиха на баня за винаги....А то беше точно от тази гледна точка. Намаляването на операционните системи води до повишаване на цената на машинките.... Ама няма кой да те разбере. Надявам се, че и след декември ВинМобайл няма да умре, като безсмъртния WinXP, защото все още се произвежда тази операционн система за магазини и промишлеността, на цени, които и най-новия IPhone завижда.
  Nokia920
 • Имах 1020 и 950 още от пускането им на пазара. 1020 беше уникален за времето си, но 950 беше леко бъгав, обаче много лесен и удобен за ползване.
  Иначе така и не разбрах защо Microsoft не направиха дори един изцяло техен модел, защото 950 си беше разработка на Nokia? Не направиха поне един опит да пуснат водоустойчив телефон или такъв с голяма батерия. Софтуера им не беше чак толкова лош, по-скоро за мен хардуера им беше зле, с изключение на уникалните камери.
  Така става с фирмите, които не произвеждат сами хардуера си.
  Spikul
 • Имах Lumia 650, страхотен смартфон но вече съм с Андроид. Жалко че Microsoft не се поучи от грешките си навреме.
  nikito_blend