Xiaomi отчита сериозен спад на печалбата за 2019

Xiaomi обяви финансовите си резултати за изминалата година, като чистата печалба на компанията през 2019 бележи сериозен спад от 25% на годишна база до 10.1 милиарда юана (1.3 милиарда евро). Приходите обаче достигат 205.8 милиарда юана (26.6 милиарда евро), което представлява ръст от 17.7%. В изявление главният изпълнителен директор на компанията Лей Джун споделя, че компанията се е справила с негативните последствия от търговската война между САЩ и Китай, както и със забавянето на световната икономика.

Отчита се ръст на доставените смартфони до 124.6 милиона броя спрямо 118.7 милиона през 2018, като приходите от това подразделение нарастват със 7.3% до 122.1 милиарда юана (15.8 милиарда евро). Дивизията за IoT и лайфстайл продукти бележи ръст на приходите с 41.7% до 62.1 милиарда юана (8 милиарда евро).

Междувременно президентът на компанията Уонг Шианг отбелязва, че производството и търсенето на смартфони в Китай през февруари е пострадало сериозно. Въпреки това и в двете направления се наблюдава подем към края на март до между 80% и 90% от нормалното. По-рано през същия месец компанията възобнови дейност в повечето си магазини в Китай.

Уонг заяви, че Xiaomi ще пострада от влиянието на новия коронавирус на международните пазари през второто тримесечие, но нивата на търсене по-скоро ще бъдат отложени за бъдещ период, вместо да намалеят. Ако може да се съди по ситуацията в Китай, търсенето в световен мащаб ще се възстанови, а очакванията за развитието до края на годината са положителни. Xiaomi ще продължи да промотира агресивно 5G продуктите си и междувременно ще изчаква наличностите от 4G модели да се изчерпат.

Източник: Mobile World Live