Xiaomi потвърди, че ще прави електрически автомобили

Xiaomi потвърди, че ще прави електрически автомобили

Xiaomi потвърди слуховете, че планира навлизане на пазара на електрически автомобили. Китайската компания обяви, че през следващото десетилетие планира да инвестира около 10 милиарда долара в производството на интелигентни превозни средства. Съоснователят на Xiaomi Лей Джун ще ръководи новото самостоятелно подразделение, в което първоначално ще инвестира 10 милиарда юана (1.5 милиарда долара).

В зависимост от напредъка Xiaomi може да инвестира в проекта общо 100 милиарда юана през следващите три години като ще заложи и на външно финансиране, твърди източник на Bloomberg. 60% от сумата ще е осигурена от компанията, а останалите ще са от външни инвеститори. Xiaomi възнамерява да възложи производството на автомобилите на други компании - тя следва този модел и при останалите си продукти.

Въпреки това източник на Bloomberg посочва, че компанията не смята да заложи на утвърден производител на автомобили. Миналата седмица имаше слухове за участие на Great Wall, но компанията ги отхвърли. Друг източник твърди, че решението за навлизане на пазара на автомобили е било взето през последните няколко седмици, а компанията вече е наела инженери за разработка на автомобилния софтуер.

Източник: Bloomberg

Ново

Ето и официалното съобщение на компанията за навлизането в новия пазарен сегмент.