YouTube обърка пожара в Нотр Дам с атаките от 11 септември

YouTube обърка пожара в Нотр Дам с атаките от 11 септември

Миналата година YouTube започна да изпробва нова услуга, която да се бори срещу фалшивите новини и да дава повече информация към потенциално лъжливи и конспиративни видеа. Самата услуга беше доста противоречива, особено след като първоначално се добавяха линкове от Wikipedia. Впоследствие се появиха критики от безплатната енциклопедия, че YouTube  не се е консултирала с тях преди добавянето на връзките. В крайна сметка беше взето решение да се използват линкове от енциклопедия Британика за тази цел.

Системата разчита на специфични алгоритми, които разбират какво е съдържанието на видеото, и според това, ако прецени, че има риск за неговата истинност, показва връзка към енциклопедията. Вчера обаче се видяха някои пропуски на алгоритмите, което породи сериозни въпросителни относно ефективността й. Докато в катедралата „Света Богородица“ в Париж бушуваше разрушителен пожар, немалко потребители в Twitter споделиха, че под видеото се показва линк към страницата на Британика за терористичните атаки в САЩ от 11 септември 2001 година.

От Gizmodo са се свързали с представител на платформата и той е споделил, че в момента ръчно ще се спира тази функционалност за видеата, свързани с пожара в Париж. Въпреки че това е изолиран случай, въпросите относно колко можем да се доверим на алгоритмите за регулиране на съдържанието в интернет, стават все повече.

Източник: Gizmodo

Оферти на деня