Лицевото сканиране става задължително за новите потребители на мобилни услуги в Китай

Лицевото сканиране става задължително за новите потребители на мобилни услуги в Китай

Властите в Китай предприемат мерки, чрез които да потвърдят идентичността на всичките над 850 милиона интернет потребители в страната. За тази цел от 1 декември всеки нов клиент, който иска да разполага с достъп до мрежата (мобилен или фиксиран), ще трябва да премине през процедура на лицево сканиране, която ще бъде осъществявана от телекомите. Според министерството на индустрията и информационните технологии на страната (MIIT) всичко това е част от усилията за защита на правата и интересите на гражданите в киберпространството, както и срещу измамите през интернет.

На потребителите е забранено да предоставят телефонния си номер на други хора, както и трябва да проверяват дали някой друг не е регистрирал номера на тяхно име. Новите разпоредби надграждат сегашните изисквания за проверка на документи и заснемане при получаване на нов номер. Системата за лицево разпознаване вече ще сверява снимката с тази от съхранените лични документи, като според MIIT почти всички потребители в страната вече са регистрирани с реалните си имена.

Китайският президент Си Дзинпин прокарва идеята за киберсуверенитет на страната и призовава останалите държави да уважават приложените от нея практики. В Китай от доста време е блокиран достъпът до услуги като Google, Facebook и Twitter, а дори персоналната комуникация търпи цензура. Междувременно някои потребители са недоволни от новата стъпка, като посочват предходни случаи на изтичане на лична информация и липсата на гаранции, че те няма да се повторят.

Източник: QZ

Оферти на деня

 • Китай се връща към комунистическите си корени Точно затова лицевото сканиране ще стане задължително след няколко месеца и [b]ТУК В БЪЛГАРИЯ[/b] - за да не се съмняваш че си демократична личност, живееща в демократичен район.
  Mr_Atkinson
 • То реално няма кой друг да ги разработи освен американците. То затова е и този ноч на айфона за лазерите за триизмерно сканиране на лицето.
  tzincbg
 • -
  npet
 • [img][/img] А кой им разработва софтуера за лицево разпознаване? Google и Amazon. Би ли дал малко повече инфо за това втърдение? Добре де, не купуват директно един от друг, но заедно ползват едни и същи бази данни и се подобряват взаимно :
  https://www.wired.com/story/china-earns-high-marks-us-test-facial-recognition/
  tzincbg
 • Това, което се случва там в момента е брутално. Тези хора какво са изживяли за последните 100 години направо не ми се мисли. Глад, мор, изолация, комунистическо робство, ограничения в раждаемостта, а сега и всички тези глупости с дигитализацията... не знам какво ги държи. [url]https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Credit_System[/url]
  arakchiev
 • -
  npet
 • 1984? Предполагам, че 1.3 милиарда души трудно се организират, но това вече ми се вижда малко пресилено. Това значи, че абсолютно всеки един ще бъде под постоянен контрол. Дет' се вика, едно порно не можеш да изгледаш "като хората" Китай се връща към комунистическите си корени след като Ши Джинпинг встъпи в длъжност и направи мандата си безкраен. А кой им разработва софтуера за лицево разпознаване? Google и Amazon. Безкрайно демократични, безкрайно възмутени от комунизма и робския труд, безкрайно невинни и с никакви намерения да го ползват за себе си, без никакви връзки със службите и правителствата си и безкрайно честни, нали? ;)
  tzincbg
 • 1984? Предполагам, че 1.3 милиарда души трудно се организират, но това вече ми се вижда малко пресилено. Това значи, че абсолютно всеки един ще бъде под постоянен контрол. Дет' се вика, едно порно не можеш да изгледаш "като хората" Китай се връща към комунистическите си корени след като Ши Джинпинг встъпи в длъжност и направи мандата си безкраен.
  Dubspace
 • Те всичките са еднакви. Егати якия скенер. :D
  bachora
 • 1984? Предполагам, че 1.3 милиарда души трудно се организират, но това вече ми се вижда малко пресилено. Това значи, че абсолютно всеки един ще бъде под постоянен контрол. Дет' се вика, едно порно не можеш да изгледаш "като хората"
  mishobehar