Зад впечатляващия дизайн на Honor 8 се крие и мощен хардуер

Зад впечатляващия дизайн на Honor 8 се крие и мощен хардуер

Досега годината се оказа успешна за Huawei и компанията е на път да подобри миналогодишнотo си постижение по отношение на продадените смартфони и то със сериозно увеличение. През последните месеци Huawei P9 успя да спечели потребителите (нас също) със своя дизайн, производителност и възможности на камерата, но важен принос за високите продажби има и серията Honor. Моделите в нея обикновено предлагат много атрактивно съотношение цена-качество и в повечето случаи осигуряват на по-ниска цена достъп до възможностите на по-скъпите модели с марката на Huawei.

През последните месеци компанията взе да обръща по-голямо внимание на потенциала на Honor, добави името си към серията и започна да увеличава пазарите, на които я предлага. Така в края на миналата година в България се появиха първите модели с марката. 12 месеца по-късно в страната ни вече е наличен и представеният в края на август флагман Honor 8. Устройството споделя голяма част от характеристиките на Huawei P9 и може да се окаже интересен избор за търсещите по-евтин модел с актуален хардуер.

Първата среща с Honor 8 показва, че Huawei обръща сериозно внимание на дизайна. Смартфонът е с прецизно изработена метална рамка, която е леко заоблена и неусетно прелива в стъклените панели върху предната и задната страна, които на свой ред са с 2,5D извивка в краищата. Под задния панел е добавена и специална текстура, която пречупва светлината по ефектен начин, така че е малко вероятно околните да не забележат смартфона в ръцете ви. Върху задния панел откриваме познатия сензор за отпечатъци, който за разлика от Р9 вече е комбиниран с бутон. Добавена е и възможност за програмиране на бутона, така че може да стартирате различни приложения според начина на натискане – еднократно, двукратно или натискане и задържане.

Устройството използва новия симетричен USB-C интерфейс, който предлага и P9, а за разлика от други актуални модели има и стандартен жак за слушалки. Върху горната страна откриваме една друга функция, която периодично се появява в телефоните – инфрачервеният сензор. Благодарение на него Honor 8 може да се превърне в дистанционно управление за най-разнообразни устройства от потребителската електроника – телевизори, климатици, проектори, DVD плеъри, фотоапарати и т.н. Това е ценна добавка, която може да се окаже полезна в много ситуации – например, ако сте забутали някъде дистанционното, а любимото ви предаване започва след минути, или пък климатикът бавно превръща стаята в резиденцията на Дядо Коледа.

Смартфонът е оборудван и с мощен хардуер, който е готов да посрещне всичко, с което го предизвикате. На разположение е осемядрен чипсет Kirin 950, който е с малко по-ниска работна честота в сравнение с Kirin 955 в Р9, но това по никакъв начин не се отразява на производителността му – интерфейсът реагира бързо, а цялата система работи без намек за забавяне. Многозадачната работа също е безпроблемна, което се дължи на добавените 4GB оперативна памет. И животът на батерията не е повод за притеснения, защото тя осигурява капацитет от 3000 mAh и може да се зареди почти до 50% за 30 минути, което е възможно благодарение на технологията Smart Power 4.0 и включеното в комплекта зарядно (9V 2A).

За графичната производителност отговаря ускорител Mali-T880, който няма никакви проблеми дори с приложения като Need for Speed No Limits. При нас беше премиум версията на телефона, която осигурява 64GB памет с опция за увеличаване чрез хибридния nanoSIM слот – така можете да ползвате или две SIM карти, или една с допълнителна памет в другия слот. Смартфонът е снабден с 5,2” дисплей с резолюция 1080 х 1920 пиксела, която за нас е напълно достатъчна за този диагонал. Направи ни впечатление включването в софтуера на режим за ограничаване на излъчваната синя вечер, което помага за запазване качеството на съня. В софтуерно отношение Honor 8 ползва Android 6.0 с интерфейс EMUI 4.1, но компанията вече започна тестовете на ъпдейта до Android 7.0 и интерфейса EMUI 5.0, който ще е готов в началото на следващата година.

Стигаме и до двойната основна камера, която е в същата конфигурация като в Р9. Отново се използват два сензора Sony IMX 286 с резолюция 12МР, но единият е монохромен. За разлика от Р9 липсва логото на Leica и не може да снимате само с него, но все пак Honor 8 го ползва, за да подобри стандартните цветни кадри. Информацията от монохромната камера помага за подобряване на детайлността, контраста и динамичния диапазон на цветните снимки и това работи много добре дори при намалена осветеност. Вторият сензор осигурява и възможност за префокусиране на снимките след заснемането им и за създаване на атрактивен боке ефект за отделяне на централния обект от фона.

Камерата не предлага опция за снимане в RAW, каквато има в P9, но отново намираме професионален режим, даващ контрол над множество фотографски параметри. Отново е добавена познатата система за хибриден автофокус, която разчита на три начина за фокусиране според разстоянието до обекта и условията – чрез лазер, чрез измерване на дълбочината на кадъра и чрез отчитане на контраста. Приложението за управление на камерата работи много бързо, което се дължи и на помощта от специализираните чипове за обработка на получената от сензорите информация – двуядрен чип се грижи за цветовете и за контрол на шума, а допълнителен се занимава с последващата обработка на кадъра.

Не са пропуснати и разнообразните режими за камерата, които свързваме с Huawei. Отново може да рисувате със светлина, има time lapse режим, а освен това на разположение са режими за разкрасяване (включително за видео), за сканиране на документи, за създаване на панорами или за прилагане на разнообразни стикери върху заснетото. Има и HDR опция, а за селфитата се грижи 8МР предна камера, която също има режим за разкрасяване и функция за светкавица, при която екранът на телефона светва ярко, за да освети лицето ви. Honor 8 осигурява и качествено full HD видео със стерео звук и с кадрова честота 60 fps за запечатване на плавно движение.