Жена е използвала дийпфейк, за да злепостави конкурентки на дъщеря си

Жена е използвала дийпфейк, за да злепостави конкурентки на дъщеря си

Дийпфейк е технология за манипулация на видео, аудио и снимки, така че да изглежда или звучи сякаш един човек прави неща, които никога не е правил. Така например онлайн циркулират видеа, в които уж Марк Зукърбърг се хвали, че има тотален контрол над откраднатите лични данни на хората. Технологията използва комбинация от изкуствен интелект и машинно обучение и става все по-достъпна.

За това свидетелства арестът на Рафаела Споун от Чалфонт, Пенсилвания, която е арестувана за използването на дийпфейкове с цел да злепостави конкурентките на дъщеря си в мажоретния отбор. Според властите Споун е изпратила на треньорите манипулирани с изкуствен интелект снимки, в които тийнейджърките изглежда са употребявали алкохол, пиели са или са били голи.

Полицията е разбрала за случая през юли, когато една от жертвите е получила анонимни съобщения. Това е накарало и други жертви да споделят за случая, а връзката със Споун е направена след проследяването на номерата до сайт за телемаркетинг и IP адрес използван в дома на жената. След претърсване на телефона на дамата са намерени доказателства.

Обвиненията срещу Споун включват кибертормоз на дете и свързани нарушения. Полицията не е предприела действия срещу дъщерята, тъй като няма доказателства, че тя е знаела за действията на майка си.

Източник: Engadget