Acer Aspire Timeline 3810T

Acer Aspire Timeline 3810T
Миналата година със сигурност ще се запомни с вълната от нетбук компютри, която ни заля, а през тази е ред на ултратънките, ултралеки и ултраевтини лаптопи. Както писахме наскоро, част от тях са базирани на Ultra Low Voltage архитектурата на Intel, докато други ползват технологията Neo на AMD. Общото при тях е, че предлагат по-голяма изчислителна мощ от тази на нетбуците, макар и по-малка от тази на нормалните лаптопи, но при по-ниско потребление на енергия, което се изразява в по-дълга автономна работа с едно зареждане на батерията. В същото време цената им е достъпна. Те не могат да предоставят производителността на нормалните лаптопи, но пък правят възможно т.нар. all day computing, т.е. позволяват ползване цял работен ден с едно зареждане на батерията при изключително компактни размери и малко тегло. Подходящи са за текстообработка, сърфиране в мрежата, работа с по-стари и непретенциозни игри, гледане на видео и слушане на музика, но не и за натоварващи задачи като обработка на мултимедийно съдържание и забавления с нови игри.

Едни от първите модели на пазара с новите ULV процесори са тези от серията Timeline на Acer - пълнофункционални лаптопи с компактни размери, улесняващи мобилността и разполагащи с необичайно дълго време за работа с един заряд на батерията. В момента се предлагат три модела в зависимост от диагонала на дисплея (13.3", 14" и 15.6") и повече варианти в зависимост от хардуерната конфигурация, но според появилата се в Мрежата информация Acer подготвя и 11.6" модел, който ще бъде представен следващия месец. В редакцията успяхме да тестваме най-малкия от наличните - Acer Aspire Timeline 3810T, с двуядрен процесор Intel Core 2 Duo SU9400, и останахме наистина впечатлени. Той е и единственият без оптично устройство, така че, ако то е задължително за вас, можете да обърнете внимание на 14" модел.

Видео галерия

Апарат и управление

Лаптопът е снабден с 13.3" дисплей с резолюция 1366 x 768 пиксела с LED подсветка, която, освен че има по-ниска консумация на енергия, осигурява и по-ярко изображение. Покритието му е огледално, което води до изобразяването на по-ярки цветове и при гледането на видео или на изображения картината е по-добра, но пък води до повече отражения при работа в по-силно осветени места. Ъглите на видимост не са особено големи, но това може да се очаква за този ценови сегмент. Закрепването на екрана е стабилно, като при отваряне той се измества зад корпуса на лаптопа, което спестява място във вертикално отношение. Това на свой ред влияе и на ъгъла на отваряне, който макар и да не е голям, позволява нормалното ползване на лаптопа върху коленете. Капакът е с дебелина едва 6 мм и е покрит с алуминий, което допринася за положителното впечатление, което лаптопът оставя. Професионалният вид на Acer 3810Т се подсилва и от изключително компактните размери на корпуса - 322 x 228 x 23,4/28,9 мм и теглото от 1,6 килограма със стандартната 6-клетъчна батерия. В горната част на дисплея са поставени микрофон и 1МР уебкамера, записваща HD видео (720p).

Корпусът е изработен от качествена пластмаса, а сглобката му е достатъчно стабилна, за да посрещне ежедневните предизвикателства. Върху долната част е оставена възможност за достъп до твърдия диск и паметта, а върху страничните повърхности се намират 3хUSB 2.0 порта, VGA изход, HDMI интерфейс, Gigabit Ethernet порт, жакове за включване на микрофон и слушалки и картов четец за SD, MMC, xD и MS формати. HDMI е плюс, тъй като е лесен начин за показване на HD видео от лаптопа върху новите телевизори и дори за връзка с монитор. Сред възможностите за безжична връзка са Wi-Fi b/g/n и Bluetooth, но има вариант, поддържащ и 3G. Всъщност моделът, който тествахме, имаше слот за SIM карта, разположен под батерията.

Интериорът на устройството е консервативен, което го различава от повечето потребителски лаптопи на пазара в момента. Над клавиатурата са разположени два малки високоговорителя, заедно с лента сензорни бутони за активиране на Wi-Fi, Acer Backup Manager и режима Smart Power. В горния ляв ъгъл е разположен и бутонът за включване/изключване. Клавиатурата е пълноразмерна и с интересни на външен вид плоски бутони, с които, както се оказа, се пише много добре. Напомня на клавиатурите от по-скъпите лаптопи, почти напълно безшумна е и за щастие има минимално огъване при натиск. Бутоните са отделени един от друг, което предполага, че ще се замърсяват по-бързо, но това е субективно и определено зависи от потребителя. Върху нея са разположени и обичайните функционални клавиши за управление на силата на звука, яркостта, мултимедийното възпроизвеждане, активирането на Bluetooth и т.н. Под клавиатурата е поставен тъчпад с диагонал 8 см, чиито два бутона са сдвоени, което е малко объркващо в първия момент, но след малко практика се свиква къде да се натиска. Удобен е за ползване, а чувствителността - достатъчна. До тъчпада има и бутон за изключването му, когато нямате нужда от него. Любопитно е, че в серията Timeline, Acer са ползвали тъчпад с мултитъч възможности, който позволява управлението на различни функции чрез жестове. Например мащабирането, независимо от активното приложение, става чрез събирането или разделянето на два пръста. Под него, във вид на дълга лента, е поставен светлинен индикатор за статуса на батерията - при зареждане свети оранжево, а когато батерията е пълна, променя цвета си в син.

Дисплей и интерфейс

Една от специалните възможности на лаптопите от серията Timeline е новият начин за разсейване на отделената топлина. Той разчита на технология, наречена laminar wall jets, която на практика се оказва извънредно ефективна - трудно ще накарате лаптопа да се загрее до по-висока температура, която да предизвика дискомфорт, когато е поставен върху краката. Технологията гарантира и почти безшумна работа, тъй като вентилаторът се включва много по-рядко.

В сърцето на тестовия модел е процесор Intel Core 2 Duo SU9000, работещ с тактова честота 1,40GHz, допълнен от 2GB DDR3 RAM памет. За графичната част отговаря вграденото решение Intel GMA 4500MHD, което е способно да ускорява хардуерно декодирането на някои видеоформати, като така облекчи значително процесора (това е особено важно за версията с едноядрен процесор). Хардуерното ускорение на HD видео (720p и 1080p) обаче е достъпно само при ползване на приложения, способни да се възползват от него - например последните бета версии на плеърът Media Player Classic Home Cinema поддържат DirectX Video Acceleration (DXVA). Това не се отнася за Flash видеото с HD резолюция, което се предлага от много сайтове за видеосподеляне, тъй като ускорението не работи в браузера. Предлагат се и други варианти с едноядрен процесор и високопроизводителен видеоконтролер ATI Mobility Radeon HD 4330, но разбира се, цената е съвсем друга. За съхраняване на данни е осигурен твърд диск с капацитет 500GB.

Процесорът е напълно достатъчен за сърфиране в Мрежата, за текстоообработка, гледане на видео и дори редактиране на изображения. Всъщност става и за компресиране на видео, но ще трябва да се приготвите за по-дълго чакане. Това е логично, тъй като Timeline не се избира заради изчислителната му мощ, а главно заради времето за работа с едно зареждане. 6-клетъчната батерия успява да осигури над 8 часа автономност, което е изключително впечатляващо. Това се постига с активирането на режима Smart Power, който редуцира консумацията на енергия, като намалява яркостта на подсветката на дисплея и изключва ефектите на интерфейса Aero на Vista, за да се намали натоварването на графичната част.

Обзор

Acer Aspire Timeline 3810T е интересно предложение, защото прави достъпни за масовия потребител ултрапортативните компютри, които доскоро се отличаваха с особено недостъпни цени. С него получавате добре изработен ултратънък и компактен лаптоп с изключителен живот на батерията, и то без да похарчите огромна сума. Тепърва ще виждаме все повече модели с ULV процесори и още с първия си опит Acer, изглежда, е на прав път, а това ще бъде оценено от всички, за които мобилността е от първостепенно значение.

Включен софтуер:
Acer Crystal Eye, Acer GridVista, Acer GameZone, Acer Game Console, Acer Backup Manager, Acer PowerSmart Manager, Acer eRecovery Management, Adobe Reader, Adobe Flash Player, Google Toolbar, Google Desktop, Cyberlink Power DVD, CyberLink PowerDirector trial version, McAfee Internet Security Suite, NTI Media Maker, Microsoft Works 9.0 с Office Home и Student 2007 SP1 Trial

Плюсове
- изключителен живот на батерията
- компактни размери
- HDMI интерфейс
- удобна клавиатура
- възпроизвеждане на HD видео
- DDR3 памет
- HD резолюция на дисплея

Недостатъци
- малки ъгли на видимост
- огледално покритие на дисплея
- клавиатурата може лесно да се замърси заради по-голямото разстояние между бутоните