Nokia 5630 XpressMusic

Nokia 5630 XpressMusic
Мултимедийните възможности на мобилните телефони започват да придобиват все по-голямо значение при вземането на решение за покупката на даден модел и това вече не ни изненадва. За щастие предложенията стават все повече, но пък това до голяма степен затруднява избора. Ако не държите музикалният ви телефон да има сензорен дисплей, а да комбинира актуални технологии с качествен звук, функционалност, компактни размери и достъпна цена, винаги можете да откриете нещо подходящо. Един от вариантите е смартфон, базиран на платформата S60, от музикалната серия XpressMusic на Nokia. Добрата новина е, че операционната система вече може да се открие в много по-евтини телефони, а присъствието й дава несравними възможности за персонализация в сравнение с едно обикновено устройство.

Nokia 5630 XpressMusic е интересен с това, че в някои отношения е пионер. Това е първият телефон на Nokia, включващ нова конфигурация на основния екран с подобрена версия на познатия от 5800 XpressMusic интерфейс Contacts Bar, и първият, в който е използван процесор ARM11 с тактова честота. Ултратънкото устройство е снабдено и с Wi-Fi възможности и стереоговорители, като му липсва вграден GPS приемник. Както всички телефони от музикалната серия на Nokia, има 3.5 мм аудиоизход за връзка със слушалки и дори идва в комплект с 4GB microSD карта за съхраняване на мултимедийно съдържание. За допълнителни забавления са достъпни N-Gage игри, а функцията за гласово контролиране на музикалния плеър прави слушането на любимата музика много по-лесно.

Видео галерия

Апарат и управление

Размерите на телефона от 112 x 46 x 12 мм и теглото му от 83 грама го правят удобен за ползване, като своя принос за това дават стабилната изработка на корпуса и текстурата на капака на батерията, както и материалът, от който е изработен. Той е мек на допир и е покрит със серия вдлъбнатини, които улесняват значително захващането на телефона. Върху дясната страна на корпуса се намират бутонът за камерата, слотът за флаш карта, скрит под пластмасов предпазител, и бутоните за контрол на звука. Върху лявата страна са трите бутона за управление на музикалния плеър. Върху горната страна са аудиоизходът и microUSB порт, който, освен за връзката с компютър, се грижи и за зареждането на батерията. До него има и малък LED индикатор, светващ при зареждане. Върху задната страна е разположена камерата с двойна LED светкавица, а върху предната, над дисплея, са поставени камера за видеоразговори и сензор за околна осветеност, който регулира яркостта на дисплея и при нужда включва подсветката на клавиатурата. Навигационният блок е удобен за употреба, клавиатурата също - бутоните й са големи и с достатъчно разстояние. Както може да се види на снимката, символите са добре видими, а осветяването е равномерно.

Дисплей и интерфейс

На пръв поглед основният екран стъписва с огромното количество различна информация, която показва, но в зависимост от предпочитанията ви можете да оставите само това, от което имате нужда. Достъпни са 4 различни конфигурации, като всяка от тях позволява допълнително персонализиране на предлаганата информация. В една от тях - Contacts Bar, в горната част на екрана могат да бъдат поставени до 20 предпочитани контакта, които се превъртат хоризонтално. Това е удобно, тъй като по този начин може да бъде получен бърз достъп до цялата комуникация с тях - разговори, съобщения и поща, разменени снимки и т.н. В настройките за всеки от тези записи е възможно да се въведе и адресът на RSS емисия, което например позволява да следите ъпдейтите от Facebook профила на дадения приятел. Функцията е позната от Nokia 5800, но там могат да бъдат показани само 4 контакта. Под предпочитаните контакти са разположени познатите полета, съдържащи информация за последните писма в пощенската ви кутия, предстоящите ангажименти от календара, to do бележките, функция за сканиране за безжични мрежи и лента с връзки към 6 предпочитани приложения. Ако слушате музика, над последната лента се показва друга, съдържаща информация за просвирваната песен, името на изпълнителя и продължителността й.
Телефонът е базиран на платформата S60 3rd Edition Feature Pack 2 (Symbian OS v9.3), работата с интерфейса е бърза, като дори с включени ефекти (преходи) забавяне не се усеща както в менюто, така и в галерията, като това се дължи не само на ползвания по-бърз процесор, но и на допълнителното софтуерно оптимизиране. Дисплеят е с диагонал 2.2" и QVGA резолюция, като може да покаже до 16М цвята. Цветопредаването е много добро, няма проблеми и с разчитането на информацията върху него под силна директна светлина. RAM паметта е в размер 128MB, а за потребителя са достъпни около 60MВ. Големият обем на първата позволява едновременна работа с повече отворени приложения и безпроблемно отваряне на по-тежки уебстраници.

Телефонна книга и органайзер

Камера

Камерата на Nokia 5730 XpressMusic е с резолюция 3.2МР, като не разполага с автоматичен фокус, а с функция, наречена full focus. Тя е с фиксирано фокусно разстояние и може да прави ясни снимки от разстояние 30 см до безкрайност. Предлага 4х цифрово увеличение, панорамен режим, автоматична експозиция, опция за компенсиране на експонирането, редуциране на ефекта на червените очи, регулиране баланса на бялото, таймер и др. Двойната LED светкавица помага при снимане на тъмно. Има редактор на изображения. Записваното видео е с VGA резолюция при кадрова скорост 15 кадъра за секунда, като след това също може да се редактира направо в телефона. Работата с мултимедийната галерия на телефона е бърза, като след стартиране тя се показва в хоризонтално положение. Възможно е разделянето на съдържанието в различни албуми и поставянето на етикети за по-лесно намиране на желаното.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_395.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_394.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_393.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_392.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_391.jpg

Примерен видеоклип:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/01/file_396.rar

Мултимедия, игри и приложения

Музикалният плеър поддържа възпроизвеждането на MP3, WMA, AAC, eAAC и eAAC+ файлове, има възможност за показване на cover art (записаните в ID3 тагове на песните изображения) и предлага персонализиране на звука чрез 8-бандов еквалайзер. Качеството на звука е много добро, но ако искате да получите по-добро музикално преживяване, е добре да ползвате други слушалки. Пробвахме Sennheiser CX 300 II Precision и с тях звуковата картина е съвсем различна. Има опция за създаване на плейлисти и за промяна режима на възпроизвеждане (последователен и разбъркан). Добавено е радио с RDS, възможност за абониране и изтегляне на подкастове и Интернет радио за слушане на онлайн станции. В телефона е реализирана и функцията Say and Play, която на практика дава възможност за гласово управление на музикалния плеър. Тя може да се активира през менюто или да се включи бързо с натискането на *. След това е достатъчно да кажете името на желаните изпълнител, песен, албум или на плейлиста, за да започнете да ги слушате. Управлението на плеъра става и чрез страничните бутони, като натискането на Play, докато се намиране в друго приложение, стартира просвирването и показва малък прозорец с текущата песен.

Като отражение на постоянната екополитика на Nokia, в телефона са добавени и няколко приложения с такава насоченост. С WE:offset можете да изчислите колко парникови газове е генерирал последният ви полет със самолет и за да ги компенсирате с т.нар. офсет на вредните емисии, можете да преведете съответната сума за екологични цели. Например двупосочен полет София-Барселона (4150 км) генерира емисии от 460 кг СО2, които могат да се компенсират от 5,25 евро. Разбира се, остава въпросът, кой ще го използва на практика. Другото екоприложение е уиджет за работа със сайта Green Explorer, който дава съвети за природосъобразно пътуване. Има и допълнителна връзка към страница на Nokia, посветена на инициативата WE:. С телефона идва и енергийно ефективно зарядно устройство, което черпи по-малко енергия, когато е оставено в контакта, но не зарежда телефона. Когато изключите телефона от зарядното, той напомня да го издърпате и от контакта. В допълнение, 5630 е произведен от материали без PVC и други вредни вещества, може да бъде рециклиран до 80%, опаковката му е направена от 60% рециклирани материали, а вътрешните страници на потребителското ръководство са чернобели.

Nokia 5630 идва с възможност за достъп до игрите от услугата N-Gage, като в телефона има пробни версии на няколко игри и код, с който може да се активира пълната версия на една от тях по избор. Браузерът е пълнофункционален и поддържа показване на Flash видео в страниците, така че няма да имате проблеми с гледането на клипове от популярните сайтове за видеосподеляне. Другите приложения, които може да откриете, са четец за PDF документи, QuickOffice за разглеждане на MS Office документи, речник, конвертор на валути и мерни единици, файлов мениджър, приложение за работа с Zip архиви, калкулатор, активни бележки и др. Клиентът за електронна поща поддържа POP3 и IMAP4 акаунти, като освен това можете да се възползвате и от приложението Mail for Exchange за синхронизиране на поща, календар и телефонен указател с корпоративен Microsoft Exchange сървър. Както и в другите смартфони на Nokia, и тук присъства възможност за гласово управление на различни функции.

Батерия и мрежа

Възможностите за връзка са представени от работа в четирибандови GSM и двубандови WCDMA мрежи, поддръжка на HSUPA с максимална скорост на изтегляне на информация от 10.2 Mbps и на изпращане от 2.0 Mbps и съвместимост със стандартите WLAN 802.11b/g. Присъстват още Bluetooth 2.0 и технологията UPnP за споделяне на мултимедийно съдържание през безжична мрежа.

Батерията е с капацитет 860 mAh и на практика е достатъчна за около два дена с ползване на Wi-Fi, слушане на музика и разговори. Според Nokia тя трябва да е достатъчна за 6,7 часа разговори в GSM мрежа или за 15 дена работа в стендбай режим. При гледане на видео ще издържи 7 часа, а при слушане на музика - 24 часа.

Обзор

Nokia 5730 XpressMusic е балансирано предложение за обичащите мултимедийните забавления, което позволява удобен достъп до музика и видео в движение. Новият вид на основния екран улеснява ползването на много от функциите на телефона, а в компактната му форма са събрани куп желани технологии, като може би единствените разочарования са свързани с липсата на GPS приемник и неособеното качество на камерата с фиксиран фокус.

плюсове
- компактни размери
- стабилна конструкция
- бърза работа
- HSUPA 10.2 Mbps
- 4GB карта в комплекта
- 3.5 мм аудиоизход
- удобна клавиатура
- N-Gage
- браузер, поддържащ Flash

минуси
- няма GPS приемник
- камера с неособено качество
- лъскав преден панел, задържащ отпечатъци
- няма акселерометър