Acer Iconia Tab A500

Acer Iconia Tab A500
Една от причините за успеха на Acer на ИТ пазара, освен достъпните цени, е стремежът на компанията винаги да е сред първите, предложили нови технологии на потребителите или пуснали в продажба нов тип продукти. При таблетите с Android 3.0 привилегията първа да предложи такова устройство имаше Motorola - то първо достигна до пазара (поне в Щатите), но и Acer не закъсня да се включи. Компанията анонсира два таблета с Android 3.0 от серията Iconia Tab - с 10" и 7" екран, но вторият ще има пазарна премиера по-късно през годината. Причината за забавянето според слуховете се дължи на някои проблеми на Android 3.0 с екрани с по-ниска резолюция от 1280 х 800 пиксела, която е стандартна за първото поколение таблети с платформата.

От края на април моделът Iconia Tab A500 е и в българските магазини и на практика успя да изпревари всички останали - продажбите на Motorola Xoom и Samsung Galaxy Tab 10.1v започнаха по-късно. Изпревари ги и по отношение на цената - преди време писахме как цените на таблетите с Android 3.0 са възпиращо високи и компаниите ще трябва да помислят за тях, тъй като само с хардуерни характеристики няма да успеят да повторят успеха на iPad. Acer, изглежда, също мисли в тази посока и Iconia Tab A500 приятно изненадва с цена - устройството се продава за по-малко от 900 лв., докато споменатите конкуренти струват над 1000 лв. Една от причините за по-ниската цена е и липсата на 3G модем (такъв модел се очаква по-късно), но за много потребители и Wi-Fi възможностите са достатъчни. Достъпната цена е и следствие от стремежа на Acer да се наложи бързо в сегмента на таблетите, както преди години направи и при нетбуците. И все пак с Iconia Tab A500 компанията успява да избяга от имиджа си на производител на евтини продукти и да предложи устройство, което може да се конкурира успешно с предложенията на компании като Motorola и Samsung. Таблетът е със стандартните технически характеристики за останалите модели с Android 3.0 Honeycomb - двуядрен процесор NVIDIA Tegra 2, две камери, 10,1" капацитивен дисплей с резолюция 1280 x 800 пиксела, слот за допълнителна памет и голям обем вградена - в случая 32GB.

Видео галерия

Апарат и управление

Acer Iconia Tab A500 има отличителна форма и трудно може да се каже, че прилича на iPad например. Задният панел е леко извит, което е удобно както при държане в хоризонтално, така и във вертикално положение. Сравнихме го и с Motorola Xoom и макар че с размери 13,30 х 177 х 260 мм и тегло от 750 грама е малко по-голям и по-тежък от него, A500 на практика е по-удобен за използване. По-големите размери на корпуса са следствие от по-широката рамка около дисплея, която улеснява значително държането в ръка, без да се докосва екранът. Разликата в теглото не се долавя и таблетът на Acer дори се усеща по-лек от този на Motorola - вероятно заради по-големите размери на корпуса. Изработката е на много високо ниво, а за цялостното възприятие допринася и алуминиевият заден панел, който преминава и отпред. Сребристият метал оставя впечатлението за премиум продукт.

Какво има върху корпуса? Върху дясната страна са разположени microUSB и стандартен USB порт, както и вход за зареждане. Стандартният USB порт позволява включването на стандартна компютърна клавиатура или USB и със сигурност ще бъде още по-полезен, когато дойде ъпдейтът до Android 3.1, в който има стандартна поддръжка за външни аксесоари. Долната страна включва специален конектор, който е за връзка с докинг станция (продава се отделно) или други аксесоари, а отляво са поставени miniHDMI изход, порт за слушалки и бутон за включване, който служи и за отключване на екрана. Позицията му е много удобна за разлика от разположението на бутона в Xoom - върху задната страна на таблета. Бутонът на Iconia Tab A500 свети при зареждане и когато известява за различни събития. Върху горната страна на таблета под пластмасов капак е скрит слотът за microSD карта, а до него ще се намира и отворът за SIM карта, когато бъде предложен модел с 3G възможности. За разлика от Motorola Xoom, слотът за допълнителна памет работи и осигурява удобен начин за добавяне на още памет - до 32GB. Вградената памет е 32GB. До него се намират бутони за управление на звука и слайдер, с който можете да заключите ориентацията на интерфейса в една позиция. Допълнение, което иначе е под формата на опция в менюто. Задната страна на таблета помества стереоговорители, скрити под метални мрежи, и камера с LED светкавица. Камера има и отпред, но е разположена в левия горен ъгъл в хоризонтална ориентация, а това (не е центрирана) води до някои неудобства при провеждане на видеоразговори.

Разбира се, в центъра на вниманието попада екранът на A500 и има защо. В Acer са се постарали да използват качествен панел, който е изненадващо ярък, има много добро цветопредаване и големи хоризонтални и вертикални ъгли на видимост, което мнозина сигурно не очакват предвид цената на таблета. Пригответе се обаче да го чистите често от отпечатъци на пръсти - компанията се е погрижила и е добавила в комплекта необходимата за това кърпичка. Чувствителността на екрана е много добра и в това отношение няма проблеми.

Ако погледнем към задната страна на таблета, стереоговорителите осигуряват много приличен и силен звук, за което има принос и технологията на Dolby, която използват. В настройките на таблета има възможност за активирането и деактивирането й, както и за промяна на различни от настройките на звука (баси, високи и избор на еквалайзер). Трябва да споменем, че разположението на говорителите е такова, че лесно могат да бъдат закрити с ръце.

Дисплей и интерфейс

Iconia Tab А500 идва с Android 3.0, към който от Acer са добавили и свои допълнения под формата на допълнителни приложения, но за тях след малко. Версия 3.1 на платформата е голяма крачка напред и за кратко успяхме да я изпробваме върху Motorola Xoom и да я сравним с 3.0 в A500. Скоростта на работа е подобрена значително, а опцията за преоразмеряване на уиджетите е повече от полезна. С тази версия идва и по-добра съвместимост с USB устройства и аксесоари, така че USB портът на A500 ще се окаже доста полезен. За щастие Acer не са променили интерфейса, а само са включили няколко свои приложения, които в интерес на истината не са чак толкова уникални, но вършат работа. Photo Browser 3D осигурява интересен начин за разглеждане на галерията със снимки, като позволява използването на акселерометъра за разлистване на страниците.
По отношение на Honeycomb, Google е положил големи усилия, за да направи версия на Android за таблети и до голяма степен се е справил с това. Както вече може би сте видели в различните демонстрационни клипове онлайн, основните бутони за управление на Android 3.х се намират в долния ляв ъгъл. Единият служи за връщане назад, вторият води до основния екран, а третият извежда списък със скоро използваните приложения или тези, които са още във фонов режим за бързо превключване към тях. В долния десен ъгъл пък се намира панел за бърз достъп до основните функции на таблета - активиране на Wi-Fi, регулиране на яркостта на екрана, включване на нотификациите, преминаване в режим "полет" и т.н.

SocialJogger ще подреди ъпдейтите от Facebook и Twitter в интересен интерфейс за достъп, но възможностите на приложението са базови - можете да обновите статуса си в двете социални мрежи, но не и да изпратите снимка например. LumiRead е приложение за четене на електронни книги, което позволява изтеглянето на заглавия от няколко онлайн книжарници, като освен достъп до безплатни, е възможно и закупуването на платени. Разбира се, не очаквайте да намерите български книги, но пък приложението е достатъчно функционално, а ако не ви допадне, в Android Market има други, които работят повече от добре (Kindle, FBReader, Aldiko и т.н.). Clear.Fi е DNLA клиент и сървър за безжичен достъп и споделяне на мултимедийно съдържание и може да се използва и като плеър за файловете в таблета. Освен това Acer е направила и няколко папки, които позволяват сортирането на приложенията по няколко критерия - ел. книги, игри, мултимедия и социални мрежи.

A500 се справя с лекота с всички ежедневни задачи, интерфейсът работи достатъчно плавно, а с идването на Android 3.1 ще стане още по-бърз. Honeycomb осигурява 5 страници на основния екран за поставяне на уиджети и бързи връзки към любими приложения или настройки - съответното меню се показва с продължително натискане на дисплея или от специалния бутон в горния десен ъгъл. Преходът между отделните страници е анимиран с приятен 3D ефект, а приложенията се отварят почти веднага.

Камера

Няколко думи и за камерите. Позицията на предната (2МР) не е избрана много удачно, тъй като при видеоразговор през Google Talk се налага постоянно да променяте ориентацията на устройството, за да бъде изображението центрирано. Основната (5МР) има автофокус и LED светкавица, но може лесно да бъде закрита с пръст, ако не внимавате при снимане. Не очаквайте обаче кой знае какво качество на снимките, но това може да се каже и за видеото - дори и с резолюция 720р. От друга страна, използването на 10,1" таблет като фотоапарат съвсем не е нещо, което бихме препоръчали, особено ако не искате да изглеждате странно за околните. Иначе интерфейсът на камерите е стандартният за Android 3.0 и като цяло е удобен за употреба, като улеснява достъпа до основните функции.

Примерни снимки има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_586.rar .
Примерно видео може да намерите http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_587.rar .

Мултимедия, игри и приложения

Основният проблем на Android 3.х засега е липсата на приложения. Заглавията, които са оптимизирани за таблети, са няколко десетки, докато за iPad има хиляди и това трябва да се промени, за да може платформата да спечели повече фенове. Таблетът може да работи и със софтуер за телефонната версия на Android, но преживяването е различно, тъй като тези приложения не могат да се възползват пълноценно от по-голямата резолюция. За щастие Google са поработили върху стандартните приложения и те могат добре да покажат потенциала на Honeycomb. Сред тях са клиент за работа с електронна поща и друг за Gmail, които използват добре екранното пространство и са много функционални, музикален плеър с атрактивен вид и дори 3D изглед, нова версия на Google Maps, Google Calendar и Gtalk, който поддържа провеждането на видеоразговори, както и специално приложение за работа с YouTube, което впечатлява с панорамен 3D изглед. Галерията за снимки и видео е подобна на тази, която познаваме от Android 2.x, а на промяна е бил подложен и Android Market.

Благодарение на NVIDIA Tegra 2, Xoom може да възпроизвежда видео с резолюция до 1080р, но то трябва да е в определени формати - например MP4. Таблетът не може да извежда през HDMI интерфейса видео с резолюция по-висока от 720р, но с очаквания ъпдейт това ще се промени. Все пак като цяло Android има някои проблеми с Tegra и не може да се възползва от пълните възможности на чипа, например при възпроизвеждането на видео, но с идването на Android 3.1 част от тях ще бъдат отстранени. По отношение на игрите положението е различно и е достатъчно да поиграете на заглавия като Samurai 2: Vengeance, Galaxy on Fire 2, Riptide GР, Pinball HD или Need for Speed Shift, за да се уверите, че таблетите вече предлагат графика с качество на игрова конзола. Ако свържете устройството с телевизор през HDMI изхода, забавленията стават още по-завладяващи. Иначе щедрият обем RAM памет (1GB) помага и за безпроблемната работа на браузъра, дори и с много отворени страници и включен Flash плъгин.

Батерия и мрежа

Батерията на таблета се представя отлично, като осигурява около 7 часа за възпроизвеждане на видео, но при сърфиране в интернет и извършване на обикновени действия като работа с електронна поща и социални мрежи може да достигне и до 10 часа. Ако използвате таблета в по-кратки сесии, а в останалото време се намира в стендбай режим, може да изкара и седмица с едно зареждане на батерията.

Обзор

Всичко казано лесно може да постави Acer Iconia Tab A500 на предни места в селекцията, ако си търсите таблет с Android 3.0. Устройството е изработено много добре и предлага същата основна функционалност като на останалите конкуренти, но на по-ниска цена. Не получавате 3G възможности, но пък останалите добавки (отличен дисплей, USB порт, технология на Dolby, HDMI изход, работещ microSD слот) плюс по-изгодната цена могат да компенсират това, ако, разбира се, не очаквате чудеса от вградените камери. Теглото и дебелината на корпуса на устройството могат да се окажат проблем, особено в сравнение с iPad 2, а генерален проблем на Android 3.0 все още е ограниченият брой приложения, които могат да се възползват от по-голямата екранна площ.

Ново
Ъпдейта до Android 3.1 ще започне в началото на юли, но нямащите търпение вече могат да го инсталират. Подробности има http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1136900 .

  • Вече е с Андроид 3.1 :)
    Боби13