Barnes & Noble Nook

Barnes & Noble Nook
Amazon може и да е името, за което се сещаме най-напред, когато стане дума за електронни книги и устройства за четенето им, главно заради продажбата на последните и извън Щатите, но отвъд океана има и друга голяма компания, която активно изпълнява стратегията си за дигиталната ера. Barnes & Noble има над 700 книжарници в САЩ и последователно изпълнява своята дигитална стратегия - в края на 2009 г. представи първото си устройство за четене на ел.книги от серията Nook, а наскоро представи и 4-ти модел от серията. Резултатите, изглежда, си струват - наскоро компанията отчете загуби за последното тримесечие от фискалната си година, но в същото време стана ясно, че за годината продажбите на електронни книги и устройства Nook и аксесоари за тях са се утроили и са достигнали 250 милиона долара.

Видео галерия

Апарат и управление

Новият Nook всъщност е много интересно устройство и за краткото време, в което успяхме да го тестваме, сами се убедихме в това. В някои отношения може да мине за своеобразен хибрид между досегашните устройства на компанията - използва e-ink екран като този в първото поколение на Nook, а освен това има и сензорни възможности, с каквито разполага и Nook Color (той е по-скоро таблет). Специализираният екран прави четенето удобно, пести енергия и като цяло води до по-ниска крайна цена на устройството, а сензорните му възможности следват потребителските предпочитания на момента и осигуряват интуитивен начин за управление. Новият Nook е без хардуерна клавиатура, с каквато разполага Kindle, и това го прави по-удобен за ежедневна употреба и особено за разнасяне с вас. Предлага се само с Wi-Fi възможности за връзка - модел с 3G няма.

Устройството е 35% по-леко (тежи 212 г) и като цяло с 21% по-компактно от първия си предшественик и това определено работи в негова полза. Корпусът му е изработен от пластмаса, но с онова покритие, което оставя усещането за гума и осигурява добро захващане, а това е важно за подобно устройство. Задният панел е леко извит също с цел по-стабилно хващане и бързо ще го оцените, особено ако обичате да четете в градския транспорт. Отново с цел по-голямо удобство, около екрана са поставени два комплекта идентични бутони за прелистване на страници - така без проблем можете да държите джаджата с която и да е ръка. Има и допълнителна персонализация - от менюто с настройки можете да размените мястото на бутоните за прелистване напред или връщане назад според предпочитанията си. Позицията на самите бутони е маркирана от малки гумени издатини и като цяло не са особено удобни - лично ние предпочитаме да бяха по-широки и по-лесни за натискане. Върху корпуса има всичко на всичко два бутона - един за включване и друг за достъп до менюто, а освен тях откриваме microSD слот и microUSB порт за зареждане и трансфер на данни. Изход за слушалки няма - устройството не може да възпроизвежда музика и аудиокниги. Като цяло устройството е солидно, но забелязахме, че гуменият кант, който обточва екрана, на места не е добре залепен за основата.

Дисплей и интерфейс

Разбира се, основното в джаджата е нейният 6" E Ink Pearl дисплей с резолюция 800 x 600 пиксела. Изобразява до 16 степени на сивото и на практика е същият като този в Kindle. От Barnes & Noble са използвали технология, наречена Fast Track, с която пълното опресняване на страницата става на 6 прелиствания, така че на практика междинните страници се разлистват изключително бързо. Минусът на това е, че до пълното опресняване върху екрана остават едва забележими сенки, но според нас те изобщо не са проблем, особено след като това води до такава скорост при обръщане на страниците.
Интерфейсът е удобен, а управлението става с лекота. Сензорните възможности са реализирани чрез инфрачервена технология (разработка на Neonode, използва се и в Sony PRS-650), така че върху екрана няма допълнителен слой, който да влияе на неговите качества като контраст и др. Всъщност поради естеството й дори не е нужно да докосвате екрана, тъй като е достатъчно да приближите пръста си до него и той ще бъде регистриран от системата. Както можете да се убедите сами от видеото, работата с интерфейса е повече от безпроблемна, дори и писането върху виртуалната QWERTY клавиатура. Освен чрез бутоните около екрана страниците могат да се обръщат и с жест. Общо взето, всичко в интерфейса е там, където бихте желали да бъде. Докосване до екрана изважда контекстно меню за управление на вида на текста, търсене в него, достъп до отметки, споделяне и т.н. Има опция за промяна на шрифта (6 на брой) и големината му (7 размера), както и на ширината на белите полета и разстоянието между редовете. Социалният аспект на устройството се допълва от възможността за импортиране на контактите от Google и дори споделяне на пасажи от книги в Twitter или Facebook.

Мултимедия, игри и приложения

Както и при Kindle, централно място заема директната връзка с електронната книжарница на Barnes & Noble, от която могат да се купуват и изтеглят директно в четеца електронни книги. Няма проблем и да добавите свои заглавия, но те трябва да са във формат ePub (с DRM и без) и PDF - за да си спестите чудене относно форматите, можете да използвате безплатното компютърно приложение Calibre, което ще конвертира книгите ви автоматично за ползване с Nook. Сред другите поддържани формати са JPG, GIF, PNG и BMP изображения.

Подобно на предшествениците си, Nook разчита на Android - платформа, която значително разширява възможностите му. Особено след като се отключи файловата система и се получи root достъп. Последното позволява инсталирането на приложения за Android, включително и на Kindle за Android и дори Angry Birds, но последното е по-скоро заради идеята, тъй като E Ink екранът не става за динамични игри. Интересно е, че устройството включва браузъра на Android, макар и той да не е директно достъпен. Може да се използва, когато в полето за търсене се въведе URL - той се разпознава от системата и се отваря с браузъра.

Батерия и мрежа

По отношение на батерията нямахме възможност да проверим твърдението на Barnes & Noble, че един заряд стига за 2 месеца средна употреба, но след времето, което прекарахме в компанията на Nook, смятаме, че едва ли ще се наложи да го зареждате по-често от няколко седмици.

Обзор

Новият Nook ни спечели с компактна и удобна за захващане форма, интуитивен и бърз сензорен интерфейс. Това, в комбинация с качествата на дисплея E Ink, бързината на опресняване на екрана, възможностите за безжичен достъп и дългия живот на батерията, може с лекота да го направи предпочитан избор за всеки, търсещ удобен начин за четене на книги. Имаме някои забележки по изработката, а ако държите да четете книги в оригинал, екосистемата на Kindle предоставя повече възможности за достъп до съдържание върху различни устройства, но като обем на предлаганите заглавия е по-малка от тази на Barnes & Noble (950 000 срещу 2 милиона). Ако сте фенове на аудиокнигите или държите на възможността за слушане на музика, също ще трябва да потърсите другаде. Все пак използването на Android дава много възможности и е въпрос на време да се развие пълният потенциал на устройството. Ако четенето на книги стои на първо място в предпочитанията ви, Nook е отличен избор.