Amazon Kindle

Amazon Kindle
Популярността на таблетите продължава да расте, но има една област, в която все още не могат да се мерят със специализираните устройства - четенето на електронни книги. Колкото и поляризиращи филтри да има дисплеят, четенето на текст под директна слънчева светлина неминуемо е съпроводено с отблясъци, пречещи на видимостта, а повишаването на яркостта за справяне с това драстично съкращава живота на батерията. Освен това подсветката води до умора на очите при по-продължително четене при недостатъчна околна светлина.

5 години след презентацията на първия представител на серията от устройства за четене на електронни книги Kindle, Amazon има портфолио от джаджи, които покриват различни ценови категории и са предназначени за различни нужди - от четене на електронни книги до мултимедийни забавления в HD резолюция с видео, игри, музика и приложения. Ако обаче единственото, което искате, е да четете книги и нямате нужда от допълнителни екстри, трудно можете да игнорирате най-евтиния представител на серията, който в Европа се предлага за едва 79 евро. Като добавим към това огромната библиотека с достъпно съдържание, което автоматично се синхронизира с всички устройства с приложението Kindle, които използвате, не е трудно да разберем защо четците за ел.книги на Amazon се радват на такава популярност.

При представянето на новите си таблети Kindle Fire през септември Amazon добави към портфолиото и модел с вградена подсветка, който нарече Paperwhite, а освен това анонсира нова версия на най-евтиния си четец за ел.книги. Той се предлага дори и на по-ниска цена, така че дава още една причина да обмислите покупката на такова устройство, ако досега сте се въздържали. Amazon описва Kindle 5 като обновен модел, към характеристиките на който са добавени по-контрастни шрифтове, ръчно оптимизирани за по-добро четене, но на практика е трудно да се открият разлики с предшественика му. Контрастните шрифтове не са ексклузивна функция на Kindle 5, тъй като Kindle 4 също получи софтуерен ъпдейт, активиращ такива.

Видео галерия

Апарат и управление

Двете устройства са почти идентични в хардуерно отношение с разликата, че Kindle 5 се предлага и в черен цвят на корпуса в допълнение на сивия. От Amazon посочват, че новият четец предлага 15% по-висока скорост при разлистване на страниците и подобрението е забележимо, което не означава, че предният модел е прекалено бавен. Всичко това едва ли е причина за ъпгрейд към Kindle 5 за притежателите на Kindle 4. Сред допълненията в софтуерно отношение е опцията за родителски контрол, която позволява изключването на достъпа до експерименталния браузър, книжарницата Kindle и архивираните книги и файлове.

И все пак, ако тепърва избирате първото си такова устройство, Kindle определено заслужава внимание, и то не само заради изгодната му цена. С лекота може да се побере в джоб и с тегло 170 грама тежи по-малко от стандартна книга. Устройството е дебело 8,7 мм и има 2GB вградена памет, от която за потребителски файлове са достъпни 1.25GB, стигащи за съхраняването на цели 1400 книги. Представете си как всички те се побират в един джоб.

Един заряд на батерията ще ви осигури енергия за месец употреба, при положение че безжичните възможности са изключени и четете по половин час дневно. Разбира се, това време зависи от начина на употреба на устройството, но дори и да го ползвате по-продължително, можете да очаквате поне седмица преди да се наложи да презаредите. Това става през USB през компютър (за около 3 часа) или чрез зарядно със съответния порт, каквото обаче не е включено в комплекта - в него влизат единствено Kindle и USB кабел.

Причина за впечатляващото време на автономност на устройството е неговият E-ink екран, който консумира енергия само при разлистването на страниците, но не и при показването им. Той е изработен по технологията E-ink Pearl и е непроменен от Kindle 4, което означава, че осигурява изображение с висок контраст, което се доближава до това в книга и което е изключително добре четимо при достатъчно светлина, включително и под директна слънчева светлина, като липсват отблясъците, характерни за екраните на таблетите. Както и при книгите, ако искате да четете на тъмно, ще трябва да си осигурите източник на светлина. Този проблем се решава от модела Kindle Paperwhite, но той е и значително по-скъп, макар и да е снабден със сензорен екран. Екранът на Kindle е с диагонал 6", може да покаже до 16 степени на сивото и е с пикселна гъстота от 167 ppi.

Дисплей и интерфейс

Конфигурацията на бутоните е идентична с тази на предходния модел. Върху предната част са поставени 5-посочен навигационен бутон и бутони за връщане, за показване и скриване на софтуерната клавиатура, за активиране на менюто и за отваряне на основния екран. Върху двете страни на устройството са осигурени бутони за разлистване на страниците напред и назад, а върху долната част са поместени microUSB порт, LED индикатор за зареждане и бутон за включване. Задната страна на Kindle е гумирана за по-удобно захващане.

Интерфейсът е максимално опростен, а навигацията в менюто е интуитивна. Тъй като екранът е без сензорни възможности, преминаването между отделните точки в списъците изисква многократното натискане на навигационния бутон, но за щастие не се налага толкова често да отваряте контекстното меню или това с настройките. При четене са достъпни опции за маркиране на избрани пасажи, създаване на бележки и дори достъп до речник със значението на думите (не и на български). Налице са още възможности за търсене в книгата, поставяне на отметка и контрол на шрифта, големината му, броя думи в реда и на междуредието. От менюто можете да завъртите и ориентацията на изображението в зависимост от предпочитанията.

Мултимедия, игри и приложения

Устройството поддържа директно форматите Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, MOBI и PRC, а чрез конвертиране и HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG и BMP. Тук няма как да не препоръчаме безплатното приложение Calibre, което служи като мениджър за управление на потребителските колекции с електронни книги и може автоматично да конвертира файловете във формат, подходящ за Kindle, когато решите да ги копирате в устройството. То има и много други функции, които го правят незаменимо за притежателите на устройство за четене на електронни книги.

Основното предимство на Kindle, от което всъщност произлиза и ниската му цена, е достъпът до огромната книжарница на Amazon с над милион заглавия. Благодарение на нея можете с едно натискане да купите книга и тя автоматично да се изтегли в устройството и да се синхронизира и с останалите джаджи, в които ползвате приложението Kindle. Разбира се, в библиотеката трудно ще намерите български книги, но за сметка на това имате на разположение веднага след излизането им всички най-нови издания, които да прочетете в оригинал. Ако държите на българските книги, ще се наложи да ги заредите в устройството сами - например чрез споменатото приложение Calibre. Проблеми с поддръжката на кирилица няма. Цената на устройството Kindle е ниска, защото Amazon печели от съдържанието, което продава през него. Освен книги книжарницата осигурява списания и вестници, а освен това предлага комикси и детски книги.

При синхронизацията в действие влиза технологията Whispersync, която се грижи да синхронизира между различните устройства информацията за книгите, които четете - например отметки, страница, до която сте стигнали, и бележки. Тази базова версия на Kindle не предлага много екстри и се фокусира главно върху четенето (например няма жак за слушалки за аудиокниги или слушане на музика), но включва експериментален уеб браузър, който можете да използвате за по-удобно четене на сайтове и особено ако става дума за по-дълги текстове в тях - тогава можете да активирате специален режим, който форматира текста за оптимално представяне на екрана. За прехвърляне на лични документи можете да използвате специален e-mail акаунт в Kindle, а изпратените към него документи автоматично ще се конвертират и синхронизират с устройството. За да се избегнат злоупотреби, можете да въведете всички имейл адреси, от които да се приемат писма.

Обзор

Ако обичате да четете и искате да подобрите преживяването от това, Kindle може да се окаже особено удачен избор. Достъпната му цена в комбинация с компактните размери и качествения хардуер го правят атрактивно предложение, а в допълнение, получавате достъп до огромна библиотека от издания в оригинал, които можете да закупите навсякъде и по-всяко време (стига да имате Wi-Fi достъп). Поддръжката на кирилица е отлична, така че няма да е проблем да заредите и книги или документи на български.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM