HTC Desire X

HTC Desire X
Докато погледите ни най-често са насочени към смартфоните от висок клас на различни производители, които съчетават най-доброто в технологиите на съответната цена, има много потребители, за които те съвсем не са оптимален избор. Основната причина за това е техният по-ограничен бюджет, но не трябва да подценяваме и желанието за използване на по-компактно устройство, тъй като с изключение на iPhone 5 останалите топмодели обикновено са с по-голям екран и съответно с по-обемист корпус, който затруднява ползването им с една ръка.

Такова е последното предложение на HTC в сегмента на телефоните от среден клас, чиито възможности го правят един от моделите, които не бива да се пропускат от търсещите нов, по-евтин и по-компактен телефон. Става дума за Desire X, който беше представен в края на август, малко преди началото на изложението за потребителска електроника IFA 2012, където успяхме да поработим с него за пръв път. С него продължава тенденцията за използване на името Desire, което преди няколко години беше за топмодела на компанията, и в по-евтини телефони - начин за използване на популярността на старото устройство за подпомагане продажбите на новите. В интерес на истината, то никога не е било толкова на място, колкото е при Desire X, тъй като моделът превъзхожда оригиналния Desire в почти всеки аспект. Това важи и по отношение на най-евтиния представител на серията One - One V.

Видео галерия

Апарат и управление

Всъщност мястото на Desire X е точно в серията One, макар и да има някаква прилика с по-стария Desire S. Това се подсказва не само от техническите характеристики, но и от дизайна на корпуса, който включва елементи, напомнящи на One X. Приликата е още по-добре видима при белия вариант, който има сребриста лента около екрана. При нас обаче беше черната версия, чийто заден панел е матов и с гумирано покритие. Като цяло формата на корпуса е такава, че улеснява захващането - задният панел е извит, а напречното сечение е трапецовидно. Върху предната страна са само капацитивните бутони за управление, отляво е поставен microUSB портът - малко неудобна позиция, тъй като попада под палеца при държане с лявата ръка, а отдясно са бутоните за управление на звука. Върху горната страна са жакът за слушалки и бутонът за включване, който служи и за заключване/отключване на екрана. За разлика от другите телефони на HTC той е позициониран точно в средата на горната страна. Отзад се забелязват прозорчето на 5МР камера и намиращата се до него LED светкавица. Задният панел може да бъде свален лесно, а под него са поместени слотовете за microSD и стандартна SIM карта и батерията с капацитет 1650 mAh.

Дисплей и интерфейс

Първата изненада, която поднася телефонът, съвсем не е скрита - това е неговият 4" дисплей с резолюция 800 x 480 пиксела. Изненадващо е това, че той е изработен по технологията Super LCD, която сме свикнали да откриваме в моделите от по-висок клас на HTC. Тук тя слиза надолу в ценовата стълбица, което можем само да приветстваме - екранът осигурява много добро цветопредаване, висок контраст, който се доближава до този на AMOLED панелите, и големи ъгли на видимост. В допълнение, екранът е оптично ламиниран - т.е. разстоянието между панела и защитното стъкло е намалено, а това намалява отблясъците. Като цяло останахме много приятно изненадани от качеството на екрана в телефон от този ценови клас.

В софтуерно отношение ни посреща Android 4.0.4 с интерфейса Sense 4.1, който обаче не е същият, който например можете да срещнете в моделите от серията One. HTC са изключили някои функции и поне на пръв поглед не е ясно защо е направено това - например няма възможност за промяна на броя на страниците на основния екран или за едновременното визуализиране на всички тях с умалени изображения. Освен това и менюто с последно използвани приложения не може да работи в хоризонтален режим, както е възможно в моделите от серията One. Липсва и възможност за ползване на анимирани фонови изображения.

Сред удобните допълнения е достъпът от екрана в заключено положение и до приложенията или папките, които са фиксирани в долната част на екрана. Засега не е ясно дали ще бъде осигурен ъпдейт до Android 4.1, но е много вероятно това да стане - HTC заяви, че няма да пусне ъпдейт за модели с 512МВ RAM или по-малко, а Desire X разполага със 768МВ оперативна памет, което го прави потенциален кандидат за софтуерно обновяване.

За производителността отговаря двуядрен чипсет Qualcomm MSM8225 Snapdragon S4 с честота 1GHz, който разполага и с графичен ускорител Adreno 203. Тази комбинация работи повече от добре и не се задъхва особено и с игри за Android като Asphalt 7 или Dead Space, които са натоварващи в графично отношение. Така че, ако игрите са важен фактор при избора на по-достъпен телефон, Desire X няма да ви разочарова. Няма проблеми и при работата на цялата система, но все пак липсата на технологията Project Butter, която присъства в Android 4.1 и може да се изпита в One S и One X, се усеща в по-малката плавност на интерфейса.

Като цяло Sense е удобен и ще улесни начинаещите по отношение на смартфоните за по-бързо свикване с устройството, а като цяло направените от HTC промени се вписват добре в стандартния вид на Ice Cream Sandwich. В редки моменти обаче пълното преобразяване на интерфейса се отразява на производителността - това се забелязва най-вече ако сте ползвали смартфон от по-висок клас. Ако сте ползвали по-скромен модел или пък не сте имали предишен опит със смартфони, моментното забавяне едва ли ще ви направи впечатление.

Камера

Друг от акцентите сред характеристиките на Desire X е поставен върху неговата камера. HTC изтъква възможностите й и това не е напразно. Въпреки че може да снима с максимална резолюция 5МР, сензорът й е от типа BSI, т.е. използва технология на задно осветяване за подобряване на светлочувствителността. Това оказва своето влияние и снимките при недостатъчна светлина са по-ясни и детайлни от тези, направени с обикновен сензор. За доброто представяне своя принос дава и широкоъгълният обектив (28mm) с максимална бленда f/2.0. Към тях е добавен и HTC ImageChip - чип, който обработва информацията от камерата, преди да бъде компресирана в JPEG изображение, като при това прилага различни подобрения върху нея.

Налице е бърз автофокус, а ако искате камерата да фокусира върху избрана част от кадъра, можете да докоснете желаното място. Подобно на другите модели с интерфейса Sense 4 на HTC и тук на разположение са различни ефекти, които да приложите върху снимките. Интерфейсът на камерата е като този в One X, който ни допадна, когато тествахме възможностите на камерата му. Максимално опростен е и осигурява достъп до основните функции с минимален брой кликове - например можете да снимате снимки или видео само с натискането на един бутон върху екрана. Има и възможност за запазване на кадри, докато се записва видео с натискането на бутон. Друга от познатите възможности е тази за бързо последователно заснемане - за нея просто задържате пръст върху бутона на камерата. Сред другите възможности са такива за правене на HDR снимки и за автоматичното сглобяване на панорамни изображения.

Като цяло снимките са с добро качество и с много уловени детайли, особено при достатъчна осветеност, но и в слабоосветени условия BSI сензорът и светлата оптика си казват думата, макар и цветовете да избледняват малко. Тук-там с промъква цветен шум, но въпреки това камерата се представя изненадващо добре за телефон от такъв ценови клас. HDR функцията и автоматичната панорама също работят, както се очаква. По отношение на видеозаписа ви очакват клипове с максимална резолюция 800 x 480 пиксела и кадрова честота от 30fps, към чието качество нямаме съществени забележки. Нямаше да е зле, ако камерата записваше поне 720р видео, и предполагаме, че процесорът щеше да се справи с такава резолюция.

Примерни снимки може да видите тук.

Мултимедия, игри и приложения

Смартфонът включва и аудиотехнологията на Beats Audio, която може да допадне на слушащите музика в движение. На практика тя действа като профил от еквалайзера и увеличава силата на звука, като добавя и допълнителна доза ниски и средни честоти. Това е добре за слушане на определени жанрове музика и сигурно ще се хареса и за феновете на по-силния звук. Функцията може да бъде активирана или деактивирана лесно през падащото меню, където се показва икона при включването на слушалки, така че сами можете да прецените дали промяната в звука ви допада или не. И ако все пак решите да ползвате телефона и за разговори, качеството на звука в слушалката също няма да ви разочарова.

Батерия и мрежа

HTC Desire X поддържа работа с четирибандови GSM и EDGE и двубандови HSPA+ мрежи, но освен това е снабден с необходимите компоненти за работа и с други технологии като Bluetooth 4.0, еднобандови 802.11b/g/n мрежи и съвместимост със стандарта DLNA за стрийминг на мултимедийно съдържание към съвместими устройства в локалната безжична мрежа. Няма NFC чип, но той едва ли ще ви липсва, тъй като възможностите му за употреба, поне у нас, не са кой знае колко. Все пак е удобно за сдвояване с аксесоари или за иницииране на трансфер на файлове със съвместими устройства, но така или иначе наличните модели с такава функционалност засега са по-скоро малко. Както й да е, липсата на NFC не е никакъв проблем.

Батерията е с капацитет 1650mAh, което е повече от средното за този клас устройства, и в реални условия осигурява по-дълго време на автономна работа. Не е проблем да използвате телефона си два дни, без да го заредите, но това зависи от начина на употреба. Все пак и по-скромните хардуерни възможности също си казват думата и консумацията на енергия не е като тази в устройство с четириядрен процесор и голям дисплей с HD резолюция.

Обзор

HTC Desire X е типичен смартфон от среден клас, който обаче изненадва с характеристики, обикновено достъпни в по-скъпи устройства. Учудваме се, че не е в серията One, тъй като превъзхожда модела One V, който макар и с премиум изработка и с качествени материали на корпуса, в началото на продажбата му съвсем не беше евтин. Сред плюсовете трябва да споменем качествения дисплей, включването на технологията Beats Audio за по-силен звук, неочаквано доброто представяне на камерата, батерията с по-голям капацитет, двуядрения процесор и приятния и компактен дизайн. Особено внимание заслужава бялата версия на телефона, но и черната ще намери фенове заради гумираното покритие на панела. На моменти има какво още да се желае от бързината на интерфейса Sense, който е с ограничена функционалност, но е факт, че смартфонът се справя и с по-тежки игри, което е допълнителен плюс в негова полза.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Препоръчани оферти