Apple iPhone X

Apple iPhone X

Преди 10 години на пазара се появи устройство, на което до голяма степен дължим днешното разнообразие от смартфони и драстичната промяна на начина, по който общуваме, работим, забавляваме се и получаваме информация. Сигурно се досещате, че става дума за iPhone. 10 години по-късно Apple е готова да направи следващата стъпка към това, което определя като бъдещето на смартфоните с премиерата на юбилейния iPhone X (произнася се 10).

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Устройството донесе драстични промени по отношение на дизайна, работата с интерфейса и биометричната автентификация и като цяло има пионерската задача да подготви почвата за идването на следващото поколение мобилни устройства на американската компания догодина. След седмица с iPhone X можем да кажем, че това е най-впечатляващият смартфон на Apple, но струва ли си да го изберете пред конвенционалния iPhone 8? На следващите редове ще опитаме да отговорим на този въпрос.

Дизайн и изработка

Премиум е думата, която изниква веднага, щом вземете телефона в ръка. Конструкцията на устройството комбинира стъкло и стомана, а плавните извивки и преливащите един в друг материали създават усещането за скъп продукт, какъвто iPhone X несъмнено е. Теглото от 174 грама също подсилва възприятието за солидност. Смартфонът използва създадено в партньорство с Corning стъкло, което Apple нарича “най-издръжливото, което досега е ползвано в смартфон”, но нека това не ви успокоява, защото все пак става дума за стъкло. Тестовата бройка, за която благодарим на “Мтел”, вече имаше малка драскотина върху задния панел, така че е добре да помислите за допълнителна защита, още повече, че устройството е доста хлъзгаво.

В сивата версия стоманената рамка е с тъмно лъскаво покритие (задържа отпечатъци) и изглежда скъпа, а освен това допринася за цялостното излъчване на телефона. Металът преминава плавно в 2,5D стъклото на двата панела – върху предния няма нищо, а отзад откриваме стърчащата двойна камера в левия ъгъл, която е допълнена от LED светкавица. Още нещо около използването на стъкло – задният панел може по-лесно да се плъзне по повърхността, на която е поставен. Това се случваше често с безжичното зарядно, което използвахме, така че имайте предвид къде оставяте телефона. От друга страна това е проблем за всички телефони със стъклени задни панели и особено за тези, чиито камери са изравнени с корпуса.

Върху долната страна има Lightning интерфейс, микрофон и високоговорител, който работи в комбинация с вградения в слушалката говорител за осигуряване на звук със стерео ефект. Apple твърди, че те осигуряват с 35% по-силен звук и по-плътни ниски честоти и сме склонни да вярваме на компанията. Като цяло говорителите на iPhone Х наистина звучaт изненадващо добре и силно. Върху дясната страна на корпуса откриваме бутон за включване/заключване, който е по-дълъг за лесна употреба, а върху лявата са поставени бутоните за контрол на звука и за преминаване в тих режим. Смартфонът отново е водоустойчив, което ще ви помогне да предпазите инвестицията си.

Дисплей

Разбира се, най-забележителната визуална особеност на iPhone X е неговият 5,8” OLED дисплей, който покрива почти цялата лицева страна на телефона, като следва прецизно извивките на корпуса. Няма да е коректно, ако го наречем безрамков, защото на практика навсякъде е заобиколен от солидна по актуалните стандарти рамки. Компанията го нарича Super Retina HD заради резолюцията от 2436х1125 пиксела (пикселна гъстота 458 ppi, съотношение 19,5:9) и посочва, че това е първият OLED панел, който достига до стандартите на iPhone. Това твърдение има за цел да изтъкне допълнителната работа от страна на Apple за постигане на точно цветопредаване – нещо, което не е особено характерно за OLED дисплеите. Панелът поддържа технологията True Tone за промяна на цветната температура според околната осветеност, може да покаже разширена цветова гама (P3) и осигурява контраст 1 000 000:1, което е типично за OLED. Според спецификацията на Apple максималната му яркост е 625 кандели, а скорошни тестове на DisplayMate потвърдиха това.

Дисплеят е впечатляващ, като осигурява детайлни изображения с ярки, но не прекалено, цветове, висок контраст и големи ъгли на видимост, но не може да избяга от особеностите на OLED технологията, което води до спад в наситеността и появата на лек син оттенък при гледане от по-голям ъгъл. Apple твърди, че е взела мерки и за минимизиране на характерните за OLED технологията прогаряне на панела и задържане на изображения. Панелът поддържа показването на HDR съдържание (Dolby Vision и HDR10) и отново е снабден с технологията 3D Touch. Той привлича вниманието и с необичайното изрязване в горната част, в което се намира система TrueDepth, за която ще стане дума след малко. Този визуален дефект едва ли е случаен – Apple със сигурност можеше да последва примера на Samsung и да увеличи ширината на горната рамка, за да побере всички сензори и запази конвенционалната форма на дисплея, но по този начин iPhone X щеше да загуби своята идентичност и щеше да заприлича на останалите телефони, следващи актуалната тенденция за безрамкови дисплеи.

И все пак това решение е взето за сметка на функционалността – при разглеждане на снимки или на видео в хоризонтален режим изрязаната част се набива на очи, а освен това неоптимизираните приложения не изглеждат особено добре. По отношение на видеото Apple е добавила възможност за изпълване на екрана чрез двукратно потупване на изображението, а наскоро и YouTube се сдоби с възможност за мащабиране на картината. Остава отворен въпросът колко бързо разработчиците на софтуер ще успеят да оптимизират приложенията си за новото екранно съотношение и необичайната форма на панела, защото повечето в момента просто са рамкирани от тлъсти черни ленти. Вече стана ясно, че Apple забранява маскирането на изрязаната част, така че на разработчиците и потребителите ще се наложи да се примирят с нея.

Интерфейс

Използването на дисплей, който покрива почти цялата предна страна на телефона, означава, че Apple е премахнала познатия хардуерен бутон, който беше неизменна част от дизайна и от интерфейса на iPhone през последните 10 години. В даден момент в него се появи сензорът за отпечатъци Touch ID. Това обаче се променя с iPhone X и на Apple се налага да обучава отново потребителите как да използват телефона. Промяната е драстична и ще е нужно известно време, за да свикнете с новия начин на взаимодействие с телефона. Не че е трудно, но е нужна промяна на създаваните в продължение на 10 години навици. В долната част на екрана има лента, която подсказва къде да поставите пръст – с плъзване се връщате към основния екран, а плъзване и задържане отварят мултитаскинг менюто за превключване между скорошните приложения.

Има и друг начин да преминете между приложенията и той е да плъзнете пръст наляво или надясно върху лентата в долната част. Жестове има и в горната част на телефона. Тъй като досега контролният център се показваше с плъзване нагоре от долната част на екрана, сега това вече се прави с плъзване надолу в горната дясна част на дисплея. Този жест в лявата или средната част показва менюто с нотификации. Звучи объркващо, но след няколко дни се свиква с този начин на взаимодействие. Затварянето на приложения е малко по-тромаво, защото трябва да отворите мултитаскинг менюто и след това да задържите пръст върху някоя от картите, за да активирате режима за затваряне, което след това се прави с жест нагоре или чрез специалния бутон към всяка карта.

Всички останали действия като извикване на Siri, заснемане на екранни изображения и изключване на телефона се правят чрез някой от трите хардуерни бутона или чрез комбинация от тях. Така Siri се стартира чрез продължително натискане на десния бутон, а двукратно натискане активира Apple Pay в страните, в които се поддържа услугата. Екранни изображения се правят чрез натискане на десния бутон и някой от бутоните за звука, а задържането им извежда менюто за изключване на телефона. iOS 11 работи много добре, като реагира бързо на всяко докосване, но бъгове не липсват и Apple продължава да пуска ъпдейти, които да ги отстранят. Похвала заслужава и технологията Taptic Engine, която осигурява обратната тактилна връзка при взаимодействието със системата и се надяваме, че един ден и Android ще получи нещо толкова добро.

Face ID

На мястото на Touch ID има нова биометрична технология на име Face ID, която според Apple осигурява много по-висока степен на сигурност – компанията заяви, че вероятността за грешка при нея е 1:1 000 000, докато при сензора за отпечатъци тя е едва 1:50 000. Тя се ползва за осигуряване на достъп до телефона и за покупки в App Store, а компонентите й са поместени в изрязаната част на дисплея. Основната работа се извършва от системата TrueDepth, която прави инфрачервена снимка на лицето от различни ъгли и след това създава специална триизмерна карта, отчитаща неговите особености. Данните се пазят в защитен хардуерен елемент в чипсета A11 Bionic и се обработват от неговия нов невронен енджин, който въз основа на тях изгражда математически модел на лицето.

При сканиране отчетените данни се сравняват с вече запазените и ако съвпадат, се осигурява достъп до телефона. Системата се учи с времето и според Apple не би трябвало да има проблеми, ако си пуснете брада например или сложите грим. На практика всичко работи, както се очаква от него – достатъчно е да вдигнете телефона, за да активирате екрана, и в това време Face ID върши своята работа на заден фон. Ако всичко е наред, катинарчето върху екрана се отключва и можете да прочетете нотификациите или да плъзнете пръст нагоре, за да отидете върху основния екран. Това отнема по-малко от секунда. За допълнителна сигурност може да се активира опция отключването да става само ако гледате към дисплея, но ако носите слънчеви очила, в този случай системата най-вероятно няма да сработи.

Технологията не е особено удобна, ако телефонът се намира на маса и искате да го отключите – това може да стане чрез потупване на дисплея, но след това трябва да се наведете към него, за да може камерата да види лицето ви. Работата на Face ID се затруднява при директна слънчева светлина, но на тъмно няма никакви проблеми. Иначе освен за потребителска автентификация технологията се ползва и за новата Animoji функция, която прилага вашето изражение и глас към анимирани аватари за споделяне чрез съобщения на снимки или кратки клипове. Лицевото разпознаване е от полза и за новия режим за създаване на портрети с предната камера.

Хардуер и батерия

iPhone X разчита на новия шестядрен чипсет A11 Bionic, комбиниращ две бързи ядра, които се ползват за задачи с високи изискания към производителността, които са с 25% по-бързи от тези в A10 Fusion, с четири по-бавни, които влизат в употреба при по-обикновени задачи – те са със 70% по-бързи от своите предшественици. При нужда всички ядра могат да работят заедно за постигане на върхова производителност. Чипсетът е изграден от 4,3 милиарда транзистора и включва допълнителен хардуер за ускоряване на задачите, разчитащи на машинно обучение. Въпросният невронен енджин е с двуядрен дизайн и има за задача да ускорява разпознаването на хора, места и обекти, като извършва до 600 милиарда операции в секунда при ниска консумация на енергия. Неговите възможности се ползват от Face ID и Animoji и от приложенията за добавена реалност, каквито вече има много в App Store. Чипсетът се справя отлично и работата на iPhone X е безпроблемна, но едва ли някой е очаквал нещо друго.

Подобренията от новия процес за производството на A11 Bionic и оптимизациите в управлението на енергопотреблението водят и до впечатляващо време за автономна работа с едно зареждане. Компанията посочва, че телефонът може да осигури с до 2 часа повече работа спрямо iPhone 7 и по време на теста установихме, че едно зареждане стига за около ден на автономност. Вечерта обаче ще се наложи да го заредите, за да имате енергия за следващия ден. Стигаме и до другата новост – добавената система за безжично зареждане по стандарта Qi (произнася се Чи). Функцията работи, както се очаква от нея, и с нашето зарядно Samsung телефонът се зареждаше успешно, макар и значително по-бавно и със загряване на корпуса от индукционното предаване на енергия. Скоро Аpple щe активира поддръжка за зареждане при 7,5 вата със съвместими зарядни, така че скоростта ще се повиши. Инaче устройството поддържа бързо зареждане, което позволява осигуряване на 50% от капацитета на батерията за половин час, но такова зарядно трябва да се закупи отделно.

Камера

iPhone X осигурява основна камера, която на пръв поглед е подобна на тази в iPhone 8 Plus, но в някои отношения се различава от нея. Отново откриваме два сензора с резолюция 12МР и различна оптика – широкоъгълна и телефото, което позволява постигането на 2х приближение с минимална загуба в качеството. Този път обаче и двата сензора са разположени вертикално с поставена между тях четворна LED светкавица, но модулът на камерата продължава да стърчи над корпуса. За разлика от iPhone 8 Plus и двата сензора имат оптична стабилизация, а освен това телефото лещата е с бленда f/2,4 вместо f/2,8, което позволява върху сензора да попадне повече светлина. Добавянето на оптична стабилизация към телефото камерата е по-важното в случая, защото това помага за получаването на по-ясни снимки и особено на портрети. Добавката е полезна и при макроснимки при намалена осветеност.

Основната камера се е сдобила с по-голям и по-бърз сензор, а освен това се възползва от нов ISP (процесор за обработка на снимките), който е проектиран от Аpple и разполага с възможности за разпознаване на различни елементи в сцената като хора, движение, условия на осветеност, което се използва за оптимизиране на настройките на снимане. Компанията посочва, че този чип осигурява подобрено обработване на пикселите, улавянето на снимки с разширено цветопредаване, по-бързото фокусиране и запечатването на по-качествени HDR кадри. В тази връзка функцията HDR е активирана по подразбиране, но това може да се промени в настройките, за да се покаже бутон за включване или изключване в прозореца на камерата.

Камерата работи бързо и осигурява снимки с постоянно качество и с много детайли (дори и при телефото камерата), отлична експозиция при достатъчно светлина, точен баланс на бялото и добро цветопредаване. Контрастните сцени също се запечатват добре, за което помага HDR функцията. При намалена светлина представянето на камерата отново е добро, като се улавят много детайли, а шумът в кадрите се контролира сравнително добре. Камерата е снабдена и с портретен режим, който отделя обекта от фона чрез боке ефект, но това невинаги работи така, както се очаква. В повечето случаи може да се постигнат приятни кадри, но понякога технологията се обърква и прави грешки по краищата, което е присъщо за всички подобни системи. Добавена е и опцията Portrait Lighting (присъства и в iPhone 8 и 8 Plus) за симулиране на различно осветление при заснемането на портрети или след това.

Apple е снабдила с портретен режим и предната 7МР камера с бленда f/2,2, при който се ползва системата за лицево разпознаване. Крайните резултати от тази опция също варират и зависят от качеството на отделянето на обекта от фона, но имайте предвид, че функцията все още е в тестов режим и има нужда от подобряване. Смартфонът може да записва 4K видео при 24fps, 30fps и 60fps, а по отношение снимането в забавен каданс е възможно да използвате резолюция 1080p при 240fps. Имайте предвид, че Apple е въвела и нов формат за снимки и видео (HEIF/HEVC), който намалява размера на файловете, но може да създаде проблеми при разглеждане на заснетото в Windows. За щастие той може да се изключи, но 4K (60fps) и 1080p (240fps) видео се записват винаги в него.

Тестови снимки и видео

Заключение

Няма да се изненадаме, ако след време на iPhone X се гледа по същия начин като на появилия се преди 10 години първи телефон на Apple. Устройството отваря нова глава в развитието на продуктовото портфолио на американската компания, така че в момента заема по-специална позиция в него, но очакваме това да се промени догодина, когато новите функции достигнат и до останалите телефони на Apple.

iPhone X предлага премиум дизайн с прецизна изработка; има голям OLED дисплей, който заема по-голямата част от предната страна и осигурява близки до естествените цветове с висок контраст; работи много бързо благодарение на новия чипсет A11 Bionic и добавя биометричната система Face ID, която обещава повишена сигурност и удобство при вписване в телефона.

Смартфонът наваксва и по отношение на безжичното зареждане, но това е довело до завръщането към стъклото като материал за задния панел, което увеличава риска от повреда при изпускане. Представянето на камерата също е солидно, но не се различава чак толкова от това на iPhone 8 Plus. Това ни води към въпроса – дали не е по-добре да изберете iPhone 8 Plus? Смартфонът има по-ниска цена и предлага основните възможности на iPhone X в корпус с традиционен дизайн, който също има стъклен заден панел и поддържа безжично зареждане.

Устройството обаче предлага познатия централен бутон със сензор Touch ID, така че няма да се сблъскате с новия интерфейс, но губите лицевото разпознаване, функцията за селфи портрет и възможността за създаване на Animoji анимации. В същото време получавате по-добър живот на батерията и безпроблемна работа с всички съществуващи приложения, които иначе трябва да бъдат обновени с поддръжка на дисплея в iPhone X. Печелите и по-ефективно използване на дисплея особено в хоризонтален режим.

Препоръчани оферти