Cowon S9

Cowon S9
Cowon e компания, добре позната на всички фенове на качествения персонален звук по света, но доскоро продуктите й не можеха да се открият у нас. За щастие това се промени и ако сте аудиофил, вече имате малко основания да не изберете някой плеър от разнообразната й гама. Това, което ги прави по-специални, е, че плеърите поддържат възпроизвеждане на някои от най-популярните т.нар. lossless формати на компресиране - за разлика от MP3, при който в процеса на компресиране се губи известна част от качествата на оригиналния звук, при тях тези загуби са нищожни. Така лесно можете да се възползвате от качеството на CD носителя, но в много по-удобен вид. По този начин можете да предпазите от надраскване и колекцията си от дискове. Около продуктите на Cowon се е сформирала и голяма потребителска аудитория, която може да окаже значителна помощ за пълното използване на възможностите на устройствата чрез хакване и модифициране.

В ръцете ни е Cowon S9 - един от най-интересните модели на корейската компания, който ви представихме в новините на сайта почти преди година, когато беше официалната му презентация преди изложението IFA 2008. Той е достатъчно интересен, тъй като предлага на едно място различни съвременни технологии, които несъмнено са ви добре познати, и прави това наистина с лекота. Сред тях са OLED сензорен капацитивен дисплей с очакваното отлично качество, директно възпроизвеждане на неконвертирано XviD/DivX видео, работа с FLAC, WAV, APE, LOSSLESS WMA и OGG аудиоформати, акселерометър и стерео Bluetooth. Най-хубавото е, че компанията се вслушва в мнението на потребителите и постоянно добавя нови възможности чрез ъпдейти на системния софтуер. А те наистина са сериозни. Ако не се лъжем, тестовата бройка беше с версия на софтуера 2.07, а досега, като броим и бета версиите, са излезли 8 нови. Последната добавя една от най-желаните функции от феновете на качествения звук - възпроизвеждането без пауза (gapless) на lossless файлове (WAV, FLAC, APE и LOSSLESS WMA) и на OGG музика, наред с бележник с виртуална клавиатура и работа с M3U плейлисти. С по-ранна версия идва и възможността за работа с уиджети, горе-долу по начина, познат ни от мобилните телефони, така че, ако възнамерявате да се сдобиете с плеъра, не забравяйте да проверите за нов софтуер - вероятността да останете приятно изненадани е голяма. Има и някои бъгове, разбира се - последните няколко версии не се "разбират" много добре със субтитрите на кирилица и засега последната, която ги показва коректно, е версия 2.12. Ъпдейтът на фърмуера отнема по-малко от минута, като няма проблем да инсталирате и негови стари версии, ако новата не ви допада.

Опаковката на устройството е стилна и минималистичният й дизайн трябва да ви подскаже, че съдържанието й е не по-малко стилно. Освен плеъра, в комплекта са добавени USB кабел за трансфер на съдържание и зареждане на батерията, слушалки, ръководство и диск със софтуер. За съжаление кабелът не е стандартен, тъй като S9 ползва собствен конектор, което означава, че трябва да го носите със себе си, за да прехвърляте файлове, и не на последно място - да го пазите. Като допълнителни аксесоари могат да се купят видеокабел за връзка с телевизор чрез ТВ изхода на устройството и аудиокабел, с който могат да се ползват възможностите на S9 за директен запис от външни източници на звук.

Видео галерияАпарат и управление

Ако вече сте виждали снимки на S9, знаете, че външният му вид със сигурност привлича вниманието. С размери 57 x 105,8 x 12,7 мм, той е с големината на съвременен мобилен телефон със сензорен дисплей, но тежи едва 77 грама, което в първия момент малко изненадва. Дизайнът е минималистичен, а изработката на корпуса е много добра - на практика няма да усетите никакви скърцащи или подвижни части. Всичко е направено от пластмаса, като страничните повърхности са хромирани (това е цветовият вариант Chrome Black, има и Titanium Black). Друг хромиран акцент поставя и централно разположеният бутон за пауза/начало на възпроизвеждането. До него са бутоните за управляване на силата на звука и за превъртане, като позицията им е удобна за ползване, когато плеърът е в джоба ви. Те могат да послужат и за навигация в менюто или в списъци с файлове, което може да се окаже удобно. Върху долната страна са разположени портът за зареждане/прехвърляне на информация, скрит под малък предпазител, 3,5 мм аудиоизход и бутонът за включване/изключване, който може да послужи и за заключване на дисплея и бутоните, за да ги предпази от случайно натискане. Задният панел е изработен от пластмаса, като в долния му край се намират микрофон и бутон за рестартиране. Формата му е извита и благодарение на нея устройството ляга в ръката много удобно. Задният панел не може да се свали (всъщност може, но със специални инструменти), тъй като батерията не подлежи на замяна от потребителя. Това е определен минус, но сме готови да го подминем, тъй като времето за автономна работа с един заряд е много голямо - според Cowon един заряд е достатъчен за слушане на музика в продължение на 55 часа или за гледане на 11 часа видео. Впечатляващи резултати, които "бият" всичко останало на пазара. Вградената памет варира между 4GB и 32GB в зависимост от варианта.

Дисплей и интерфейс

Предната част се доминира от дисплея с резолюция 480 x 272 пиксела и диагонал 3,3". Той е изработен по технологията AMOLED и е с капацитивни сензорни възможности, подобно на iPhone и iPod touch. Изобразява до 16,7 милиона цвята и го прави по-добре от всичко, което сме виждали досега, но това е едно от предимствата на технологията OLED. Припомняме, че тя консумира много по-малко енергия, позволява създаването на по-тънки устройства, тъй като дисплеите с нея нямат нужда от допълнителна подсветка, и има много по-добро цветопредаване и контраст в сравнение с LCD технологията. Черното е по-черно, а времето за реакция - по-бързо, което е добре при гледане на видео с динамични сцени и подобрява анимираните ефекти в менюто. Ъгълът на видимост също е по-голям.

Потребителският интерфейс е базиран на Flash, като външният му вид може да бъде променен напълно чрез теми, които трябва да се инсталират допълнително. Иначе има опция за промяна на вида на основните икони, като вариантите са два, както и опция за използване на фоново изображение. Интерфейсът е анимиран приятно и работи бързо, макар че има моменти, в които леко се забавя, но това е рядкост. Логиката, на която е изграден, изглежда, също е различна от тази, с която сме свикнали, и определено не е толкова интуитивна, колкото очаквахме, но това е малък недостатък, който лесно може да бъде преодолян с времето. За точното реагиране на допир своята дума казва и капацитивната технология, на която се основат сензорните възможности на дисплея. Въпреки това има случаи, в които докосването не се отчита, но и те са рядкост. Компанията е добавила и акселерометър, който обаче е активен само в някои от приложенията - например при разглеждане на изображения, видео, както и в музикален режим за навигация между албумите. Добрата новина е, че при слушане на музика може да бъде изключен. При включването към компютър плеърът се показва като външна памет, така че можете да започнете да копирате веднага съдържание, без да е необходимо инсталирането на драйвери.

От основното меню може да се стигне и до три екрана с уиджети, които в момента са 6 на брой, и в интерес на истината не са особено атрактивни. Има два часовника (цифров и аналогов), индикатор за батерията и свободното място, будилник и минигалерия с изображения. Добавени са радио с памет за 24 станции и опция за запис и рекордер, който може да записва както през микрофона (като диктофон), така и от външен източник, включен чрез допълнителен кабел. Записът се прави в WMA формат, като може да бъде избран различен битрейт (от 32 до 256 kbps). Включена е и функция за синхронизиране при запис от външен източник, която разделя отделните изпълнения въз основа на паузите между тях. Големият дисплей става за четене на текст и S9 включва точно такова приложение. То поддържа TXT файлове, като има опция за промяна на цвета на фона, функция за автоматично превъртане на страницата след определен интервал от време, мащабиране на шрифта и др.

Cowon S9 поддържа и Flash съдържание, което означава, че с него могат да се играят различни Flash игри или да се ползват малки приложения. Добавени са още калкулатор, бележник, в който може да рисувате, и друг, в който можете да записвате текст чрез виртуална клавиатура, и една игра, разчитаща на акселерометъра. С изключение на калкулатора, другите екстри бяха добавени с последните ъпдейти, така че в бъдеще можем да очакваме появата на нови. Разбира се, не е пропуснато и приложение за разглеждане на изображения, макар и да е със съвсем базови функции. Предлага разглеждане в слайдшоу, завъртане на картинките, ползване като фон на менюто и мащабиране. За жалост S9 не поддържа мултитъч. За работа с безжични слушалки е добавена поддръжка на стандарта Bluetooth 2.0 +EDR. На разположение са още таймер, с който да заспите под съпровода на предпочитаните песни, и будилник, който може да ви буди с любимата ви музика или радиостанция. Разбира се, ако свържете устройството с външни високоговорители. Чрез будилника можете да настроите и началото на запис от радиото.

Мултимедия, игри и приложения

Стигаме до музикалните възможности на S9, които са сред най-добрите, на които сме попадали в мобилно устройство. Музиката е разделена по папки, албуми, изпълнители, песни, жанрове и години, като има и възможност за избиране на новата музика в плеъра, както и за работа с Audible съдържание. Основният екран на плеъра включва голямо изображение на албума (ако такова е добавено в ID3 таговете), а натискането върху него показва информация за файла - формат, битрейт, семплираща честота и активен пресет от еквалайзера. Разбира се, върху екрана присъстват бутони за управление на възпроизвеждането, разположени в лента в долната му част. На лентата има два набора бутони, които могат да се превъртят. Добавена е и quick list функция, с която може да се избере друга песен от заредените в плейлистата. В горната част на екрана са бутоните за достъп до основното меню и до музикалната библиотека. Има и възможност за създаване на динамична плейлиста с предпочитани изпълнения, можете да поставяте и отметки на любимите части от песните. До тях може да се достигне от бутон в горния ляв ъгъл в прозореца с музикалната библиотека. Има и опция за показване на текстовете на песните.

Качеството на възпроизвеждане на музика е удивително добро, дори и с включените в комплекта слушалки, но ако искате истински качествен звук, определено ще трябва да вземете нещо по-добро. Името на Cowon се свързва с висококачествения звук и S9 не прави изключение. Възпроизвеждането на MP3, WMA, WMA Lossless, APE, FLAC, OGG и WAV файлове е перфектно, като за звука се грижат един куп специални технологии. Точно те го трансформират в звукова картина, която не може да бъде чута всеки ден. Със слушалки Sennheiser CX 300 II Precision звукът е плътен, силен и чист, с ясно изразени високи честоти и разтърсващи ниски. Обединени от името JetEffect са няколко аудиотехнологии, които помагат на S9 да предложи наистина впечатляващ звук. BBE прави музиката по-ясна, Mach3Bass се грижи за ниските честоти, MP Enhance възстановява качеството на цифровата музика, 3D Surround осигурява 3D аудиоефект, а 5-бандовия еквалайзер позволява на потребителя да настрои звука според предпочитанията си (поддържа 4 различни профила).

Чудесният дисплей е отличен и за възпроизвеждане на видео, като допълнителен плюс е, че S9 се справя с възпроизвеждането на неконвертирани клипове. Поддържат се AVI, WMV и ASF формати с кодеци XviD, WMV и DivX и макар че препоръчителната резолюция е 420 x 272 пиксела при 30fps, няма никакви проблеми при възпроизвеждането на по-големи резолюции. Новите епизоди на Top Gear (640 х 352 пиксела при 25fps) вървяха гладко, а заради характеристиките на технологията AMOLED и бързото време за реакция динамичните сцени изглеждаха впечатляващо. Поддържа се и показването на външни субтитри във формат SRT. Както споменахме, по-новите версии на фърмуера имат проблем с кирилицата, така че, ако държите на това, ще трябва да се върнете до версия 2.12 или да изчакате следващ ъпдейт. Добрата новина е, че при гледане на видео можете да се възползвате от същите аудиотехнологии (BBE и различните режими на еквалайзера), достъпни в музикален режим, за да получите по-качествен звук. Възможно е и създаването на динамична плейлиста с предпочитани клипове, като също можете да поставяте отметки на любимите части от тях. Има и опция за визуално индексиране на видеофайловете, за да може лесно да прескочите до желаната сцена.

Обзор

Няма как скрием задоволството от Cowon S9, който, макар и с леко объркващ интерфейс, предлага мултимедийни възможности, каквито малко подобни устройства на пазара могат да осигурят. С елегантен дизайн, дълго време на автономна работа с едно зареждане, работа с lossless музика, възпроизвеждане на популярни видеоформати без конвертиране и с показване на субтитри, FM радио с опция за запис, стерео Bluetooh, невероятен AMOLED капацитивен дисплей, възможност за запис от външен източник, ТВ изход, работа с Flash съдържание и текстови документи, няма как да не препоръчаме горещо S9. Сериозните усилия, които полага компанията, за да отговори на желанията на потребителите чрез постоянните ъпдейти на софтуера, също са в негова полза.

Плюсове
- отличен AMOLED дисплей
- капацитивна технология
- стабилна изработка
- отлично качество на звука
- работа с lossless аудиоформати
- възпроизвеждане на XviD и DivX видео със субтитри
- удобен текстов четец
- работа с Flash
- акселерометър

Минуси
- батерията не се подменя лесно
- няма слот за допълнителна памет
- нестандартен конектор
- липса на мултитъч
- кабелите за запис от външен източник и връзка с ТВ се продават отделно


Основни технически характеристики
Размери: 57 x 105,8 x 12,7 мм
Тегло: 77 г
Дисплей: 3,3" AMOLED с резолюция 480 x 272, изобразява 16.7М цвята, капацитивен
Аудиоформати: MP3, WMA, FLAC, OGG, WAV, APE
Видеоформати: DivX, XviD, WMV
Други формати: JPEG и TXT
Аудиофункции: 5-бандов еквалайзер, BBE
Батерия: 55 часа за слушане на музика, 11 часа за гледане на видео
Други: Bluetooth, FM радио с възможност за запис, диктофон, запис от външен източник, поддръжка на Flash съдържание, уиджети, калкулатор, бележник с виртуална клавиатура, акселерометър