Nokia N86 8MP

Nokia N86 8MP
Всички, които следят развитието на пазара на мобилни телефони, знаят, че Nokia изостана от мегапикселовата надпревара, в която се впуснаха останалите производители, но в началото на годината също се отчете в класа на 8МР камерафони, като представи N86 8MP. Типичен представител на N-серията, той лесно може да мине като пример за цифрова конвергенция и освен че комбинира разширена мултимедийна функционалност с възможностите на мобилен телефон, има формата на двоен слайдер, направена популярна с идването на един от най-успешните смартфони на Nokia - N95. Освен това предлага рядко срещани фотофункции, които според компанията ще му дадат възможност да се отличи от конкурентните. Те трябва да му помогнат и донякъде да стопи преднината, която имат другите 8МР камерафони.

Не е тайна, че до известна степен N86 8MP се осланя на наследството на N85, като отново по отличен начин използва същия AMOLED дисплей, показващ предимствата на технологията. Интересно е, че според първоначалните планове на компанията той трябваше да се нарича N85 8MP, и ако сте разгледали снимките ни от мобилния конгрес, точно това беше означението на първите прототипи, показани тогава. Nokia все пак реши да даде ново име на смартфона, който въпреки липсата на ксенонова светкавица на практика стана най-добрият във фотографско отношение камерафон от портфолиото й. Това, съчетано с възможностите, осигурявани от операционната му система, прави N86 8MP особено примамливо предложение. Вярно, няма така модерния напоследък сензорен дисплей, но в момента продажбите на модели със стандартни интерфейси продължават да доминират, така че ще попадне в полезрението на повече потребители, особено на тези, които все още са с N95 и вече се оглеждат за подобаващ модел, с който да го заменят. А N86 8MP със сигурност ще им предостави достатъчно причини, за да го предпочетат.

Видео галерия

Апарат и управление

Докато тествахме телефона, той беше със софтуер версия 10, която - макар и достатъчно стабилна - не е лишена от бъгове. Преди броени дни излезе и 11-а версия, която добави съвместимост с Ovi Store, подобри работата на камерата и се справи с някои от по-досадните бъгове. Фърмуерът може да бъде обновен както през мобилната мрежа (или Wi-Fi връзка), така и през компютър с помощта на Nokia Software Updater.

Това, което прави впечатление при първата среща с телефона, несъмнено е неговата изработка. Тя е особено солидна, което се дължи на използваните в конструкцията материали, а това може само да ни радва. През последните години в N-серията се разчиташе предимно на пластмасата, докато по-качествените материали отиваха в E-серията. С N86 и N97 това започва да се променя, за радост на потребителите. Дисплеят е покрит със закалено стъкло, устойчиво на надраскване, около него е поставен хромиран метален кант, а подпомаганият от пружина слайдер е плътен и няма почти никакво нежелано движение. И е малко вероятно да се появи с времето. С тегло 149 грама, N86 е тежък телефон, но това работи в негова полза и допълнително подсилва усещането за солидност и стабилност. Теглото е разпределено равномерно и в отворено, и в затворено положение телефонът е добре балансиран в ръката.

Дизайнът на предния панел е пределно минималистичен, като освен навигационния бутон там присъства и пределният минимум бутони - два софт бутона, червена и зелена слушалка, бутон за изтриване и още един за достъп до основното меню. Махнат е мултимедийният бутон, който присъстваше в предните модели от N-серията, но според нас това е по-скоро плюс. Самите бутони създават илюзия, че са част от панела, но всъщност са отделни, като са поставени в специалните, прецизно изрязани в стъклото отвори. Върху лявата страна има плъзгащ се бутон за отключване и заключване на клавиатурата като тези в 5800 и N97. Удобен е, тъй като спестява натискането на няколко бутона за отключване на клавиатурата. Отдясно са поставени бутоните на камерата и този за управление на звука заедно с двата стереовисокоговорителя, а отгоре намираме microUSB слота за зареждане и връзка с компютър, 3.5 мм аудиоизход и бутона за вкл./изкл. Клавиатурата е съставена от отделни и достатъчно големи, удобни за натискане клавиши, което е положителна промяна в сравнение с предишните модели от серията. Ползването й лесно, което се изразява и в повишена скорост на въвеждане на информация. Плъзването на екрана надолу разкрива и втория набор бутони - те се ползват за контрол на мултимедийния плеър, във фоторежим и за игра в N-Gage. Задният панел е покрит с мек на допир материал, който не задържа отпечатъци и улеснява захващането, което е важно за телефон с такова тегло. Разбира се, доминиращият елемент в задната част е камерата, допълнена с двойна LED светкавица. Около нея се намира и малка поставка, която улеснява ползването на телефона за мултимедийни цели - слушане на музика, гледане на видео или изображения и за сърфиране в Мрежата. Интересното в случая е, че можете да изберете кое приложение да се стартира с отварянето й - например галерия, уеббраузър, мултимедиен плеър и др. Общо взето, всички от функциите на телефона и от програмите, които сте инсталирали допълнително. Малък детайл, но прави добро впечатление и подобрява усещането от работата с телефона. Слотът за флаш карта е поместен под задния капак, като смяната й става, без да е нужно да се изключва телефонът. Това не е много удобно, но предвид факта, че N86 има 8GB вградена памет, едва ли ще ви се наложи често да ползвате допълнителна памет. Батерията в телефона е BL-5K и има капацитет от 1200mAh, което е напълно достатъчно за нормална употреба, още повече че консумацията на дисплея е намалена. Очаквайте работа от 3-4 дни между две зареждания, но разбира се, това време зависи и от начина, по който ползвате телефона.

Дисплей и интерфейс

Освен камерата и изработката, другата голяма гордост на N86 е дисплеят. Създаден по технологията AMOLED, която, за наша радост, напоследък става все по-масова, той има много по-голяма яркост от тази на обикновените LCD дисплеи (можете да видите сравнението с екрана на N82), което води до по-ярки и наситени цветове, подобрен контраст и в същото време намалена консумация на енергия. Не толкова добра е четимостта му под директна светлина, но това е слабост, с която можем да се примирим. Резолюцията е QVGA (240 х 320 пиксела), а диагоналът - 2,6". Телефонът ползва познатия интерфейс S60 3rd Edition, Feature Pack 2, базиран на операционната система Symbian OS v9.3, който сега е с обновен набор от икони. Работи бързо, дори и с включени ефекти, за което значение има и добавеният процесор ARM 11 с тактова честота 434 Mhz. Разбира се, интерфейсът е далеч от лъскавия вид на някои от модерните телефони със сензорен дисплей, но е напълно достатъчен за устройство с традиционно управление, каквото е N86 8MP. Истината е, че в сегашния си вид Symbian е извънредно ефективен за такива модели и на практика няма реална конкуренция сред мобилните ОС.

Камера

Камерата е един от най-важните елементи в Nokia N86 8MР - заради нея в момента телефонът заема позицията на фотофлагман сред продуктите на компанията. Това, че е първата с резолюция 8MР в портфолиото на Nokia, не я прави специална - все пак мегапикселите не са най-важното за една хубава снимка. В този случай своята роля изиграват и фактори като оптиката Carl Zeiss, променливата бленда, увеличената светлочувствителност на сензора и оптимизираните алгоритми за обработка и компресиране на информацията. Камерата е защитена с предпазител, който в същото време я почиства - под него има мека материя, която при всяко затваряне или отваряне се грижи за премахване на замърсяването и постигане на максимално добри резултати при снимане. Влизането в готовност за работа става много по-бързо в сравнение с N82, което помага за бързото запечатване на важни моменти.

Сред новостите е променливата бленда - в случая тя може да има стойности F2.4, F3.2 и F4.8. По този начин може да се контролира обемът светлина, попадащ върху сензора - при малките стойности блендата е най-отворена и пропуска най-много светлина, което е полезно при снимане в слабоосветени условия. При по-големите стойности (когато светлината е достатъчно) блендата е намалена, което трябва да направи снимките по-резки. Nokia е добавила и софтуер за редуциране на замазването на снимките при движение, а общите оптимизации водят както до по-бързото стартиране на камерата, така и до съкращаване на времето между две снимки. Автофокусът също работи забележимо по-бързо от този в N82. И накрая, камерата е снабдена с широкоъгълен обектив (28mm), който позволява улавянето на по-голямата част от сцената пред вас. Това ясно може да се види от сравнителните снимки с N82.

Интерфейсът на камерата е същият като в другите камерафони на Nokia и това означава, че има нужда от сериозно освежаване. На практика той не е мръднал през последните години, но това си има и своите предимства, тъй като потребителите няма да срещнат трудности при овладяването му. Сред новостите е добавеният режим, който улеснява създаването на панорамни снимки. Той напътства потребителите в композирането на следващите кадри и накрая автоматично ги сглобява в едно голямо изображение. Според думите на Nokia светкавицата е "трето поколение двойна LED светкавица" и макар че не може да се мери с качествата на ксеноновата светкавица, осигурява адекватно осветяване на сцената, стига обектите да не са прекалено далеч от вас - оптималното разстояние е 1-2 метра. Добавени са още различни ефекти, функция за компенсация на експозицията, баланс на бялото, таймер, режим за снимане през определено време (time lapse) и др.

Качеството на снимките е много добро, но при разглеждане със 100% увеличение правят впечатление наличието на шум и по-агресивните алгоритми за обработка и компресия, което води до загубата на някои детайли. Не всички разглеждат снимките при такова увеличение, така че това едва ли ще е проблем за повечето потребители. В нормален мащаб върху монитора, както и отпечатани, кадрите изглеждат много добре. Не забравяйте, че снимките, които виждате, са направени с първата версия на софтуера на телефона и работата на камерата може да се подобри значително със следващите ъпдейти, както беше при N82 и преди това при N95. Цветопредаването е значително по-добро в сравнение с това на N82, като сега до голяма степен отсъства лилавият оттенък и, общо взето, промените в него са с цел харесване на снимките.

Сравнителни снимки с Nokia N82 - http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_398.rar

Тестови снимки - http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_399.rar

По отношение на видеозаписа отново ви очаква възможността да записвате VGA видео при 30 кадъра за секунда, като качеството, изглежда, е подобрено. В това можете да се уверите и сами от сравнителните клипове с N82, като широкоъгълният обектив дава по-специален поглед върху сцената пред вас. Като известен недостатък можем да посочим появата на отражения от стъклото, покриващо обектива, ако срещу него е насочен силен източник на светлина. N86 разполага и с ТВ изход, но в комплекта няма да откриете кабел.

Тестов клип - http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_397.rar

Мултимедия, игри и приложения

Музикалният плеър е характерният за платформата и наскоро писахме за него в прегледа на Nokia 5530. Тук обаче отсъства функцията Say and Play. Поддържа възпроизвеждането на AAC, MP3, MP4, RealAudio, WAV и WMA аудиоформати наред с останалите и както и при другите телефони, е добре да помислите за смяна на добавените в комплекта слушалки с по-добри. Другите екстри включват FM радио с RDS и FM трансмитер, с чиято помощ лесно можете да слушате музиката от телефона чрез близко радио на избрана честота. В този случай качеството на звука се оказа изненадващо добро, което е допълнителен плюс. Включено е и приложение за слушане на Интернет радио, има и опция за абониране към подкасти. Видеоплеърът се справя с 3GPP (H.263), Flash видео, H.264/AVC, MPEG-4, RealVideo и WMV формати, като нямаше проблеми във възпроизвеждането на MP4 видео с резолюция 640 х 368 пиксела, конвертирано за гледане в Nokia 5800.

Освен Bluetooth, N86 включва и Wi-Fi възможности, и поддържа стандарта Universal PnP (UPnP) за споделяне на съдържание през безжични мрежи. За навигацията се грижи GPS приемник, поддържащ и технологията aGPS, като от него се възползва приложението Nokia Maps. Включена е доживотна пешеходна навигация и 10-дневен пробен период на автомобилната. Първата е много по-удобна заради добавения в телефона цифров компас.

Памет, софтуер и връзки

Телефонът е съвместим с платформата N-Gage и формата му улеснява играта с някои заглавия - тези, които поддържат хоризонтална позиция. Nokia е добавила 15 демоверсии на различни игри заедно с код, с който можете да активирате една от тях по-избор. Сред останалите приложения са речник, поддържащ и български, четец за PDF документи, QuickOffice, с който можете да разглеждате MS Office документи (за редакция трябва да се купи лиценз), архиватор, поддържащ стандарта ZIP, софтуер за гласово прочитане на поща и съобщения и др. Браузърът е разработеният от Nokia, базиран на WebKit, и поддържа Flash съдържание в страниците, включително и видео. Вероятно заради повишената тактова честота на процесора работата с него е забележимо по-бърза. Пощенският клиент всъщност е Nokia Messaging, за който писахме при ревюто на E75. Той предлага повече възможности за работа с електронната поща, поддържа различни web базирани услуги и дори работи с HTML в писмата.

Обзор

Nokia N86 8MР успява да оправдае името си на фотографски флагман на финландската компания и на практика успява да предложи най-доброто от мултимедийната N-серия в традиционна форма. Ако не държите непременно на сензорния дисплей, телефонът има с какво да ви изкуши, като започнем от корпус с качествена изработка, отличен AMOLED дисплей, сериозни мултимедийни възможности, 8МР камера, GPS приемник, FM трансмитер, голям обем вградена памет и възможност за добавяне на още, полезна активна поставка и сериозни възможности на смартфон.

плюсове
- отличен OLED дисплей, устойчив на надраскване
- стабилна и качествена изработка
- бърза работа вследствие на по-бързия процесор
- Wi-Fi възможности
- GPS приемник с цифров компас
- FM радио с RDS, FM трансмитер
- активна поставка
- 8GB вградена памет и слот за допълнителна
- 8МР камера с променлива бленда, механичен затвор, автофокус и широкоъгълен обектив
- браузър, поддържащ Flash

минуси
- липса на ксенонова светкавица
- ниска четимост на дисплея на слънце
- качеството на снимките може да се подобри още

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM