Gigabyte GSmart Maya M1

Gigabyte GSmart Maya M1
Gigabyte е добре познато име на компютърните ентусиасти, тъй като компанията от години се занимава с производството на разнообразни компоненти. Отдавна предлага и мобилни телефони, но те са по-скоро допълнение към останалото й портфолио. Първоначално устройствата използваха платформата Windows Mobile и компанията положи значителни усилия, за да я направи по-удобна за употреба - тук се сещаме за модела GSmart S1200, който видяхме в началото на 2009 година по време на мобилния конгрес. След това Gigabyte обърна поглед към Android, започна да следи актуалните тенденции при телефоните и стартира предлагането на функционални модели на много достъпна цена в сравнение с устройствата на големите играчи в мобилната екосистема на Google.

Видео галерия

Апарат и управление

Точно такъв смартфон е и GSmart Maya M1, който на цена под 400 лв. осигурява адекватни технически характеристики плюс възможност за работа с 2 SIM карти, която е популярна в България. Устройството трудно може да спечели конкурс за дизайн - има напълно стандартната форма на модел със сензорен екран с изглед, който трудно би впечатлил някого. Върху предния панел под екрана с диагонал 4,5" се намират три капацитивни бутона за управление, а над него се вижда предната камера с резолюция 2МР. Върху задната страна са само 8МР камера с двойна LED светкавица и отвор за високоговорителя, около който има крачета за повдигане над повърхността.

Задният панел може да се свали лесно, което предполага, че можете да добавите друг в различен цвят, а под него се намират слотовете за SIM карти и за microSD и батерията с капацитет 1700 mAh. За да смените SIM картите, трябва да свалите батерията. Единствените бутони върху страничните повърхности на корпуса са за контрол на звука отляво и за включване, който е поставен в центъра отгоре. Размерите на корпуса са сравними с тези на останалите модели на пазара - дебелината е 9,7 мм, а теглото е 150 грама. В ръката устройството се усеща солидно, а текстурата на панела го прави удобно за захващане, така че определено не оставя впечатление за евтин телефон, какъвто е.

Дисплей и интерфейс

Когато включите GSmart Maya ви посреща 4,5" TFT дисплей с резолюция 960 x 540 пиксела (qHD), който е произведен по технологията IPS. Яркостта му е висока, а освен това предлага и много добро цветопредаване, което се среща рядко в моделите от този пазарен сегмент. За сметка на това ъглите му на видимост не са много високи и макар че при гледане под ъгъл информацията остава видима, цветовете се променят леко. На слънце положението е по-лошо, тъй като екранът става силно огледален и дори при максимална яркост информацията се вижда трудно. Малък компромис, който сме готови да направим на фона на останалото представяне на устройството.

Производителността се гарантира от двуядрения процесор MediaTek MT6577 Cortex-A9 с честота 1GHz, който включва и графичен ускорител PowerVR SGX 531. На разположение е 1GB RAM памет за подобрена многозадачна работа, а вградената памет е 4GB, от която за потребителите са достъпни около 2,4GB. 1GB от тях са от вградената телефонна памет и служат за инсталиране на приложения, а останалите са директно достъпни за съхранение на файлове при свързване с компютър. Последното не е проблем, тъй като лесно можете да добавите карта с още до 32GB памет.

GSmart Maya работи с Android 4.1.1 и компанията не забравя поддръжката, тъй като за времето, през което тествахме телефона, той успя да получи два ъпдейта. За щастие софтуерните модификации на Gigabyte са малко и интерфейсът, който получавате, е почти класическият на Android. Това е добра новина за всички, които са се уморили от основните софтуерни преобразявания, които се харесват на компаниите като начин за отличаване на продуктите им от тези на конкуренцията. Основният екран има 5 страници за разполагане на уиджети и връзки към приложения, а в падащото меню са намерили място бутони за бързо включване или изключване на различни функции - Wi-Fi, Bluetooth, GPS, трафик на данни, контрол на яркостта на екрана и промяна на активния профил. От Gigabyte са включили опция за изключване на звука, активиране на камерата или отваряне на телефонното приложение директно от екрана в заключено положение.

Камера

Основната камера също заслужава внимание. Тя е с резолюция 8МР и е снабдена с двойна LED светкавица, а управлението й става през стандартното приложение за камерата на Android. За щастие в него са активирани куп функции, които, честно казано, не очаквахме да срещнем. На разположение например е опция за правене на HDR снимки и панорамни изображения, а освен това открихме ефектен режим, с който можете да направите нещо като 3D снимка на даден обект. С него се запечатват 9 последователни снимки, които след това се сглобяват в кратко анимирано изображение, което при разглеждане може да се контролира от потребителя. На разположение за промяна са много параметри на снимане, а освен това и различни опции, които влияят върху качеството на крайния резултат като гама, контраст, рязкост, яркост, наситеност и т.н. Повечето от тях са налични и във видеорежим, който предлага и система за електронна стабилизация. Записваното видео е с максимална резолюция 720р и формат 3gp, а по време на запис има възможност за запазване на снимки. Като цяло от заснетото има какво още да се желае - в снимките няма много детайли, имат зони без фокус, а цветовете са убити.

Тестови снимки има тук.Мултимедия, игри и приложения

Допълнителните приложения освен стандартните за Android се броят на пръсти. Best Choice например предоставя връзки в Google Play Store към някои от най-популярните приложения, а клавиатурата по подразбиране е TouchPal на CooTek. Тя осигурява изненадващо изобилие от възможности, включително промяна на височината на бутоните и промяна на външния вид, а освен това поддържа български и дава възможност за въвеждане с жестове. Има още файлов мениджър, фенерче и приложение за работа с интегрираното FM радио. Работата на интерфейса е плавна и без намек за бюджетния клас, в който попада смартфонът.

По отношение на възможността за работа с 2 SIM карти телефонът предлага същите възможности като повечето от наличните на пазара подобни устройства. Едната карта поддържа работа с GSM и 3G мрежи, докато другата осигурява само съвместимост с GSM. В допълнение, реализацията на функцията за работа с две SIM карти е от т.нар. тип dual standby - в режим на изчакване са активни и двете карти, но когато се провежда разговор, в действие остава само едната. В този случай, ако някой ви потърси на другия номер, ще получи съобщение, че с него няма връзка. За повечето потребители това не е проблем, но го имайте предвид, ако смятате, че едновременно активните карти са най-важни за вас.

Превключването между двете карти става чрез падащото меню, като опциите са видими само когато е отворено телефонното приложение. Тогава можете да изберете коя от картите да използвате и тя ще остане активна по подразбиране, но можете да посочите да се иска потвърждение всеки път. В менюто с настройки има и специална секция с опции за промяна на картата по подразбиране за различни действия - обаждания, видеоразговори, съобщения и трафик на данни. Има и възможност за асоцииране на контакти към специфична SIM карта и за контрол на поведението в роуминг. Като цяло конфигурацията е повече от лесна, а за по-лесното различаване на двете карти можете да ги преименувате и да изберете цвят, с който да се показват.

Батерия и мрежа

Звукът при разговор е силен, като отсрещната страна също ни чуваше ясно и без проблеми. Работата с мобилните мрежи също беше безпроблемна, но ни направи впечатление поведението при работа с Wi-Fi. Когато е активирана настройката за изключване на Wi-Fi връзката, когато телефонът е заключен, тя не се възстановяваше автоматично при включване на телефона и беше необходимо ръчното активиране. При включване на опцията за постоянно активна връзка такива проблеми нямаше. Времето за автономност с един заряд на батерията е по-малко от ден, но ще зависи от начина, по който ползвате телефона. Ако разговаряте повече или използвате различни приложения и камерата, очаквайте да зареждате телефона по-често.

Обзор

Gigabyte GSmart Maya е добре позиционирано в ценово отношение устройство, което на пръв поглед е успяло да постигне баланс между функционалност и стойност. Не успя да ни спечели с дизайн, но въпреки това има добра изработка, а конструкцията обещава възможност за смяна на задния панел, което е добре дошло за търсещите лесен начин за персонализация. Под силна светлина информацията върху екрана е трудна за разчитане, а освен това има по-малки ъгли на видимост, но това не е проблем, тъй като показваното върху него остава ясно различимо. Бихме желали Gigabyte да поработи и върху представянето на камерата в някой от следващите софтуерни ъпдейти.

Ползването на почти чиста версия на Android и бърз процесор със сравнително мощен графичен ускорител и наличието на голям обем на оперативна памет правят GSmart Maya необичайно пъргав за ценовия клас, в който попада, и с лекота може да се ползва и за игрови забавления със заглавия като Asphalt 7: Heat. Работата с 2 SIM карти е безпроблемна, но имайте предвид, че е от типа dual standby - т.е. двете карти са активни само в режим на изчакване и при разговор през едната, другата е изключена.