Huawei Ascend Mate

Huawei Ascend Mate
По време на тазгодишното издание на мобилния конгрес Huawei демонстрира амбициите си да предлага все повече продукти под собствения си бранд и се раздели с досегашната си слава на компания, която прави само телефони за други. Huawei очевидно полага големи усилия да постигне това и започна годината с продуктови предложения в почти всички пазарни класове, включително и в този на т.нар. таблефони.

Едно от най-интересните й устройства в тази категория е моделът Ascend Mate, който беше представен по време на изложението CES 2013 през януари, а месец по-късно успяхме да поработим с него на мобилния конгрес. За кратко той поноси и титлата "смартфон с най-голям екран" заради диагонала му от 6,1", преди Samsung да представи моделите от серията Galaxy Mega. Устройството вече се продава в Китай на цена около 340 евро, което го прави конкурентно на останалите предложения в този клас, особено на фона на техническите му характеристики. Докато Galaxy Mega не се появи на пазара основният му конкурент засега, изглежда, е Galaxy Note II, който освен по-малки размери има и писалка, но пък и струва повече.

Видео галерия

Апарат и управление

С размери 163,5 x 85,7 x 9,9 мм и тегло от 198 грама Ascend Mate е малко по-широк, висок, дебел и тежък в сравнение с Galaxy Note II (151,1 x 80,5 x 9,4 мм, 183 г), но въпреки това се оказва учудващо удобен за държане. За това помага извитият заден панел и грапавото покритие на сребристите странични повърхности. Корпусът е изработен изцяло от пластмаса, а задният панел не е направен за сваляне, макар че с малко повече настойчивост може и да успеете да го махнете. При нас беше бялата версия на телефона, която има полиран заден панел, но черната е с матов, който подобрява захващането. В комплекта има и предпазен калъф, който се поставя върху задната страна и има подвижен предпазител за екрана. Прилича на подобните калъфи за моделите Galaxy, но в случая не идва със свой заден панел и така увеличава малко дебелината на устройството.

Върху страничните повърхности има едва 3 бутона - те са разположени отдясно и както може да се предположи, са за включване и изключване на устройството (заключване на екрана) и за контрол на силата на звука, които са поставени ниско за по-удобно боравене с тях. Върху лявата страна има порт за microSD карта, а върху горната страна е този за microSIM. И двата са прикрити с малки пластмасови капачета. Отгоре и отдолу съответно са поместени жак за слушалки и microUSB порт заедно с по един микрофон. Като цяло изработката е качествена, а устройството се усеща солидно и без никакви прискърцвания в панелите.

Дисплей и интерфейс

Предната страна е покрита изцяло от стъкло Gorilla и в центъра й симетрично е разположена гордостта на Ascend Mate - неговият 6,1" дисплей. Той е изработен по технологията IPS+ и предлага резолюция от 1280 x 720 пиксела, което означава, че има пикселна гъстота около 240 ppi. За щастие компанията не е правила компромиси с него и той осигурява много високи ъгли на видимост без значителна промяна в качеството на изображението. Цветопредаването, яркостта и контрастът също са много добри, което също е похвално. Хардуерни бутони за управление липсват и вместо тях телефонът разчита на виртуални, които се показват върху екрана. Те заемат от екранната площ, но от Huawei са добавили опция за скриването им. Ако изберете съответното в настройките, върху лентата ще се появи малка стрелка, с която можете да я скриете, а показването обратно става с жест в долната част на екрана. Полезна добавка, която действа, както се очаква.

Смартфонът работи с Android 4.1.2 и добавя фирмения потребителски интерфейс Emotion UI 1.5, с който Huawei се надява да направи смартфоните си отличителни. Първата среща с него обаче малко изненадва, тъй като на разположение има само един уиджет, чието съдържание може да се промени според предпочитанията. В него може да се поставят избран албум със снимки, предпочитани контакти, бутони за управление на плеъра, часовник и прогноза за времето и общо взето, това изчерпва всичко. Разбира се, можете да използвате уиджетите, които идват с приложенията, а освен тях компанията е включила часовник с две различни лица и по-голям уиджет за музикалния плеър. На разположение е голяма колекция с теми, с които можете да промените напълно изгледа на устройството (тапети, икони, звуци), а освен това е достъпен голям списък с различни анимации за преходите между страниците на началния екран.

Те могат да са най-много 9 и на практика са основното място, в което ще прекарвате времето си с телефона. Това е така, защото компанията е решила да не включи традиционното меню с инсталирани приложения, а вместо това всичко се разполага върху основния екран - нещо подобно на iOS. Предварително инсталираните са организирани удобно в папки, което ще ви спести време при първоначалното конфигуриране на устройството. В интерфейса има и други промени, които да улеснят ползването на смартфона с една ръка. Има възможност за преместване на клавиатурата вляво или вдясно на екрана, а освен това така могат да се позиционират и символите за отключване на екрана. Има и елемент, който се казва Suspend Button - на практика това е допълнителен полупрозрачен бутон, който можете да поставите където искате върху екрана, а активирането му отваря меню за бърз достъп до съобщения, видеоплеър, бележки и калкулатор. Падащото меню съдържа бутони за бърз достъп до различни телефонни функции - на разположение са два реда, а третият се отваря след натискане на бутон. Виртуалната клавиатура е удобна, макар и някои от буквите в българската (фонетична подредба) да са разместени. Предлага и опция за увеличаване на височината на бутоните.

Като цяло интерфейсът реагира бързо и оставя усещането за работа с устройство от по-висок клас. На моменти обаче се забелязва забавяне (може да се види и във видеото), а понякога приложенията се отварят след малка пауза, което вероятно се дължи на използвания процесор Hi-Silicon K3V2, и по-точно на графичната му част. Той е собствена разработка на компанията, има четири ядра и работи с честота 1.5 GHz. Комбиниран е с безжичен модем Intel XMM6260, който поддържа петбандови HSPA+ възможности и позволява изтеглянето на данни с максимална скорост от 42 Mbps. Другите безжични възможности са представени от съвместимост с двубандови WiFi a/b/g/n мрежи, а освен това е добавена и поддръжка на Bluetooth 4.0. На разположение са 2GB RAM, а вградената памет е 8GB.

Камера

Камерата също заслужава внимание и в нейния интерфейс отново се усеща ръката на компанията. Тя залага на 8МР BSI сензор и се представя изненадващо добре, което допълнително подкрепя амбициите на Huawei да се конкурира с утвърдените имена при смартфоните. Има лесен за използване интерфейс, работи бързо и осигурява много добри резултати с голямо количество детайли при достатъчна светлина, но и на тъмно не е кой знае колко зле.

Приложението за управлението на камерата дава достъп до различни параметри на снимане и предлага голям набор от подобни на Instagram ефекти за промяна на цветовете на снимките. Има и различни изкривяващи ефекти, които, предполагаме, ще са повече полезни за портрети. Открихме и опция за активиране на следящ автофокус с докосване върху обекта, който искате да остане ясен в кадъра. Като цяло заснетите кадри са на фокус с добро цветопредаване и баланс на бялото, но често се забелязват цифрови артефакти от компресията.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Силните страни на Huawei Ascend Mate, и най-вече предимството на големия екран, се открояват при сърфиране в интернет. Вграденият браузър се справя много добре, макар и да срещнахме някои проблеми и в интерес на истината работи по-плавно от Chrome, който осезаемо натоварва устройството. Компанията е добавила и редактор на Office документи, който може да се ползва за създаването на Word, Excel и PowerPoint, и полезни приложения като фенерче, DLNA клиент, FM радио и софтуер за създаване и възстановяване на резервни копия на потребителската информация. Има и приложение за създаване на потребителски профили, с които с едно докосване се променят различни параметри на телефона - сила на звънене, яркост на екрана, безжични възможности и т.н.

Батерия и мрежа

Нямахме достатъчно време в компанията на смартфона, за да преценим времето на автономност, което осигурява батерията, но то със сигурност ще е впечатляващо. Все пак тя е с капацитет 4050 mAh и според компанията би трябвало да стигне за пълни 2 дни работа. От това, което видяхме, останахме с убеждение, че подобно твърдение съвсем не е пресилено.

Обзор

Huawеi Ascend Mate е интересно, макар и нишово устройство, което заслужава внимание. Комбинира елементи от таблет и смартфон и предлага корпус с много добра изработка, качествен 6,1" IPS екран с HD резолюция, изненадващо добра камера и батерия, която се представя отлично. Размерите на смартфона обаче могат да се окажат проблем за мнозина. Междувременно компанията трябва да поработи върху софтуера тъй като от подобрение имат нужда и интерфейсът и производителността на устройството.

Последното вероятно е въпрос на оптимизация на платформата, но е важно за преките впечатления от смартфона, с които ще останат потребителите. Това на свой ред рефлектира и върху цялостния имидж на Huawei, който е особено важен за китайците в усилията им да направят името на компанията лесно разпознаваемо за потребителите.


Ново
Huawei Ascend Mate вече се предлага от VIVACOM.

 • не мога през мобилни оператори :)) дано Huawei изкарат пак голям телефон с по-добри параметри,.. тогава бих си го купил :))
  Razor108
 • Huawei Ascend Mate На цена от 27.90 лв. на месец Вива..
  zoro61
 • mod edit: Писането на кирилица е задължително! vladovn
  babdeyd
 • Мисля че днес го мернах в вива!8)
  zoro61