Gigabyte GSmart Rio R1

Gigabyte GSmart Rio R1
При нас е друг от новите смартфони с Android на Gigabyte, който подобно на GSmart Maya M1 може да работи едновременно с 2 SIM карти, но има малко по-скромни технически характеристики, които го поставят и в по-ниска ценова категория. Разлика в производителността на двата модела има, а по-компактните размери на Rio сигурно ще го направят желан за търсещите по-малко устройство.

Видео галерия

Апарат и управление

С размери 124,2 x 63,8 x 10,45 мм и тегло 130,5 грама Rio е с преобладаващо пластмасов корпус. Както и при Maya задния панел може да бъде свален лесно, което предлага възможност за лесното персонализиране с друг панел в различен цвят. Все пак устройството е налично и в други цветови варианти - при нас бяха черен и бял, като двата се различаваха и в покритието. Например черната версия беше с матова текстура, докато бялата е гланцирана. Върху предния панел са поставени 4 бутона за управление, един от които е за бърз достъп до функцията за търсене. Подобна конфигурация вече рядко може да се срещне при телефоните с Android, но очевидно все още се прилага.

Дисплей и интерфейс

Над 4-инчовия екран са поставени предната 0,3МР камера и сензорите за близост и околна осветеност. Отстрани на корпуса има само три бутона - два за управление на звука върху лявата страна и трети за включване и изключване, който е поставен в лявата част на горната страна. Отзад са 5-мегапикселовата камера с LED светкавица и високоговорителя, който осигурява ясен, но не много силен звук. Под панела са двата слота за SIM карти, microSD порт и батерия с капацитет 1500 mAh. Като цяло изработката на корпуса е добра, но понякога задния панел прискърцва.

Подобно на GSmart Maya и Rio предлага екран, чийто панел е изработен по IPS технология, но диагоналът му е редуциран до 4", а резолюцията е намалена до 800 x 480 пиксела (WVGA). Това е панел, какъвто не се среща често при телефони от такъв ценови клас и определено е плюс за Rio. Цветопредаването е добро, а освен това и ъглите на видимост са изненадващо големи. На слънце обаче информацията е трудно видима, тъй като предната повърхност става силно огледална. Тук вероятно значение има и съществуващото разстояние между защитното стъкло и екрана, което обикновено увеличава отблясъците. Все пак като се изключи поведението под директна силна светлина представянето на екрана е напълно адекватно.

Както и при Maya операционната система е почти непроменена от страна на Gigabyte. Телефона използва Android 4.0.4 и залага на стандартния интерфейс на Android, който е допълнен от някои софтуерни добавки. Такива са екранът за отключване, който има бързи връзки към телефонната функция, камерата и профила на звънене (може да ползвате и стандартния начин за отключване на Android), а освен това открихме и новата софтуерна клавиатура TouchPal, която поддържа български и може да се ползва и за въвеждане на информация чрез жестове.

В допълнение и в падащото меню са включени няколко бутона за контрол на Wi-Fi, Bluetooth, GPS, трафик на данни и яркост на екрана. В него има и индикация за поставените в телефона SIM карти. Сред инсталираните приложения няма никакви изненади, тъй като те почти изцяло са представените от вградените в Android. Освен допълнителната клавиатура сред тях откриваме Best Choice, което дава връзки към някои популярни приложения в Play Store, но нищо повече. Добавено е и приложение за достъп до вграденото радио, което има и функция за запис и опция за спиране след определен период от време - удобно за приспиване.

За работата на телефона отговаря чипсет Qualcomm MSM8225 с двуядрен процесор Cortex A5 с честота 1GHz, който е допълнен от графичен ускорител Adreno 203 и 512МВ RAM памет. В повечето случаи интерфейсът реагира подобаващо на командите и докосването на екрана, но има и моменти, в които се усеща засичане. Подозираме, че е свързано и с количеството на оперативната памет, от която за приложенията са достъпни около 340МВ, както и от по-скромните възможности на процесора. Разбира се, зависи и какви приложения ще ползвате - например работата на Chrome беше съпроводена с много накъсване и забавяне в рендирането на страниците, докато вградения браузър се справяше много по-добре. Вградената памет е 4GB, от които са достъпни около 2,8GB разделени в памет за приложения и за файлове, а за допълнителна има слот за карта.

Камера

Основната камера е с резолюция 5МР и е снабдена с LED светкавица. Управлява се през стандартното приложение за камерата на Android, което изненадващо предлага много повече функции за контрол на параметрите отколкото очаквахме да срещнем. Записваното видео е с максимална резолюция 720р, а на разположение е опция да изберете кодек за звука и картината. Най-вероятно обаче няма да снимате в 720р, а в по-ниска резолюция, тъй като процесора се натоварва много с обработването на информацията и получения клип е с ниска кадрова честота. Много по-добри резултати се постигат при избора на резолюция FWVGA или VGA. При снимките положението е много по-добро, тъй като камерата успява да запечата много детайли, а цветния шум в кадрите е малко. Понякога обаче има проблеми с баланса на бялото.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Възможността за работа с 2 SIM карти е една от отличителните черти на Rio и тя също не поднесе някакви особени изненади. В опциите на телефона има меню, през което може да управлявате поставените карти, да избирате активната по подразбиране, да определите коя за какви задачи ще се ползва - разговори, трафик на данни и SMS, какво да е времето за показване на меню за избор на карта преди да се набере чрез тази по подразбиране и т.н. Както и при други подобни телефони първата карта има GSM и 3G възможности, а втората не поддържа мрежи по-бързи от GPRS. Подобно на Maya реализацията на функцията за работа с две SIM карти е от т.нар. тип dual standby - в режим на изчакване са активни и двете карти, но когато се провежда разговор, в действие остава само едната. В този случай, ако някой ви потърси на другия номер, ще получи съобщение, че с него няма връзка. За повечето потребители това не е проблем, но го имайте предвид, ако смятате, че едновременно активните карти са най-важни за вас.

Батерия и мрежа

Хубави думи може да кажем и за звукът при разговор - той е силен, а отсрещната страна също ни чуваше много добре. Работата с мобилните мрежи също беше безпроблемна, а по отношение на Wi-Fi възможностите трябва да споменем включването на технологията Wi-Fi Direct. Времето за автономност с един заряд на батерията е по-малко от ден, но зависи от начина, по който ползвате телефона. Ако разговаряте повече или използвате различни приложения и камерата, очаквайте да зареждате телефона по-често.

Обзор

С цена под 300 лв Gigabyte GSmart Rio R1 е достъпен смартфон, който може успешно да се конкурира с другите предложения в този сегмент и в много случаи осигурява на потребителите повече за парите им. Няма особено вдъхновяващ дизайн, но се предлага в различни цветове на задния панел, а заради двуядрения процесор осигурява адекватна производителност. На разположение са още IPS дисплей с добри цветопредаване, яркост, ъгли на видимост и сравнително висока резолюция за този ценови клас, а камерата осигурява изненадващо добри снимки, макар че от видеото има какво да се желае още.

В допълнение телефона залага на почти чиста версия на Android, а софтуерните ъпдейти от Gigabyte са сравнително чести. Работата с 2 SIM карти е безпроблемна, но не забравяйте, че е от типа dual standby - т.е. двете карти са активни само в режим на изчакване и при разговор през едната, другата е изключена.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

 • Айде сега, заради малкото памет ;) .Ползвах за кратко Престижио 4044- телефон от същия ценови клас, китайски, с точно толкова памет и се държеше перфектно за тези елементарни неща (разговори по Скайп, Вайбър, браузване и т.н.) Верно не сме си играли на игрички, но лично аз не обичам...
  StasiLA
 • Ето защо съм бил винаги принципно против големи и доказали се В ОПРЕДЕЛЕНА СФЕРА компании да се "преоткриват" в други области и да се мъчат да станат 3-ти Philips или 2-ри Samsung. Лично аз имам високо мнение за Gigabyte - купувал съм и съм инсталирал само техни видеокарти и дъна и засега няма оплаквания от никого. Бих ги заменил само с Asus. Но... смартфон? Не бих си купил преди да съм убеден, че имат солиден опит и одобрение от хората.
  Sage
 • @dekeraa, ти да не мислиш, че ей така, като нямам какво да правя и ще седна да плюя по нещо ?! Напиши го тоя \\\"\\\"\\\"\\\"\\\"\\\"\\\"телефон\\\"\\\"\\\"\\\"\\\"\\\"\\\" (малко са му кавичките) в гугъл и виж за какво става въпрос, няма един форум, едно къмюнити където да не се оплакват от апарата! Или бъркаш Rio R1 с някой друг модел на Гигабайт ? Защото няма как да твърдиш, че не се рестартира, че светкавицата е синхронизирана със снимането, че Вайбър и Скайп работят нормално, че не лагва каквото и да пуснеш и т.н. аз съм ги изброил вече! И само не ми разправяй глупости какво съм бил бъгнал и какво не съм! Даже и 2 снимки прилагам да не се пръкне някой друг като теб да ми обяснява колко съм в грешка и как аз от ей така от много свободно време съм седнал да пиша !
  Mr2faces
 • или го нямаш телефона или ТИ си го бъгнал защото аз го имам и нямам никакви проблеми ;);) :X:X
  dekeraa
 • Без да защитавам никого да вметна за твоето твърдение за рама е че никой телефон няма достъпна цялата рам памет на телефона.В зависимост от оптимизацията и ОС-а винаги има заделени между 100-200 мб за нуждите на телефона които не могат да се пипат.Моят Самсунг S3 когато беше с 4.0 имаше достъпни 750 мб от паметта.Сега с 4.1 има 832.Така че за твоите 384 налични вината не е на производителя.
  AVKansazov
 • @Alexander365: Нищо не е оправено с последния ОТА, ама нищичко! И 2та телефона са в ръцете ми, сега ако твърдиш, че Скайп и Вайбър се чуват през слушалката, а не през говорителя или това, че светкавицата се включва на време..... или нямаш този телефон и говориш "по-принцип" или имаш нещо общо с вносителя ;) Относно РАМ-а, апарата се рекламира, като такъв с 512МБ. Обаче се оказва, че не са 512, а 384МБ РАМ, заради "ограничение на платформата"... е като искат да са честни към потребителите да си напишат на кутията 384МБ, аз в нито една програма не съм ги видял тези 512МБ, или трябва да разгобявам апарата че да се уверя, че ги има.... и така да е, мен като потребител какво ме грее , когато реално това не е използваема РАМ! А като говорим за ценови клас, то примерно моделите на Prestigio (конкретно Prestigio 4044) , определено е много, МНОГО по-добър избор, най-малкото РАМа на телефона си е 512МБ (512 достъпни!), да не говорим за по-бърз процесор и по-добрата камера + Андроид 4.1... [B]И пак казвам, толкова ужасен телефон не съм имал и не съм виждал до сега, а са минали през ръцете ми доста апарати...[/B]
  Mr2faces
 • Може ли да кажете фирмата за сервиза. Живо ме интересува. Има телефон на gigabyte. Нищо не излиза при търсене.
  StefiMo
 • 5-e от изброените от теб проблеми се дължат на по-малкото памет на телефона - която за този ценови клас няма как да е по-голяма. Проблемите са софтуерни и са оправени с последния OTE ъпдейт. Ако все пак има нещо за изчистване обърни се към официални сервиз.
  Alexander365
 • Това което коментираш се отнася точно за старите серии на тази марка. От тогава част от производството е преместено от Китай в Тайван + смяна на доставчиците на части. Към момента марката е с нов сервиз в страната с време на реакция която и големите марки нямат.
  Alexander365
 • Точно поради тази причина че Gigabyte за съжаление правят тези боклуци официалният вносител Vali се отказа да ги внася от миналата година. Проблемите с тези апарати са огромни и наистина този който е решил да си закупи такъв е чист мазохист. Ясно е че за да се постигне ниска цена на продукта се жертват маса неща и ODM изпълнителя е третодивизионна китайска фирма, но все пак ако тайванците държат малко на имиджа си би трябвало или да оправят качеството или да се отказват овреме. Жалко иначе за марката Гигабайт която е синоним на качествени компютърни компоненти и части.(blush)
  mamuta70