Prestigio MultiPhone 4322 DUO

Prestigio MultiPhone 4322 DUO
Продуктите на Prestigio са добре познати на българските потребители и са приети добре заради достъпната си цена и политиката на компанията по отношение на гаранционното обслужване. То се извършва в рамките на 48 часа (в работни дни), като устройството се изпраща и получава с куриер за сметка на сервиза. Това обикновено са условия, които се прилагат от по-големи компании и то за много по-скъпи продукти, затова и ни изненада добавянето им към смартфон, който струва по-малко от 350 лв. Става дума за модела MultiPhone 4322 DUO, който макар и със скромна цена в сравнение с предложенията на по-големите производители осигурява повече от адекватни производителност и функции.

Видео галерия

Апарат и управление

Посреща с дизайн, който макар и да не е особено иновативен е добре изпитан и определено работи в полза на телефона. Формата на корпуса е на правоъгълник със заоблени ъгли, а задната страна е така извита, че приляга удобно в ръката. Лицевата част е запазена за 4,3" дисплей, обкантен с хромирана лента, която на практика е единствения декоративен елемент в конструкцията като се изключи голямото лого на Prestigio върху задния панел. Бутоните за управление са капацитивни и са разположени в познатата конфигурация, а над екрана откриваме предната камера и сензора за близост.

Бутонът за включване е поставен върху дясната страна, а върху лявата има бутони за контрол на звука. Върху горната страна се намират жака за слушалки и microUSB порта. Под задния панел са разположени батерията с капацитет 1500 mAh, порта за microSD карта и слотовете за 2 SIM карти, които са разположени един над друг. Устройството е изработено преобладаващо от пластмаса, но като цяло оставя усещането за солиден продукт с консервативен дизайн. Задния панел приляга плътно към останалата част и при държане и употреба липсва каквото и да било досадно прискърцване и приплъзване спрямо предната част.

Дисплей и интерфейс

Prestigio MultiPhone 4322 DUO предлага 4,3" капацитивен дисплей с резолюция 480x800 пиксела, който като цяло е с добро цветопредаване (показва до 16М цвята), но ъглите на видимост можеха да са малко по-големи. Въпреки това качеството на екрана е повече от добро за ценовия клас в който попада телефона. На слънце представянето му обаче не е особено впечатляващо тъй като става силно огледален, което възпрепятства разчитането на информацията. Смартфона идва в комплект с калъф от изкуствена кожа, който има отвори в задната част , за да може да се чува звука от високоговорителя.

За производителността отговаря двуядрен чипсет MediaTek MT6577T, който включва ядра ARM Cortex A9 с тактова честота 1,2GHz и графичен ускорител PowerVR SGX 531. Налице е и 512 MB RAM памет - количество, което е напълно достатъчно, за да осигури нормалното функциониране на цялата система. Телефонът работи много пъргаво, което отдаваме и на използването на версия на Android, която е почти напълно свободна от софтуерна намеса от производителя. Това е Android 4.1.1, която осигурява достъп до всички възможности, които Google добави в това издание. На разположение е и технологията Google Now, достъпът от която става през екрана в заключено положение или чрез уиджета за търсене в Google, а освен това телефона предлага разширената и подобрена система за работа с нотификации, която вече добре познаваме. Разглеждането на сайтове през включения браузър също е безпроблемно, а допълнителен плюс в негова полза е поддръжката на Flash.

Камера

Камерата е с резолюция 8МР и се управлява през стандартното приложение за нея в Android. Поддържа правенето на HDR снимки (кадри с разширен динамичен диапазон), има изобилие от сцени с готови настройки, цифрови ефекти и куп настройки за фин контрол върху качеството на кадрите като корекция на експозиция, контраст, яркост, наситеност на цветовете, оттенък, светлочувствителност по ISO (до 1600), начин на мерене при автоматичната експозиция и др.

Повечето от тези опции са достъпни и във видеорежим, който предлага и система за електронна стабилизация. Записваното видео е с максимална резолюция 1080р, но с ниска кадрова честота. За да получите по-качествени клипове е добре да намалите резолюцията на снимане. Като цяло от камерата има какво да се желае - в снимките няма много детайли, има зони без фокус, а цветовете са убити. Устройството предлага и ефектен режим, с който можете да направите нещо като 3D снимка на даден обект. С него се запечатват 9 последователни кадъра, които след това се сглобяват в кратко анимирано изображение, което при разглеждане може да се контролира от потребителя.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

В телефона е включен стандартния набор от приложения, но сред тях има и няколко на Prestigio. Installer Prestigio осигурява начин за инсталиране на популярни приложения като Twitter, Instagram, Google Translate, Google Maps и YouTube, които иначе не са включени в системата. Освен тях в списъка има и други игри и приложения и дори Adobe Flash, който активира показването на Flash съдържание във вградения браузър. Друго допълнително приложение е Prestigio eReader, което служи за четене на електронни книги и е интегрирано с електронната книжарница на компанията. Има обширен каталог и със заглавия на български сред които преобладават безплатните (1298), а платените са над 500. Те са съставени от проза, поезия, драматургия и дори има периодични издания и списания. За редактиране и разглеждане на MS Office документи служи пълната версия на приложението OfficeSuite 7.

По отношение на възможността за работа с 2 SIM карти телефонът предлага същите възможности като повечето от наличните на пазара подобни устройства. Едната карта поддържа работа с GSM и 3G мрежи, докато другата осигурява само съвместимост с GSM. В допълнение, реализацията на функцията за работа с две SIM карти е от т.нар. тип dual standby - в режим на изчакване са активни и двете карти, но когато се провежда разговор, в действие остава само едната. В този случай, ако някой ви потърси на другия номер, ще получи съобщение, че с него няма връзка.

Превключването между двете карти става чрез падащото меню, като опциите са видими само когато е отворено телефонното приложение. Тогава можете да изберете коя от картите да използвате и тя ще остане активна по подразбиране, но можете да посочите да се иска потвърждение всеки път. В менюто с настройки има и специална секция с опции за промяна на картата по подразбиране за различни действия - обаждания, видеоразговори, съобщения и трафик на данни. Има и възможност за асоцииране на контакти към специфична SIM карта и за контрол на поведението в роуминг. Като цяло конфигурацията е повече от лесна, а за по-доброто различаване на двете карти можете да ги преименувате и да изберете цвят, с който да се показват.

Батерия и мрежа

Възможността за работа с 2 SIM карти не се отразява драстично на времето за автономна работа на телефона с едно зареждане и то е около ден, каквото предлагат и много от актуалните смартфони. Капацитета на батерията е 1500 mAh и в зависимост от начина на употреба може да се наложи да зареждате телефона по-често. Все пак, за да сте сигурни, че през следващия ден устройството ще е работоспособно е най-добре да го зареждате всяка вечер. Звукът при разговор е силен, като отсрещната страна също ни чуваше ясно и без проблеми.

Обзор

Prestigio MultiPhone 4322 DUO е смартфон, който може да допадне на потребителите с по-ограничен бюджет, които търсят възможността за работа с 2 SIM карти, но не искат да се лишават и от производителността на по-скъпите модели на други производители. Чипсета на MediaTek осигурява адекватна производителност и може да послужи и за забавления с по-тежки игри като Asphalt 7, а заради липсата на сериозни софтуерни модификации, използваната версия Android 4.1 се представя много добре. Хубави думи може да кажем и за конструкцията и изработката на устройството, както и за неговия 4,3" екран, с уговорката, че под силна светлина става силно огледален. От камерата също има какво да се желае, но все пак нека не забравяме за ценовия клас в който попада модела.