HTC Windows Phone 8X

HTC Windows Phone 8X
Windows Phone 8 вече е тук, а първият телефон с платформата, който ще достигне до българските магазини, е HTC 8X. Устройството е типичен представител на новата вълна от смартфони с WP8, в която засега няма много модели, а това може и да се окаже добре за компанията. През последните месеци HTC беше притиснат много сериозно от конкуренцията в екосистемата на Android и макар че телефоните от серията One бяха посрещнати много добре (включително и от нас), те не успяха да генерират достатъчно продажби. Затова компанията вижда шанс в една екосистема, която, макар и да не е съвсем нова, получава нов тласък за развитие. Тя не е толкова пренаселена, което дава шанс на компанията да спечели пазарни позиции, а междувременно за популяризирането й ще помогне и масивният маркетингов бюджет, който Microsoft отделя за Windows 8.

HTC има традиционно силни връзки с Microsoft още от времето, когато компанията беше OEM производител и правеше телефони с Windows Mobile, и подкрепи солидно премиерата на Windows Phone 7 с множество устройства, а по-късно добави още и с представянето на Windows Phone 7.5. Новите модели обаче нямат почти нищо общо със старите. Променен е дизайнерският език, използваните в конструкцията материали и резултатът е две много атрактивни устройства, от които с нас сега е моделът Windows Phone 8X. Той ще дебютира през идните дни на българския пазар след днешната премиера от Мтел. Забелязахме го и в каталога на VIVACOM, така че феновете на WP ще могат да го намерят от различни оператори. В България го очакваме в три цвята (черен, зелен и виолетов), но най-вероятно най-продаван ще бъде черният като най-консервативен.

Видео галерия

Апарат и управление

Вече писахме неведнъж за дизайнерския ентусиазъм при проектирането на устройството, чиято форма е вдъхновена от плочките на основния екран на WP. Според HTC компанията е започнала с форма, наподобяваща плочка, след това е добавила обем към нея и това не е трудно да се забележи в 8X. На пръв поглед телефонът е правоъгълен, но формата му е много по-комплексна, точно както е и при Nokia Lumia 800. Предната част е покрита със стъкло Gorilla Glass 2, което предпазва намиращия се под него 4.3" Super LCD 2 дисплей с резолюция 720p. Екранът е оптично ламиниран, което означава, че между стъклото и панела няма въздушно пространство, което прави изображенията и иконите да изглеждат сякаш плуват почти под повърхността.

Цветопредаването, контрастът и яркостта са високи, а заради по-високата пикселна гъстота (341 ppi) изображението е много детайлно. Подобен панел има и HTC One X, който досега държи първенството в личната ни класация за най-добър мобилен дисплей. Екранът на 8X все пак се отличава от този в One X не само заради по-малкия си диагонал, но и заради по-малките си ъгли на видимост, което определено ни изненада. Не че екранът не се вижда под ъгъл, но в някои позиции цветовете се променят. Панелът е достатъчно ярък, за да се справи с директна слънчева светлина.

Над екрана е разположена широка решетка, зад която се намират говорителят и LED индикатор. Тя е с цвета на панела и осигурява интересен цветен акцент върху предната част, но това не може да се забележи при изцяло черния вариант. До нея е поставена 2.1МР камера, която може да записва 1080р видео, има ултраширокоъгълен обектив за улавяне на по-голяма част от сцената при видеоразговор и светла бленда от F2.0. Информацията от нея също се обработва от HTC ImageChip, който се грижи и за данните от основната камера. Под дисплея са познатите три капацитивни бутона. Конфигурацията на останалите бутони (те са изработени от метал) върху корпуса също е позната - два за управление на звука, един за активиране на камерата и четвърти за включване, който служи и за заключване и отключване на екрана.

Слотът за micro-SIM карта е поставен върху дясната страна и може да се извади с кламер или с включената в комплекта метален аксесоар. Върху задната страна са 8МР камера с LED светкавица, BSI сензор за подобрена светлочувствитеност, F2.0 бленда и 28 мм обектив плюс голяма решетка за високоговорителя. Върху долната страна са разположени microUSB порт и основният микрофон, а върху горната - до жака за слушалки - е поставен и втори за елиминиране на околния шум при разговори. HTC 8X е с размери 132,35 x 66,2 x 10,12 мм и тегло 130 грама, но на живо се усеща като много по-тънък, благодарение на изтънените ръбове на корпуса.

Това, в комбинация с гумираното покритие върху поликарбонатния панел, позволява комфортно захващане и буквално кара телефона да залепне в ръката. Затова помага и скосената рамка около корпуса, която почти се слива с предното предпазно стъкло. Като цяло дизайнерите на HTC са свършили много добра работа, резултатът от която е ергономично оформен, компактен и удобен за ползване телефон. Значение има и диагоналът на екрана, тъй като по този начин боравенето с една ръка е възможно, защото с палец лесно може да се достигне всяка част от интерфейса.

В техническо отношение 8X разполага с двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon S4 с честота 1.5GHz, който е комбиниран с 1GB RAM. Вградената памет е 16GB и няма възможност за добавяне на повече, нито пък има опция за купуване на телефона с повече памет. Това е нещо, което вероятно няма да се хареса на мнозина. Windows Phone 8 вече поддържа microSD карти, но компанията е решила да мине без такъв слот и да го остави за модела 8S. Телефонът поддържа работа с GSM / GPRS / EDGE и UMTS / HSPA+ мрежи, а допълнителните комуникационни възможности се допълват от двубандови 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.1 + EDR, GPS/GLONASS и NFC. Налице са и обичайните сензори - за близост, за осветеност, компас, акселерометър и жироскоп.

В тестовете, които направихме, ни впечатлиха резултатите от JavaScript теста Sunspider, в които телефонът успя да постигне по-добър резултат и от iPhone 5, използващ бързия процесор A6. Чипът е значително по-бърз от едноядрените процесори в първите поколения на устройства с Windows Phone 7 и 7.5, но тук има да върши и повече работа не само заради повечето пиксели в екрана, но и заради новата архитектура на Windows Phone 8, която използва ядрото Windows NT, намиращо се и в Windows 8. Тя носи куп ползи като подобрена многозадачна работа, по-висока сигурност и стандартен набор от API библиотеки, които авторите на приложения могат да използват в софтуера си.

Дисплей и интерфейс

Основният екран на Windows Phone 8 отново е съставен от плочки, някои от които могат да показват динамично обновявана информация, но те вече изпълват почти цялата налична площ за разлика от WP7, където в дясната част имаше неизползваема лента. Самите плочки могат да имат три различни размера, което сериозно подобрява ползваемостта на екрана, тъй като върху него може да се покаже повече информация и без да е необходимо превъртане, можете да стигнете по-бързо до необходимите ви приложения. На пръв поглед промяната между WP7 и WP8 не е голяма, но при употреба разликата се усеща.

Повече работа е била свършена под повърхността, което включва прехода към новото ядро, добавянето на съвместимост с технологии като DirectX, осигуряване на възможност за писане на нативен софтуер и т.н., които би трябвало да доведат до по-сериозно развитие на екосистемата около платформата и най-вече до появата на версии на популярни игри и други приложения. Microsoft обещава съвместимост с приложенията за Windows Phone 7/7.5, но няколко игри имаха проблеми с работата си - Dodonpachi Maximum и Crimson Dragon: Side Story например ни изхвърлиха в основното меню. При мултитаскинга е направена промяна, която вече го прави много по-удобен за употреба. В WP7 ако имахте отворено приложение на заден фон и след това го отворите от неговата икона от менюто то щеше да се зареди отново като при това затрие информацията, която сте оставили в него преди това. Сега дори и по този начин приложението възстановява работата си от мястото, в което сте го оставили. Сред новостите е опцията за създаване на резервно копие не потребителската информация в услугата SkyDrive - там се запазват контакти, настройки на приложения и снимки и видео, като имате възможност да включите или изключените някоя от опциите и промените параметрите й.

Екранът в заключено положение също е подобрен и потребителите вече могат да изберат информацията, която се показва върху него, и начина, по който да бъде подредена. Едно от приложенията може да покаже детайлен статус - при нас като опции бяха налични календар, Facebook, CNN, Google Mail, Yahoo, телефон и съобщения, а под него има 5 позиции за бърз статус. Освен това има и опция изображението на екрана в заключено положение да бъде променяно от приложения, като се осигурява опция за показване на допълнителна информация - например HTC дава данни за времето.

Камера

HTC изтъква качествата на камерата в телефона, които според компанията се дължат на работата на специалния чип HTC ImageChip, обработващ информацията от сензора, преди да бъде компресирана в JPEG изображение. Подобна технология има и One X и затова не е изненадващо, че резултатите от 8-мегапикселовия сензор със задно осветяване (BSI), бленда f/2.0 и широкоъгълен обектив са сходни с тези от доскорошния флагман с Android на компанията. Изображенията са с много добро качество, от което може да се желае и повече, ако разгледате кадрите на пълна резолюция - тогава се забелязват някои загубени детайли от изображението. Благодарение на BSI сензора и голямата бленда снимките при недостатъчна светлина също са добри. Няма да останете разочаровани и от снимането в макро режим.

Камерата осигурява интерфейс, даващ възможност за промяна на почти всеки един параметър на снимане плюс опция за добавяне на ефекти, а работата й е много бърза - освен със страничния бутон можете да снимате и с докосване на екрана. Функцията Lenses осигурява достъп до камера на допълнителни приложения и там открихме връзки към Bing Vision за сканиране на баркодове или текст (стандартна възможност на WP) и две приложения, които бяхме инсталирали по-късно - CNN и CamWow, но очакваме да се появят и други. Запазена е опцията за директно отиване към последно заснетата снимка и галерията чрез плъзване на пръст върху екрана. Записът на видео с HTC 8X е много добър и макар че снима с резолюция 1080р/30fps и битрейт около 20 Mbps, няма пропуснати кадри дори и при бързо движение в сцената. Битрейтът обаче намалява при снимане при по-слаба осветеност.

Предната камера е снабдена с 88-градусов широкоъгълен обектив, което означава, че дори и да държите телефона на 10 см от лицето си, то ще се покаже изяло без проблем върху екрана. Според компанията функцията е удобна за провеждане на видеоразговори с повече хора около вас, тъй като камерата може да улови 4 лица. Добавеният BSI сензор и светлата бленда подобряват сериозно и възможностите за работа при слабоосветени условия. Тя също може да записва 1080р видео.

Примерни снимки от основата и предната камера има тук.Мултимедия, игри и приложения

Kid's Corner е секция, която родителите могат да персонализират за децата си с достъп до избрани приложения, музика и видео. Така няма да се притесняват за неочаквани покупки от магазина за приложения или изтриване на важна информация. След настройка достъпът до функцията става от екрана в заключено положение, като се плъзне пръст наляво. Приложението Wallet действа като хъб за съхраняване на данни за кредитни карти, карти за отстъпки и лоялност и т.н., които могат да се ползват за разплащане в комбинация с технологията NFC. По разбираеми причини не успяхме да го изпробваме, а освен това в него не се показаха никакви налични оферти за нашия регион.

Голяма промяна при клиента за електронна поща няма, освен добавянето на черен фон във входящата кутия. Когато отворите писмо обаче, фонът отново става бял. При композирането на писма вече има опция за ползване на гласова диктовка, но това не работи с български. Въпреки това се справя изненадващо добре на английски. Телефоният указател също е останал непроменен, но с добавката за интегриране на VoIP услуги чрез допълнителните API в WP8. Това ще може да изпробваме, когато се появи новата версия на Skype, а освен това и другите приложения добавят поддръжка за технологията.

В секцията People Hub голямото допълнение е функцията Rooms. Тя позволява създаването на частни чат стаи, достъпът до които става с покана от стартиралия чат. Така може не само да чатите, но и да споделяте календар, бележки и снимки дори към потребители, които нямат телефон с Windows Phone 8. Функцията Data Sense за контрол на мобилния трафик и компресиране на страниците не беше достъпна в телефона и доколкото разбрахме, тя ще се предлага в комбинация с мобилните оператори.

В Windows Phone Store също има промени - технологията за търсене е подобрена, вече се поддържа закупуване на съдържание през приложенията, а освен това като начин за плащане е възможно да се използват не само дебитна и кредитна карта, но и Microsoft gift card или PayPal. Последното е особено полезно за първите потребители на Windows Phone, чийто акаунт в Microsoft не е свързан с България и не могат да използват българска кредитна карта.

Браузърът вече е базиран на Internet Explorer 10, което е добра новина, тъй като възможностите му за визуализиране на съдържание, създадено с модерни уеб стандарти, са значително подобрени. Интерфейсът остава същият, но като цяло промяната в работата се усеща. Като пример ще посочим, че докато Windows Phone 7.5 изкарваше 138 точки в html5test.com, WP8 вече може да се похвали с 320 точки. Забележително е и подобрението в JavaScript теста SunSpider, където резултатът е 902,6 ms - най-добрият в мобилно устройство, който сме виждали.

Положението при приложението с цифрови карти обаче не е толкова добро. С WP8 Microsoft започва да използва картографски данни от NAVTEQ (подразделение на Nokia) и макар че те са много точни, по някаква причина възможностите за търсене са изключително ограничени и на практика не успяхме да открием нито един адрес. Опит за навигация до избрана от картата точка ни отпрати към Windows Phone Store, за да търсим съответното приложение, но такова засега липсва. Наскоро Nokia обяви, че навигационната й технология с походови указания е достъпна до другите производители и от тях зависи как ще я добавят в продуктите си, а преди дни стана ясно, че новата версия на Nokia Drive се намира в бета етап на тестове и когато бъде завършена, ще може да се ползва и от другите компании.

Засега не е ясно дали ще може да се изтегли директно от магазина, или HTC ще пусне допълнителен ъпдейт, който включва приложението. За момента картовото приложение на HTC 8X позволява изтеглянето на картите в телефона, като се използва Wi-Fi връзка за ползване офлайн. Надяваме се, че това е само началото и скоро приложението ще получи пълната си функционалност. В интерес на истината, функцията за показване на маршрут от предната версия на WP работи, макар и по малко неинтуитивен начин - първо трябва да изберете точка от картата, а след това да отворите менюто и да изберете опцията Directions. Това обаче не може да ви навигира до адреса.

През Bluetooth успяхме да споделим с телефон с Android музикален файл и снимка, но пък това не стана с помощта на технологията NFC, тъй като телефоните нещо не се успяха да се разберат, макар и двата да бяха с марката на HTC. Очевидно все още има несъвместимости в имплементацията на функцията в различните платформи. Възможно е споделяне и на записи от календара или офис документи. За копиране на файлове към компютър вече няма нужда от приложението Zune, тъй като паметта на телефона се показва в компютърния файлов мениджър, откъдето данните в него могат да се управляват директно. За синхронизация на съдържанието Microsoft пусна допълнително приложение, което има версия и за Metro интерфейса на Windows 8, но има вариант и за стандартния интерфейс на Windows 7 и 8. Има и опция за синхронизиране на телефона с iTunes или с мултимедийните библиотеки на Windows.

Друга голяма промяна, която ни засяга пряко, е добавената възможност за писане на български. Клавиатурната подредба е фонетична, което сигурно няма да се хареса на ползващите БДС, но опция за промяна няма. В допълнение, интерфейсът на платформата може да бъде локализиран изцяло на български, което също е новост и което според нас може да помогне значително за популяризирането на WP в страната ни.

Подобрението в работата се усеща веднага и приложенията се отварят много по-бързо. Успяхме да изпробваме и новото приложение за Facebook, което е специално оптимизирано за Windows Phone 8 и определено има сериозна промяна - чакането е по-малко, а информацията се зарежда много по-бързо. Засега все още не е публикувана и новата версия на Skype, но и там очакваме големи промени - най-вече опцията за работа във фонов режим при ниска консумация на енергия. От HTC идват няколко приложения, но по-малко от тези, които Nokia осигурява на потребителите си.

Бившият HTC Hub вече се казва HTC и осигурява информация за прогнозата за времето, борсови данни и новини и има своя плочка с динамично обновявана информация. Connection Setup улеснява конфигурирането на мобилните настройки, Flashlight е практично фенерче с три степени на яркост, а Photo Enhancer осигурява филтри за модифициране на снимки. Друго допълнение е конвертор за мерни единици. В менюто с настройки откриваме и друг софтуер от HTC - опция за активиране на Beats Audio при слушане през слушалки и няколко функции за управление на обажданията с жестове - намаляване силата на звънене при вдигане на телефона, джобен режим с по-силно звънене и спиране на звука с обръщане на телефона надолу.

В музикално отношение е добавена технологията на Beats Audio, която действа като еквалайзер, усилващ силата на звука и акцентиращ върху ниските честоти, и макар че в първия момент осигурява приятно звучене, предпочетохме да я изключим и да слушаме със стандартните настройки. Това обаче няма нищо общо с качествата на технологията, а по-скоро зависи от личните предпочитания и типа на слушаната музика. От HTC изтъкват и добавения специален аудиоусилвател, който се грижи за качеството на звука както през жака за слушалки, така и при слушане през високоговорителя. И наистина при слушане на максимална сила през него звукът остана ясен и без изкривяване, макар й без ниски честоти.

Батерия и мрежа

Батерията е с капацитет 1800 mAh и без проблем стига за ден работа, а в зависимост от начина на употреба може да изкара и два дни с един заряд. Все пак устройството предлага HD дисплей и модерен двуядрен процесор, които имат нужда от енергия. Качеството на звука при разговор е много добро, а освен това и звукът е много силен, което определено ни допадна. Нямахме проблеми и с работата с мобилната мрежа.

Обзор

Няма съмнение, че Windows Phone 8X от HTC е подобаващ флагман за компанията в опита й да се намести по-сериозно при телефоните с Windows Phone. Комбинацията от атрактивен дизайн, солидна изработка и впечатляващи технически характеристики може да спечели всеки, търсещ по-компактен смартфон на фона на все по-големите модели на пазара. Двуядреният процесор Qualcomm Snapdragon S4 се представя много добре, 4.3" Super LCD 2 екран с HD резолюция и пикселна гъстота 341ppi е впечатляващ, а двете камери също не развалят доброто впечатление от телефона. Като цяло HTC 8X показва по много добър начин възможностите на Windows Phone 8, но платформата все още очаква попълване на каталога си с приложения. Като минус можем да посочим вградената памет от 16GB, но при нужда на разположение е допълнително място в облачната услуга SkyDrive.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

 • Има ли най-накрая Remote Desktop приложение?
  plamengv
 • Продавам 8X нов. Правя му ревю за това съм го отворил вече, който има интерес да пише ЛС :) 900 кинтарос му търся.
  Crazy Heart
 • Камерата не струва (no)(angry)
  qnkokostov21
 • Б**и говори по бавно бе човек.
  GSMaster
 • Ако имате предвид това, което се вижда на около 2:40 от клипа, по скоро е косъм! Бая от тях имаше по телефона!
  OrionBG