Samsung N7100 Galaxy Note II

Samsung N7100 Galaxy Note II
Преди година Samsung успя да накара мнозина от нас да повдигнем учудено вежди, когато чухме за премиерата на Galaxy Note. Вече бяхме виждали таблети с телефонни възможности, които не успяха да спечелят вниманието на потребителите и само накараха притежателите им да изглеждат малко смешни, когато се опитваха да провеждат разговори с тях на публично място. Реалността обаче се оказа различна. Въпреки размера си Galaxy Note бързо успя да спечели фенове и макар и нишово устройство, генерира достатъчно продажби, за да стимулира Samsung да се захване с работата по негов наследник. Освен това даде името на нова категория устройства, което дори Samsung възприе - фаблет (от phone и tablet). И така, година по-късно с нас е Galaxy Note II.

Видео галерия

Апарат и управление

Въпреки че на пръв поглед времевата разлика между двете устройства не е голяма, в света на технологиите тя е почти като пропаст. Време, за което могат да се променят много неща. Galaxy Note II на практика подобрява почти всеки един от аспектите на предшественика си и може да мине за еволюционна стъпка напред в една категория устройства, която започва да набира все по-голяма популярност. Външният вид вече следва насоките, поставени от тазгодишния флагман на Samsung - Galaxy S III, като залага на заоблени ръбове и хромирани детайли. С размери 80,5 x 151,1 x 9,4 мм и тегло 182,5 г, устройството е малко по-дълго и по-тежко от първия Note, но в същото време е малко по-тясно и тънко от него.

В хардуерно отношение ни посреща и нов чипсет. Смартфонът вече залага на четириядрен чип Exynos с честота 1.6GHz, който е комбиниран с 2GB RAM, което помага за подобряване на възможностите на многозадачна работа. Вградената памет може да бъде 16GB, 32GB или 64GB, а за още има microSDHC слот. Устройството използва micro-SIM карта, а до нейния слот под капака е разположена батерия с капацитет 3100 mAh, която осигурява повече енергия от тази в първия Note. Върху корпуса са разположени и две камери, но с това едва ли ще ви изненадаме. Основната камера е с резолюция 8МР и е допълнена от LED светкавица, а върху предния панел има и 1.9МР, която е предназначена за видеоразговори - и двете са способни да записват 1080р видео.

Върху корпуса, който е изработен изцяло от пластмаса, се намират 3,5 мм аудиожак върху горната страна и microUSB интерфейс и слот за стилуса върху долната. Отляво са поставени бутоните за управление на звука, а отдясно е този за заключване на екрана, като позицията им е по-ниска, така че да са удобни за натискане. Телефонът определено не е малък и ако вече сте си го харесали, но не сте имали възможност да се докоснете до него или до предшественика му, ви препоръчваме да го направите преди покупка - може да се окаже, че размерът няма да ви допадне. Все пак в по-голяма ръка устройството може да е на мястото си заради по-тесния корпус и заоблените ъгли, но дори и така, употребата с една ръка е предизвикателство, макар че Samsung са направили някои промени в интерфейса, които улесняват това и могат да се активират по желание.

В комуникационно отношение ни очаква съвместимост със стандарта HSPA+ 21Mbps, който позволява достигането на високи скорости на изтегляне на информация в съвместимите мрежи; работа с Bluetooth 4.0 и поддръжка на технологията aptX за стрийминг на по-качествен звук, например от високоговорители като Nokia Play 360 или Beats Pill; NFC възможности; двубандов WiFi a/b/g/n (2.4GHz и 5GHz) с функцията WiFi Direct; microUSB порт, който е съвместим със стандарта MHL за връзка с телевизор през HDMI и поддържа USB 2.0 Host за свързване с различни периферни устройства; позициониране чрез A-GPS и GLONASS и наличие на пълен набор от сензори - цифров компас, акселерометър, сензор за близост, жироскоп и барометър.

Дисплей и интерфейс

Редукцията на рамката около екрана е помогнала на Samsung да побере и по-голям панел - 5,5" вместо 5,3". Екранът продължава да е HD Super AMOLED, но е интересно, че той е с по-ниска резолюция от тази в Note - 1280 x 720 пиксела вместо 1280 x 800.

Промяна има и в технологията, по която е изработен екранът. Вместо на PenTile подредба на пикселите, панелът залага на нова конфигурация, която е близо до стандартната RGB, а това води до подобрение в качеството на екрана и особено до по-отчетливо изображение, което се забелязва при четенето на текст. Контрастът продължава да е така висок, което се изразява в показването на много наситено черно, но екранът радва окото и с ярки цветове. Ако те ви се струват прекалено нереални, винаги можете да промените цветната температура от настройките на телефона и така да си осигурите по-балансирано изображение.

Стилусът заслужава по-специално внимание, тъй като е значително подобрен спрямо този в Galaxy Note. Компанията отново използва сензорна технология от Wacom, които са известни с висококачествените си таблети за рисуване. Затова не са изненадващи и възможностите на новия S Pen. Дигитайзерът е способен да отчете до 1024 степени на натиск, което е достатъчно при рисуване и за по-прецизно докосване, когато използването на пръст е по-трудно. Стилусът вече е по-дебел и по-дълъг, а върхът му има ново покритие, което се плъзва по-леко по екрана, а усещането при писане се доближава до това с писалка. Като цяло работата с него е по-комфортна. Върху него е поставен бутон, който се използва за извикване на различни функции.

Камера

По отношение на камерата няма изненади - тя разчита на същия 8МР сензор със задно осветяване като този в Galaxy S III, затова и получените снимки са с подобно качество, което е много добро при достатъчно светлина. На тъмно камерата не се представя много добре. Макро кадрите са впечатляващи с количеството уловени детайли, а интерфейсът отново подлежи на персонализиране - задържате пръст върху иконите и можете да ги променяте според желанията си. Компанията е добавила много опции, които можете да персонализирате, а сред допълнителните функции са запис на HDR снимки, панорамни кадри и Best Photo и Best Face. С предпоследната можете бързо да заснемете поредица от снимки, а след това да изберете най-добрата, а последната е полезна при портретни снимки, като за всяко лице в кадъра можете да изберете най-добрата поза и тя да намери място във финалния файл. Интересно е, че в галерията можете да изберете някоя снимки и с S Pen да напишете или нарисувате нещо към нея - все едно да подпишете гърба на истинска снимка.

Записваното видео е с резолюция 1080р и много добро качество. Несъмнено бързият процесор си казва думата по отношение на плавността на уловеното движение, тъй като няма пропуснати кадри дори и при динамични сцени, а високият битрейт на запис осигурява повече детайли и намалява загубата на качеството от компресията. За споделяне на заснетото можете да ползвате microUSB порта, който поддържа HDMI изход през допълнителен адаптер, продаван отделно. Алтернативно налице е DLNA клиент за безжичен стрийминг през Wi-Fi мрежа към съвместими устройства.

Примерни снимки има тук и тук.

Мултимедия, игри и приложения

Една от новите функции, свързани с S Pen, се нарича Air View. При нея екранът разпознава, когато върхът на писалката се намира на няколко милиметра над него, а интерфейсът се променя в зависимост това. Така не е нужно да натискате нищо, за да видите съдържанието на съответния елемент - например в галерията Air View ще ви покаже умалени картинки на снимките в папка, ако сте във видеоплеъра, ще видите кратък клип от избрано видео, в пощенския клиент се появяват няколко реда от писмото, в календара се визуализира списъкът със задачи за даден ден или детайлите за дадено събитие и т.н. Може да използвате функцията и за превъртане на списъци, като преместите върха на писалката към края на екрана, а когато гледате видео, можете да видите кадри, преди да сте избрали къде да превъртите възпроизвеждания клип. В ежедневната употреба на телефона Air View се оказва много удобна екстра.

Телефонът залага на Android 4.1, което значи, че се възползва от някои от подобренията в платформата, основните сред които са добавянето на услугата Google Now и Project Butter, който прави интерфейса много по-плавен. Разбира се, с толкова бърз процесор производителността е в изобилие и при нашите тестове не успяхме да срещнем някакво особено забавяне в работата. Google Now на свой ред улеснява търсенето в интернет, като автоматично представя полезна за потребителя информация, която е достъпна под формата на различни карти. Така например можете да видите прогноза за времето на мястото, на което се намирате, да получите указания за маршрут до дома или работата, или да видите данни за следващия си ангажимент или за срещите на любимия си спортен отбор. Преди дни Google обнови приложението и то вече е способно да показва повече информация. Налице е и подобрена функция за гласово търсене, която поддържа и български.

Разбира се, всичко е обвито от интерфейса TouchWiz, който предлага повечето от екстрите, които вече видяхме в Galaxy S III, но с добавки, които се възползват от функционалността на S Pen. Някои от тях са познати от първото издание на телефона, а други са нови. Например в календара S Planner е възможно да нанесете ръчни бележки върху списъка си със задачи, а бележникът S Note позволява синхронизацията на бележките с Google Docs и Evernote. Както и преди, с писалката можете да "отрежете" части от екрана и да ги запазите като скрийншот за споделяне или запазване и използване в свои бележки - за тази цел трябва да докоснете екрана със стилуса, докато натискате и бутона му. След това трябва само да очертаете формата, която искате да изрежете, и ще получите различни опции да я запазите - изпращане през мейл или MMS, запазване в клипборда и т.н.

Клипбордът е достъпен в S Note, а освен това приложението осигурява куп функции за вмъкване на допълнително съдържание, включително гласов запис, различни клипарт изображения, снимки, части от карти, видео и т.н. Редакторът включва и функциите Shape Match и Formula Match - първата разпознава формата, която искате да нарисувате, и я прави с правилни размери, а втората позволява ръкописното въвеждане и пресмятане на формули. Иначе S Pen предлага разнообразни четки с много опции за форматиране на линията и дори включва функцията Color Picker, с която можете да изберете цвят от снимка, с който после да рисувате или пишете. Има и разнообразни ефекти за скициране, като например Auto Outline, превръщащ снимки в скици.

S Note може да се активира автоматично с изваждане на писалката, но това може да се изключи от настройките. При изваждането се случва и друго - включва се функцията Page Buddy и се активира нова страница на основния екран, която е свързана с писалката, а иконите в долната част на екрана се променят към такива, които водят към често използвани функции. Бързи връзки към такива приложения и функции се показват и в падащото меню. По същия начин включването на слушалки води до появата на страница с музикалния плеър. Има и страници за включване към докинг станция и при роуминг в друга мрежа. Всичко това също може да се изключи от настройките.

Сред новите допълнения е функцията Quick Command, която позволява с жест нагоре и натискане на бутона да покаже прозорец за изпълняване на предварително дефинирани команди независимо от отвореното в момента приложение. Например изписването на удивителен знак и някаква дума ще стартира търсене в интернет, а @ и име ще активира писането на електронно писмо, но само през обикновения e-mail клиент. Това са все жестове, които можете да конфигурирате сами, така че да отварят приложенията и функциите, от които имате нужда.

Заради размерите на смартфона виртуалната клавиатура е голяма и с достатъчно място за комфортно въвеждане, но ако предпочитате да работите с една ръка, можете да активирате от настройките опция за смаляване на клавиатура, калкулатор, цифров блок и т.н. и да ги преместите в дясната или лявата част на екрана в зависимост от предпочитанията ви. Това работи добре, но все пак размерите на телефона не са малки и при работа с една ръка рискувате да ви се изплъзне. От Galaxy S III откриваме функции като Smart Stay, която следи погледа и не заключва екрана, докато гледате към екрана и Direct Call за набиране на отворен на екрана контакт с вдигане на устройството към ухото. Тук е и услугата S Voice за гласово разпознаване, която се активира чрез двойно натискане на основния бутон, но както и преди, не установихме да работи достатъчно добре.

Не успяхме да изпробваме една от най-интересните софтуерни функции на смартфона - Multi Window, тъй като не беше включена в софтуера на устройството. Все пак Samsung вече започна да я добавя с ъпдейт. На практика тя дава възможност за разделяне на екрана и за използване на различни приложения в двете части. Друга интересна функция обаче успяхме да изпробваме - Screen Recorder. Активира се с натискане на бутона за усилване на звука и на централния бутон и както подсказва името, започва да записва като видео всичко, което става на екрана, заедно със звук от микрофона. Полезно е, ако искате да запишете ръководство за ползване на някоя функция или приложение, което да споделите. Подобно на Galaxy S III е включена и функцията Pop-up Play, даваща възможност да гледате видео в отделен прозорец, докато правите нещо друго с телефона. Това работи много добре, като има опция за промяна на размера на прозореца с мултитъч жест.

Батерия и мрежа

Нямаме никакви забележки за качеството на звука при разговор, при който се активира и технология за потискане на шума (може да бъде изключена), а по-големите размери на устройството помагат и за по-близкото позициониране на микрофона до устата, което също има принос за подобряване на качеството. Както може да се очаква, и батерията се представя повече от добре - тя е с капацитет 3100 mAh и без проблем стига за два дни на нормална работа със синхронизация на данни, разговори, снимки и малко игри и гледане на видео. Ако играете повече, може и да ви стигне за ден, така че всичко зависи от начина употреба. Все пак е ясно, че с този капацитет телефонът ще работи много по-дълго от останалите смартфони на пазара. Когато енергията намалее, има опция за активиране на функция за пестене на енергия, която редуцира яркостта на екрана и честотата на процесора, а освен това прекъсва и връзката с интернет. Друг начин за пестене на енергия осигурява новият режим Blocking Mode. С него можете да изключите входящите разговори, известията, алармата, таймера и LED индикатора през определени часове - например през нощта. Има и опция да разрешите през тези часове само входящи разговори от определени контакти.

Обзор

Samsung Galaxy Note II определено не е за всеки и особено за хора с по-малки ръце, но за останалите може да се окаже особено изкушаващо предложение. Устройството е много бързо, има по-голям и подобрен екран, писалката също е преминалата през сериозна ревизия, а софтуерните допълнения, свързани с нея в интерфейса, са полезни и функционални. Няма как да пропуснем и качествената камера, и по-голямата батерия, която осигурява по-дълго време на автономност - нещо особено важно в днешния свят на умни устройства. На Samsung остава само да реши въпроса с бързото публикуване на ъпдейти до новите версии нa Android, но дори и с версия 4.1, устройството е с по-нова версия в сравнение с голям процент от моделите от висок клас с платформата на пазара.