Huawei FreeBuds 4i звучат чудесно и работят дълго

Huawei FreeBuds 4i звучат чудесно и работят дълго

Миналата година останах впечатлен от възможностите на слушалките Huawei FreeBuds Pro при възпроизвеждането на музика и потискането на околния шум, но цената на устройството ги направи недостъпни за много от потребителите.

Това се променя с новия модел FreeBuds 4i, който предлага някои от чертите на своя по-скъп събрат на достъпна цена. Всъщност директното сравнение би трябвало да бъде с FreeBuds 3i и при него предимствата на новото устройство стават още по-видими.

Дизайн

Слушалките се предлагат в черно и бяло (има и червена версия, но тя не се предлага в България), така че има определени възможности за избор според предпочитанията. При мене беше версията в бяло, която изглежда добре, но предизвиква някои асоциации със слушалките на Аpple. Белият цвят обаче помага за скриване на отпечатъците върху гланцовата повърхност, така че и от него има полза.

FreeBuds 4i идват в комплект с три чифта силиконови накрайници с различен размер и USB-C кабел за зареждане. Кутийката със заоблена форма включва допълнителна батерия, а според компанията този дизайн е вдъхновен от вулканичните камъни на известните черни исландски плажове. Освен за зареждане тя служи и за съхранение на слушалките, а тъй като е достатъчно малка, може лесно да се побере във всеки джоб.

Заедно със слушалките тежи около 46 грама, а само една слушалка е около 5 грама. Върху кутията откриваме LED индикатор, бутон за свързване и USB-C порт за зареждане, а капачето се прикрепя с магнит. Самите слушалки са с дължина 37.5 мм, което ги прави по-малки спрямо FreeBuds 3i (41.8 мм). Долната им част също се прикрепя чрез магнити към кутията, така че остават здраво фиксирани в нея.

Huawei посочва, че е използвала данни за над 10 000 форми на уши, за да създаде дизайна на FreeBuds 4i, така че да осигурят максимално удобство при носене. Компанията е успяла в тази задача, защото слушалките лягат удобно в ухото и остават добре фиксирани дори и при продължителна употреба. Всъщност са толкова удобни, че бързо може да забравите, че ги носите. Добре е да изберете точното силиконово уплътнение, защото от доброто изолиране зависи и качеството на шумопотискането.

Управление

Връзката с телефона е безпроблемна и е още по-лесна, ако ползвате телефон на Huawei - в този случай е достатъчно да отворите кутийката и ще получите съобщение за връзка. С другите марки трябва да преминете през процес на сдвояване, но и той е бърз. За да се възползвате напълно от възможностите на слушалките, е добре да инсталирате приложението AI Life. Най-добре е да го инсталирате от сайта на компанията или през App Gallery, защото версията в Play Store е стара и не поддържа слушалките.

През него можете да обновите софтуера на слушалките (за времето на тестване получих 3 ъпдейта), да активирате опцията за спиране на възпроизвежданата музика при сваляне и да промените жестовете за управление. Като цяло опциите не са много - всяка слушалка разпознава двукратно потупване и докосване и задържане. При второто върху която и да е от слушалките по подразбиране се преминава между опциите за шумопотискане, пропускане на околните звуци и изключване на шумопотискането. В приложението можете да изберете кои от режимите да останат.

С двукратното докосване можете да контролирате възпроизвежданата музика или да активирате гласовия асистент в телефона (работи и с Google Assistant), като има опция да изберете различни функции за всяка слушалка. Разбира се, шумопотискането може да се управлява и през приложението. В него можете и да видите заряда на слушалките и на калъфа.

Що се отнася до батерията, тя се представя повече от добре. Според компанията тя осигурява 10 часа възпроизвеждане с изключено шумопотискане и 7.5 часа с включено, което е чудесен резултат и значително подобрение спрямо 3.5 часа във FreeBuds 3i. Времето за разговори с шумопотискане е 7.5 часа. Иначе с батерията от калъфа общото време за работа достига 22 часа. Налице е и функция за бързо зареждане, която добавя енергия за 4 часа работа при 10 минути към зарядното.

Слушалките ползват Bluetooth 5.2 и това вероятно помага за обхвата, защото нямах никакви проблеми с него дори и при движение в апартамент наличието на стени между мен и телефона. За връзка с източника на звук се поддържат SBC и AAC кодеци. Не срещнах никакви проблеми и по отношение на разминаването между звук и картина при гледане на видео или пък забавления с игри.

Разполагат с 10 мм динамични аудио драйвери с полимерни диафрагми, а освен това всяка има по два микрофона. Те се ползват за шумопотискане и при провеждане на разговори, а отворите в корпуса за навлизане на звука са със специална конструкция за намаляване на шума от вятъра. Системата работи добре и до голяма степен успява да елиминира досадното свистене, което е проблем за други шумопотискащи модели.

Шумопотискане и звучене

Що се отнася до функцията за шумопотискане, тя редуцира външните звуци с около 22 децибела, а според компанията е адаптирана към ежедневни сценарии като употреба в офис, по време на пътуване, в търговски центрове и на улицата. За разлика от FreeBuds Pro технологията няма опция за допълнително настройване според шума, но по време на тестовете установих, че се справя учудващо добре с намаляване на нежеланите звуци.

Гласовете отслабват и остават във фона, а шумът от метрото избледнява достатъчно, за да може музиката да остане на преден план. Шумовете от уличния трафик също се намаляват драстично, а разликата между включената и изключената опция е осезаема. Опцията за пропускане на звуците помага при провеждането на разговори без сваляне на слушалките.

Както споменах, за най-добри резултати е добре да намерите подходящото за вашите уши силиконово уплътнение. Двата микрофона помагат при разговор, като улавят гласа насочено и така успяват да го отделят от околните звуци. Звукът по време на разговор беше ясен и естествено звучащ, а и отсрещната страна ме чуваше много добре.

Слушалките се представят много добре и при възпроизвеждане на музика. Те осигуряват балансиран звук с ясно изразени ниски, средни и високи честоти, но без да се акцентира прекалено върху някоя група. Високите тонове са ясни и без да са прекалено ярки и пронизващи, средните тонове са приятни, а в ниската част има учудващо плътни тонове за толкова малки слушалки. Те се затрудняват с много ниските тонове (например басите в DNA на Kendrick Lamar), но това е напълно логично предвид размерите.

Мощната и безмилостна басова линия на Angel на Massive Attack например се възпроизвежда с необходимата сила, а всеки басов тон има плътност. Останалите инструменти и вокалите също имат подобаващо място в звуковата картина. Подобна е ситуацията и с Limit To Your Love на James Blake, в която самотните вокали и пианото контрастират на агресивната басова атака, която е предизвикателство за много слушалки и говорители.

Слушалките се справят много добре и с Royals на Lorde, която също съдържа характерна басова линия като основа на нейния извиващ се глас. Кадифените вокали в Wild Horses на Bishop Briggs излизат на преден план, но в същото врене останалите елементи от песента имат своето точно място в микса и остават отчетливи. Фламенкото на Válgame Dios на Niña Pastori звучи обемно, инструментите са детайлни, басите силни, а нейният глас е кристално ясен. Подобна е ситуацията и с I Rise на Etana, в която всеки инструмент звучи завладяващо, а силните вокали се смесват хармонично с останалите звуци.

Финални думи

В крайна сметка Huawei успява отново да демонстрира, че през последните години е постигнала огромен напредък в развитието на своите аудио продукти. Новите FreeBuds 4i успяват да предложат функции и характеристики, които не мисля, че могат да бъдат открити в други напълно безжични слушалки на цена под 150 лева. Точно така, препоръчителната му цена е 149 лева, която дори е по-ниска от тази на FreeBuds 3i.

Устройството има удобна форма за продължително носене без дискомфорт, осигурява впечатляващ живот на батерията и има ефективна система за шумопотискане. При провеждане на разговори предлага качествен и ясен звук. Заедно с всичко това звучи много добре и при слушане на музика, така че лесно ще ви разкрие нови неща в любимите изпълнения, особено ако досега сте ползвали по-обикновени слушалки.