Philips TAB8505/10 поддържа Dolby Atmos и звучи добре (видео)

Philips TAB8505/10 поддържа Dolby Atmos и звучи добре (видео)

Телевизорите непрекъснато подобряват своите възможности за възпроизвеждане на звук, но ограниченoто място, което предлагат за говорителите, определено не работи в тяхна полза.

Затова и саундбар системите продължават да са бърз и достъпен начин за драстично подобряване на аудио възможностите за хората, които нямат място за многоканална инсталация или пък имат ограничен бюджет.

Добрата новина е, че през последните години тези устройства разшириха сериозно списъка със своите способности и освен че осигуряват подобрен звук, предлагат и други екстри в тон с актуалните тенденции.

Така например освен озвучаване на телевизора вече могат да се ползват и за слушане на музика от телефона ви и от популярни стрийминг услуги, работят с гласови асистенти и дори могат да бъдат интегрирани с говорителите в различните стаи на дома.

Дизайн

Точно такова устройство е Philips TAB8505/10, който успях да тествам известно време. Инсталира се лесно, конфигурира се бързо, а след това може веднага да се потопите в звука на любимите си филми, игри или музикални плейлисти.

Устройството има две части с общо тегло около 7 кг. Едната е същинският саундбар, който се слага под телевизора, но има и опция за фиксиране върху стена чрез включените в комплекта скоби. Вторият начин за монтиране очевидно е за телевизорите, които са окачени на стена.

При мен саундбарът се настани точно пред телевизора, а височината му от 57 мм се оказа малко повече от свободното място, но все пак достатъчно малка, за да не закрива екрана. Дължината на устройството е точно 90 см, което също не беше проблем.

Както е видно от снимките, корпусът е сребрист, но има и черна версия с продуктов номер TAB8405. Отпред и отгоре има панел от перфориран метал, а профилът на устройството е ромбоиден.

Разполагането на другата част от комплекта е съвсем просто. По препоръка на Philips събуфърът трябва да е на разстояние около метър встрани, а задната му част да е на около 10 см от стена. Той е безжичен, така че не се налага да мислите за кабели - просто го захранвате и той автоматично се свързва със саундбара. Размерите на устройството са 122 x 403 x 300 мм.

Освен скоби за стенен монтаж в кутията има още два комплекта кабели за захранване - за нашите и за английски контакти. Иска ми се обаче на мястото на двата ненужни кабела да беше добавен HDMI кабел, който със сигурност щеше да е по-полезен. И за финал в кутията има малко дистанционно за управление на системата.

Интерфейси и управление

Саундбарът включва два HDMI входа и един HDMI изход, който поддържа и eARC, a освен това разполага с оптичен вход, USB порт и дори с 3.5 мм аудиожак, така че на разположение са множество възможности за връзка. В допълнение възпроизвеждането на музика е възможно през Bluetooth и през Wi-Fi, след като го свържете към безжичната си мрежа.

Управлението на саундбара може да стане и през две мобилни приложения. Philips Sound служи за свързване към домашната Wi-Fi мрежа, настройване на функционалността Play-Fi и обновяване на системния софтуер (за времето на тестовете дойдоха два софтуерни ъпдейта), а през PS Fine Tune може да контролирате различни параметри на устройството.

През него можете да промените активната настройка на еквалайзера (филм, музика, глас, спорт или персонален) и да настроите личните си предпочитания, да включите или изключите опцията за обкръжаващ звук, при проблеми със синхрона на звук и картина да зададете закъснение на звука, както и индивидуално да управлявате силата на звука на всички говорители в саундбара и събуфъра.

Повечето от опциите са достъпни през дистанционното, включително и за контрол на събуфъра, но имайте предвид, че LED дисплеят на саундбара не е особено практичен. Той е малък и пикселиран, а по-дългият текст се превърта върху него. Ако светлината от него ви дразни, докато гледате телевизия, можете да намалите яркостта му или пък да го изключите напълно, като ще се активира само когато натиснете бутон.

Благодарение на функцията EasyLink (HDMI-CEC) можете да включвате и изключвате телевизора и саундбара, както и да контролирате звука от него само с дистанционното на телевизора. Това е удобно, но така или иначе няма как да минете без другото дистанционно, което се ползва и за промяна на източника на входящ сигнал. Иначе върху саундбара има сензорни бутони за включване и изключване, за промяна на източника на звук и за контрол на звука.

Звук

Нека преминем и към звученето. Philips TAB8505/10 е 2.1 аудиосистема, което означава, че осигурява два основни канала плюс събуфър, а по спецификация може да ви предложи максимална изходна мощност от 240 вата. Това не е малко, а по време на тестовете така и не достигнах до максимума, което сигурно ще правите и вие, освен ако не живеете в къща и нямате съседи в близост. Саундбарът включва два широколентови говорители, а освен това е снабден и с два tweeter говорители за високите честоти.

Устройството поддържа pass-through на 4K видео, включително на Dolby Vision, HDR10, HDR10+ и HLG съдържание, а списъкът със съвместими аудио формати през HDMI е не по-малко впечатляващ. В него откриваме Dolby Atmos, Dolby Digital, Dolby Digital plus, Dolby TrueHD, Dolby MAT и двуканален LPCM. През USB порта може да слушате музика във формати MP3, WAV и FLAC, а през Bluetooth 4.2 се поддържа кодекa SBC, което не е най-доброто по отношение на качеството.

Що се отнася до технологията DTS Play-Fi, тя осигурява доста голям обхват на съвместими формати - AIFF, FLAC, MP3, WAV и MPEG4 AAC/M4A от поддържаните услуги за стрийминг на музика като Spotify, Tidal, Amazon Music, Deezer и Qobuz, както и интернет станции като iHeartRadio. Ако ползвате Spotify, можете да се свържете към устройството чрез Spotify Connect и Chromecast.

Иначе основният плюс на Play-Fi е възможността за синхронизиране на звука от множество свързани говорители или пък за създаване на система с обкръжаващ звук, но очевидно нямаше как да изпробвам това, защото нямам други съвместими устройства. Сред останалите способности на Philips TAB8505/10 е опцията за управление чрез гласови команди през Amazon Alexa и Google Assistant, а ако ползвате устройства на Apple, сигурно ще оцените добавянето на съвместимост с AirPlay 2.

И все пак как звучи саундбарът? С две думи - много добре. Устройството лесно може да подобри звученето на всеки телевизор, разширява звуковата картина и й придава обем, а събуфърът добавя допълнителна плътност в ниските честоти. При гледане на съдържание с Dolby Atmos в Netflix Philips TAB8505/10 създаде изненадващо убедителен обкръжаващ звук предвид говорителите, с които разполага. Чрез бутона върху дистанционното този ефект може да се деактивира и разликата между двете опции може лесно да се чуе.

Подобна беше ситуацията и при гледане на Blu-ray филми с Dolby Digital 5.1 звук през PlayStation 4. Така например впечатляващите звукови ефекти в Kill Bill Vol. 1 бяха пресъздадени по въздействащ начин от системата, а освен това тя се справи много добре и с възпроизвеждането на песните от саундтрака по отношение сепарирането на отделните инструменти и разполагането им в пространството.

Системата се представи много добре и при слушане на музика от Spotify, която можете да прехвърлите ръчно през мобилното или компютърното приложение на услугата или просто чрез гласова команда - последното изпробвах с Google Assistant. В този случай музиката се прехвърля през Wi-Fi, така че би трябвало да я получите в максималното качество, което осигурява услугата.

Финални думи

Philips TAB8505/10 осигурява достъпен начин за сериозно подобряване на аудио възможностите на вашия телевизор. Устройството е компактно и способно, а наличната мощност от 240 вата е предостатъчна за домашна употреба. Освен това събуфърът е безжичен, което помага за домашната организация.

Саундбарът поддържа разнообразие от аудио и видео формати, включително Dolby Atmos, осигурява pass-through на 4K видео, изглежда стилно и звучи много добре за своите размери и ценови клас, но допълнителните екстри добавят допълнителна стойност за неговите потребители.

Сред тях искам да изтъкна съвместимостта с технологията DTS Play-Fi, която позволява синхронизирането на звука с други съвместими говорители, поддръжката на Spotify Connect, Google Chromecast и AirPlay 2, възможността за гласово управление чрез Google Assistant и Amazon Alexa, както и опцията за ползване като Bluetooth говорител.

Сред минусите бих посочил липсата на HMDI кабел в комплекта, малкия LED дисплей, наличието на два HDMI входа, което може да се окаже малко за някои потребители. Не ми хареса и това, че при включване не се запазва последно ползваната сила на звука, но това, предполагам, може да се реши с ъпдейт.

Оферти на деня